Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СППР.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

23.Суть і компоненти сппр.

Термін СППР з’яв-ся у 70-х рр. ХХ ст., ввели Горрі і Леортон: Decision Support System (DSS).

СППР – інтерактив., прикладна с-ма, яка забез-є кінцевим кор-чам, що приймають рішення, легкий і зручний доступ до даних і моделей, з метою ПР у напів- і неструктурованих ситуаціях з різних областей людськ. діял-ті.

Гол. компоненти СППР:

  1. підсистема інтерфейсу кор-ча, яка дає змогу ОПР проводити діалог з системою, використовуючи різні програми вводу, формати і технології виводу;

  2. підсистема упр-ня БД, яка призначена для зберігання, керування, вибору, відображення та аналізу даних;

  3. підс-ма упр-ня БМ, що містить набір моделей для забезпечення відповідей на множину запитів користувачів, для розв’язування та аналізу задач.

Компоненти СППР у сучасн. розумінні:

Ці компоненти забезпечують в СППР реалізацію ряду важливих концепцій побудови інформац-х систем: інтерактивність, інтегрованість, потужність, доступність, гнучкість, надійність, робастність, керованість.

24.Концепції побудови системи підтримки прийняття рішень.

Основні складові компоненти СППР забезпечують втакій системі реалізацію ряду важливих концепцій побудови інформац-х систем: інтерактивність, інтегрованість, потужність, доступність, гнучкість, надійність, робастність, керованість.

1.інтерактивність – с-ма відгук-ся на різного роду дії, якими людина хоче вплинути на обч. процес, зокрема при діалог. режимі

2.інтегрованість – с-ма забез-є сумісність складових частин с-ми по упр-ню даними і засобами спілк-ня з кор-чем у процесі ППР.

3.потужність – спромож-ть с-ми відпов-ти на найсуттєвіші питання.

4.доступ-ть – здат-ть забезп-ти видачу відповідей на запити кор-ча у потрібній формі і у потрібн. час.

5.надійність – можл-ть с-ми викон-ти необх. ф-ції протягом заданого періоду часу.

6.гнучкість – можл-ть с-ми адапт-сь до змін потреб ОПР і перемін у ситуаціях.

7.робастність – міра здат-ті с-ми віднов-ся при виникненні помилк. ситуацій як зовн., так і внутр. походження.

8.керованість – можл-ть з боку кор-ча контрол-ти дії с-ми і втручатися у хід рішення з-чі.

25.Три покоління сппр.

В еволюції систем підтримки прийняття рішень можна вирізнити три покоління СППР: перше покоління розроблялося в період 1970 — 1980-х років, друге — з початку 80-х до середини 90-х, третє — з середини 90-х і донині (розроблення нових типів триває). Перше покоління СППР, майже пов­ністю повторювало функції звичайних управлінських систем щодо надання комп’ютеризованої допомоги у прийнятті рішень. Основні компоненти СППР мали такі ознаки: керування даними — великі обсяги інформації, внутрішні й зовнішні банки даних, оброблення й оцінювання даних; керування обчисленнями (моделювання) — моделі, розроблені фахівцями в галузі інформатики для спеціальних проблем; користувацький інтерфейс (мова спілкування) — мови програмування, створені для великих ЕОМ, які використовуються виключно програмістами.

СППР другого покоління вже мали принципово нові ознаки: керування даними — необхідна й достатня кількість інформації про факти згідно зі сприйняттям ОПР, що охоплює приховані допущення, інтереси та якісні оцінки; керування обчисленнями й моделюванням — гнучкі моделі, які відтворюють спосіб мислення ОПР у процесі прийняття рішень; користувацький інтерфейс — програмні засоби, «дружні» користувачеві, звичайна мова, безпосередня робота кінцевого користувача.СППР третього покоління мають ті самі ознаки, що і другого покоління, але з’явилися додаткові можливості за рахунок упровадження таких нових засобів інформаційних технологій та методів штучного інтелекту.