Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СППР.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

26.Характеристика сппр третього покоління.

СППР третього покоління мають ті самі ознаки, що і другого покоління, але з’явилися додаткові можливості за рахунок упровадження таких нових засобів інформаційних технологій та методів штучного інтелекту:

1. Сховищ і вітрин даних, що дає змогу творцям рішень аналізувати величезні обсяги даних про поточні ділові транзакції з метою вибору раціонального рішення.

2. OLAP-систем, які вможливлюють швидке та зручне маніпулювання великими базами даних для дослідження багатьох показ­ників бізнесової діяльності в різних ракурсах.

3. Дейтамайнінгу (Data mining) — методів інтелектуального аналізу даних для пошуку в базах і сховищах даних невідомих (прихованих) закономірностей і тенденцій.

4. Консультуючих, основаних на знаннях, засобів підтримки прийняття рішень.

5. Новітніх засобів телекомунікацій, що забезпечують ефективні зв’язки користувачів між собою під час створення групових рішень (Groupware), віртуальних організацій і офісів тощо.

6. Географічних баз даних та геоінформаційних систем, які забезпечують користувачам доступ, показ і аналіз даних, що мають географічний (територіальний) зміст і значення з використанням карт.Слід відзначити, що до останнього часу системи підтримки прийняття рішень третього покоління інколи називали інакше, наприклад, «СППР на основі сховищ даних», «інтелектуальні СППР» тощо. Проте, як буде показано в шостій темі, ці новітні інформаційні системи цілком вписуються в наявні СППР як окремі типи чи групи. Крім того, не можна сказати, що нові покоління СППР витісняють чи заміняють попередні. Нині викорис­товуються СППР всіх поколінь, можливо, у разі необхідності деякі застарілі системи модифікують.

27.Характеристика сучасних сппр.

1.СППР надає кер-кові допомогу у процесі ПР і базує підтримку в усьому діапозоні контекстів структ-них, напів-, не- з-ч. Розум л-ни і інф-ція, що генер-ся комп-ром, стан-ть єдине ціле для ПР.

2.СППР підтримує і посилює, а не замінює і відмінює міркув-ня і оцінки кер-ка. Контроль залиш-ся за л-ною. Кор-ч почуває себе комфортно, “як вдома” у с-мі і не зазнає залякування з боку с-ми.

3.СППР підвищ-є ефект-ть ПР. На відміну від адмін. ІС, у яких акцент роблять на макс. прод-ть інформац. процесу, в СППР значно вагомішою є ефект-ть процесу ПР.

4.СППР викликає інтеграцію м-лей і аналітичн. м-дів зі стандартн. доступом до даних і виборкою даних . Для надання допомоги при ПР актив-ть одну чи декілька м-лей (математ., статист., імітац., кілкіс., якісн. та комбінованих). Зміст БД охоплює історію поточн. і попередніх оп-цій з інф-цією про сер-ще (зовнішн. сер-ща).

5.СППР проста в роботі для осіб, які не набули значн. досвіду в роботі з ЕОМ. С-ми “дружні” для кор-чів. Забезп-ть просте пересув-ня по с-мі, діалогову док-цію, умонотовані засоби навчання.

6.СППР побудовано за принципом інтерактивн. розв’яз-ня з-ч.

7.СППР зорієнтована на гнучкість та адаптив-ть для прист-ня до змін сер-ща чи зміну підходів, що розв’яз-ть з-чі, які обирає кор-ч. Евол-ція та адаптація с-ми має бути поєднана з її ЖЦ.

8.СППР не повинно нав’язувати корист-ві певного процесу ПР.