Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделирование__урока1.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Приклади планів-конспектів нестандартних уроків Квадратні рівняння

(Інтерактивний урок у 8 класі)

Мета: систематизувати знання, вміння і навички учнів стосовно видів і методів розв'язування квадратних рівнянь; перевірити набуті знання та вміння застосовувати їх під час розв'язування вправ і творчих завдань; формувати вміння узагальнювати, робити висновки, проводити міркування за аналогією; розвивати логічне мислення та мовлення учнів; розвивати комунікативні навички учнів; виховувати розуміння значимості алгебри як науки серед інших наук.

Девіз уроку

Хіба ти не помітив, що здібний до математики має успіх у всіх науках про

природу? (Платон)

Обладнання: портрети вчених (Мухаммеда аль-Хорезмі, Евкліда, Франсуа Вієта, Омара Хайяма), реферати учнів про цих уче­них, збірники на кожну парту (1. Капіносов М. А. Дидактичні матеріали для різнорівневого на­вчання з алгебри в 8 класі; 2. Роєва Т. Г. Алгебра в таблицях для 7—9 класів), картки-консультації, картки із записаними на них різними видами рівнянь, вислови про математику, аркуші ватману, кольорові фломастери.

I. Оргмомент

Повідомлення теми, мети та девізу уроку.

II. Активізація опорних знань

Фронтальне опитування

1. Яку тему ми зараз вивчаємо?

2. Що називається рівнянням?

3. Що називається коренем або розв'язком рівняння?

4. Що означає розв'язати рівняння?

5. Які властивості рівнянь ви знаєте?

6. Які види рівнянь залежно від степеня змінної ви вже вмієте розв'язувати?

7. Що називається лінійним рівнянням?

8. Що називається квадратним рівнянням?

9. Які є види квадратних рівнянь?

III. Історична сторінка

Першим описав способи розв'язання лінійних рівнянь, що схожі на ті, якими ми користуємося зараз, Мухаммед аль-Хорезмі у трактаті «Кітаб ал-джебра ал-Мукабала» в IX столітті. (Пові­домлення учнів на цю тему)

Способи розв'язання квадратних рівнянь зустрічаються ще в III ст. до н. е. в праці старогрецького математика Евкліда «Начала». (Повідомлення учнів на цю тему)

Але праці давньогрецьких математиків були громіздкими й незручними, оскільки всі математичні перетворення подавалися не за допомогою символів, а за допомогою слів.

Велика заслуга у створенні алгебраїчної символіки і вдосконалення теорії розв'язування квадратних рівнянь французького математика Франсуа Вієта. (Повідомлення учнів на цю тему)

IV. Систематизація та узагальнення знань

1. Метод «Карусель»

Учні об'єднані в гетерогенні (різнорідні за рівнем знань) групи по 5—6 осіб за кольором розданих учителем карток. У кожній групі розподіляються обов'язки.

Спікер — зачитує завдання групі, організовує порядок виконання завдання, визначає доповідача, у кінці уроку дає оцінку роботи класу, а також якості підготовки до уроку кожного члена групи.

Секретар — веде записи результатів роботи групи.

Посередникстежить за часом.

Доповідаччітко висловлює думку групи, доповідає про результати роботи групи. Кожній групі дається аркуш ватману і фломастер такого кольору, як і їхні картки.

Завдання

Група 1–— неповні квадратні рівняння

Група 2 – повні квадратні рівняння

Група 3 зведені квадратні рівняння.

1) За 1 – 2хв треба обговорити й записати, схематично на аркуші ватману означення даного рівняння;

2) передати аркуш наступній групі за годинниковою стрілкою і на отриманому аркуші записати схематично першу частину формул для розв'язування того типу рівнянь, що записаний на аркуші, який група отримала зараз;

3) через визначений час аркуші знову передають за годинниковою стрілкою, і кожна група повинна закінчити записи формул;

4) коли до кожної групи повернеться аркуш з початковим завданням, члени групи повинні переглянути всі записи, можливо, доповнити і підготуватись до виступу;

5) потім по черзі надається слово доповідачу від кожної групи, який розповідає про способи розв'язання даного виду рівнянь, вказує на можливі неточності в записах, які зробили учні інших груп. Учні слухають, ставлять запитання.