Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подготовка к ГОСАМ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

2. Навести схеми внутрішнього водопроводу холодної води в залежності від тиску на вводі.

а ) система без податкових приладів для підвищення тиску, б) система з водонапірним баком, г) система з додатковими насосами і водонапірним баком, д) Система з підвищувальними помпами і гідропневматичною установкою.

3.Навести схеми внутрішнього водопроводу гарячої води. Зробити критичний аналіз галузей застосування схем.

1Схема з верхньою подачею води з рециркуляцією, з теплообмінником на вводі. Застосовується будинках невеликої поверховості, що мають утеплене горище. Недолік – тепловтрати на ділянці даху.

2Тупікова схема гарячого водопроводу. Застосовується у випадках, коли вода не встигає охолонути в трубах. Залузь застосування – АБК, пральні, душові, бані.

3Схема з закільцевими трубопроводами. Застосовується при великій відстані між джерелом тепла і будинком, а також ,коли будинок має велику довжину. Накож , коли будинок є небагатоповерховим. Недолік: наявність втрат тепла у стояках.

4Схема з циркуляцією у стояках. Найбільш енергозберігаюча схема. Застосовується при малому напорі насоса. Додатковий напір виникає у рушниковисушувачах.. Недоліки: як правило, холодні рушниковисушувачі, велика металоємність системи.

5Схема з рушниковисушувачами у подавальних стояках. Найсучасніша схема. Застосовується повсякмісно, у будинках з підвищенною поверховістю. Найбільш економічна, при малій витраті необхідно встановлювати терморегулявач, який відкриває циркуляційний стояк. Недоліки – велика кількість циркуляційних стояків.

6Схема з одним циркуляційним стояком. Недоліків немає. Переваги - заощадження труб і втрат тепла. Між тим потребує насос великої потужності на циркуляцію.

4.Водомірний вузол: конструктивні рішення, дати пояснення з призначення елементів.

Водомірний вузол встановлюється у підвалі або у в водопровідному колодязі. Має засувки для відключення лічильника, фільтр грубого очищення, лічильник, манометр і байпасну лінію. Фільтр потрібен для захисту лічильника від забруднення. Байпасна лінія - для перепускання протипожежної витрати води під час гасіння пожежі. Лічильник розміщується на зручній висоті – на висоті 1200 – 1400 мм від підлоги. Якщо водомірний вузол розміщено у колодязі, його роблять задля вільного доступу до лічильника (часний сектор). Перевірка лічильника відбувається перепуском контрольного об,єму води через лічильник при перекритій засувки на будинок.. В цьому випадку вода випускається з випускного крану.

Лічильники бувають крильчасті і турбінні. Перші розраховані на малу витрату, другі – на велику. Сучасні лічильники оснащені вирівнювачем, при якому не потрібно мати унормовані відстані прямого трубопроводу, як було раніше.

Підбір лічильників відбувається за його витратою (по СНіПу).

Витрата лічильника, розрахованного на весь будинок береться з ділянки вводу, Витрата квартирного лічильника береться з ділянки вводу водопроводу у квартиру.