Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделирование__урока1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Підготовка вчителя до уроку, план-конспект уроку.

Приступаючи до педагогічної діяльності, вчитель завжди має перед собою навчальну програму і підручник, зразок тематичного планування навчального матеріалу. Він знає принципи навчання, типи і структуру уроків, методи навчання, вимоги до уроку. Йому залишається найважча частина методичної роботи – планування уроку, розробка конкретної моделі уроку. На цьому етапі педагогічної діяльності і виявляється рівень сформованості аналітичних, конструктивних та проектувальних умінь учителя.

План уроку – це завчасно спланована вчителем модель методичної структури уроку, яка відповідає певній дидактичній структурі, спрямована на досягнення мети і завдань уроку і передбачає взаємопов'язану діяльність вчителя і учнів на кожному етапі уроку.

Розроблена вчителем модель уроку фіксується у вигляді плану-конспекту уроку – заздалегідь занотованого вчителем змісту власної діяльності та навчальної діяльності учнів на протязі уроку. Єдиних вимог щодо змісту плану-конспекту не існує і вчитель може робити записи в тій формі, яка є для нього зручною.

Розрізняють розширений (тобто дуже деталізовану розробку кожного етапу уроку) і стислий план-конспект, який можна записати у вигляді тез, розширеного плану або структурно-логічної схеми.

Загальна форма плану-конспекту така:

Урок №--

Тема уроку: згідно з навчальною програмою.

Дата проведення

Тип уроку

Мета уроку:

навчальна: визначаються ті наукові поняття, факти, знання і вміння, що формуються на уроці; сукупність знань, яка систематизується і узагальнюється; сукупність знань, вмінь та навичок, яка перевіряється і контролюється, яка потребує корекції;

розвивальна: визначаються пізнавальні процеси, розвиток яких є основним завданням вчителя на уроці: розвиток пам’яті, уваги і спостережливості учнів, їх уяви, фантазії і творчості, розвиток мови, образного або аналітичного мислення, розвиток критичності мислення, формування особистісних рис тощо;

виховна: виховання ставлення учнів до навчання, їх інтересу до навчального предмету, дисциплінованості, наполегливості, відповідальності, працелюбності, виховання морально-етичних та естетичних якостей тощо.

Література: обов’язкова, додаткова, методична.

Обладнання та засоби навчання: вказується все необхідне для уроку.

Структура уроку: перераховуються основні етапи уроку, вказується приблизна кількість часу, що відводиться на кожний етап.

Хід уроку: методична розробка кожного з запланованих етапів уроку з обов’язковим визначенням змісту, методів і форм організації діяльності учнів.

При підготовці конспекту молодому вчителю варто враховувати наступні рекомендації:

У конспекті детально проробля­ються методи роботи вчителя, орга­нізаційні заходи щодо керування пізнавальною діяльністю учнів.

Якщо застосовуються словесні монологічні методи, то в конспекті наводиться розширений план монологу, в якому наведено структурований зміст викладу нового матеріалу. Тези доповнюються означеннями понять, цитатами, статистичними даними і прикладами. При використанні діалогічних методів у конспекті занотовується в певній послідовності система запитань учителя учням Якщо застосовуються практичні методи, то в ході уроку вказується послідовність виконання вправ із розв'язками, коментарем та зауваженнями

У конспекті вчителем передбачається час. відведений на кожен з етапів уроку, це допомагає попередити часові втрати або неефективність уроку. Вчитель має обов'язково прогнозувати, скільки часу займає фронтальна бесіда, виклад нового матеріалу, розв'язання різних за типом складності задач у певному класі залежно від його складу та рівня підготовки і розвитку учнів

Окремі етапи уроку (які формують готовність учня до засвоєння знань або закріплюють знання) фіксують таким чином

  • актуалізація опорних знань – вчитель визначає і конкретизує опорні знання, вказує, за допомогою якого навчального матеріалу і в який спосіб організована його актуалізація;

  • мотивація пізнавальної діяльності: вказано конкретні прийоми формування мотивів навчання, шляхи стимулювання інтересу до навчання;

  • застосування знань і умінь: демонстрація умінь, інструктаж, алгоритми дій, вправи, види самостійних робіт, перелік диференційованих вправ тощо;

  • контроль і перевірка знань: вказується, які знання перевіряються і якими методами (запитання, завдання, зміст і розв'язання самостійних і контрольних робіт, тестові роботи).

Форма ведення робочих планів-конспектів визначає рівень відповідальності вчителя, його ставлення до роботи, рівень творчості, культури і наукової організації праці. Так, у розроблений план-конспект уроку вчитель постійно вносить зміни, доповнення. Тому важливо передбачити таку форму запису плану-конспекту, яка б дозволяла вчителю по мірі зростання його педагогічного досвіду накопичувати необхідний методичний матеріал до конкретного уроку.

Після розробки плану-конспекту вчитель повинен підготувати матеріально-методичне забезпечення уроку, перевірити засоби навчання дидактичний матеріал, забезпечити умови для ефективного спостереження, виконання практичної роботи. Дуже важливою є і психологічна підготовка вчителя до уроку, а саме – формування впевненості у собі, у позитивних результатах роботи.

Далі починається робочий етап проведення уроку, під час якого вчитель, постійно аналізуючи умови навчання, коректує розроблений план уроку, приводить його у відповідність до реальних умов. У тому разі, коли об'єктивні умови навчання не дають змоги реалізувати розроблену модель уроку, вчитель, імпровізуючи, створює нову методичну структуру уроку (тобто певну модифікацію розробленої), намагаючись реалізувати мету уроку.

Проведення уроку вимагає від учителя значних вольових і емоційних зусиль. Компенсує ці втрати задоволення вчителя від якісного, педагогічно доцільно проведеного заняття, позитивні емоції учнів, їхній інтерес до предмету, хороше ставлення до педагога.