Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СППР.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

50. Модель сппр, основана на знаннях

Елементи штучного інтелекту застостосовуються у 3-х базових компонентах СППР, зокрема: 1) викор-ня звич. мови для спілк-ня з с-мою; 2) м-дологія експерт. знань; 3) інженіринг знань; 4) інженіринг комп’ют. мов ШтІ. Відмінна особл-ть СППР, основ. на знаннях, - це спром-ть “розуміти” проблеми, тб. здатність прийняти запит кор-ча, зібрати відпов. інф-цію і підготувати звіт. 3 взаємодіючих частини таких СППР: 1) мовна с-ма; 2) с-ма знань; 3) с-ма обробки знань або проблемний процесор. Мовна с-ма виконує 2 ф-ції: забезп-є комунікації між кор-чем і компонентами комп. с-ми; дозволяє кор-чеві формул-ти проблему і керувати процесом її рішення, викор-чи синтакс. і семантич. засоби. С-ма знань виконує 2 ф-ції: вміщує інф-цію проблемної області; відрізн-ся моделями формал-ції знань, зокрема ієрархічні стр-ри, графи, семантичні мережі, фрейми, с-ми продукції, обчис-ня предикату.Проблемний процесор виконує 4 ф-ції: забезп-є збір інф-ції, форм-ня і ан-з моделей; сприймає описання проблеми і викор-є знання, організовані згідно прийнятих правил, з метою ств-ня інф-ції для ППР; інтегрує інф-цію, що надх-ть через мовну с-му і с-му знань від кор-ча, і, викор-чи моделі, перетв-є формул-ня проблеми в детальні процедури, викон-ня яких дає відповідь.

51.

51.Модель ієрархії упр-ня.

Раніше вваж-ся, що СППР в осн. своїй масі орієнт-ні на упр-ців серед. ланки, оскільки кер-ки вищої ланки, як правило, не вміють мати справу з комп-ром. В останні роки, завдяки широк. впровад-ню КТ ситуація змін-ся, і кер-ки вищого рівня частіше в своїй роботі викор-ть настольні ПК. Тому на ринку прогр. продуктів СППР з’яв-ся ІС нового класу – виконавчі ІС. Прототипом в цій галузі були СППР, які створ-ся фірмою LOCK-HID на поч. 80-х рр. Не зважаючи на те, що з’яв-ся нові засоби ІТ, початкові концепції цієї с-ми зберіг-ся і зараз.Особл-ті моделі СППР “ієрархія упр-ня”: 1) викор-ся кер-ками верхнього рівня упр-ня; 2) надає вільний доступ до поточ. інф-ції щодо стан-ща орг-ції і дозволяє врах-ти осн. чинники успіху кер-ка; 3) викор-ть суч. графіку, засоби комунікації і м-ди збер-ня та вибірки даних (засоби модел-ня представлені в мін. обсязі); 4) гол. меню і індекси ключових слів розрах-ні на надання кор-чеві допомоги у справі швидкого пошуку необх. інф-ції; 5) інф-ція орг-на за принципом “зверху вниз”; 6) для окремих екранних зображень мають місце стандарти щодо застос-них термінів, кольорових кодів і графічних стр-р (зелений колір – добре, жовтий – посередньо, лінійні графіки – для показу тенденцій).До переваг с-ми відносяться: краща інформативність, більш досконалі комунікації, розвиваюче розуміння інф вимог і відчутне зниження витрат.

52.Моделі сппр, орієнт-ні на особистість опр.

Моделі призн-ні для універсальної підтримки різнобічних процесів ПР. При розробці таких моделей враховується те, що обробка інформації людиною тісно пов’язана з біологічною спеціалізацією її мозку: ліва півкуля мозку (раціональні, упорядковані і динамічні ф-ції, що мають кількісний хар-р); права півкуля мозку (інтуїтивні і паралельні дії, що мають якісний хар-р).

Так ОПР при ПР виділяють аналітичний та еврістичний стиль. При аналіт стилі ОПР віддає перевагу процедурам і аналітичним інструментам, які ведуть до оптимальних рішень. При еврист стилі ОПР виконує процедури типу “спроб і помилок”або використ накопичений раніше досвід.Останнім часом набом поширення квалітативний (якісний) підхід до створ СППР (елементи еврист моделювання включ-ся в операційні дослідження і комп моделювання, з тим щоб охопити управл процеси виконувані людиною).Висновок і логічне порівняння відбув в межах лівої півкулі, шляхом простих числових операцій, числового порівняння, а правої півкулі – комбінаторне генерування та переструктурування.