Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
подготовка к ГОСАМ.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

5.Протипожежне водопостачання будинків. Головні елементи систем протипожежного водопостачання.

З а використанням технічний засобів протипожежні системи підрозділяються на прості, які обладнанні пожежними кранами ручної дії, полуавтоматичні – дренчерні або водяні завіси, та автоматичні – спринклерні системи.Кількість струменів та витрата води визначається за СНіПом.

6.Схема спринклерної автоматичної системи пожежогасіння.

1. водомірний візол, 2. насоси, 3. резервна ємність – гідропневматичний бак, 4. голоний стояк, 5 контрольно-сигнальний клапан, 6. розподільча мережа, 7. Спринклерна головка, 8. компресор, 9. секція системи, 10. приєднання автонасосів.

Особливості гідравлічного розрахунку об'єднаного господарсько-питного та протипожежного внутрішнього водопроводу.

Особливості наступні:

1)Приймається, що водопровід холодної води і протипожежний водопровід працюють паралельно, тобто під час пожежі господарсько питний водопровід не відключається.

2)При пожежі спрацьовує електричная засувка на бай пасі. Тому при розрахунку протипожежного водопроводу не треба враховувати втрати напору на загальному лічильнику холодної води.

3)Рохрахунковим пристроєм при розрахунку протипожежного водопроводу приймається пожежний кран, розташований на верхньому поверсі.

4)Розрахунок протипожежного водопроводу ведеться на одну пожежу, яка виникла в однієї з секцій будинку.

5)Розрахункова витрата на пожежний кран складає – 2,6 л/с.

6)Виконується два розрахунки – один для системи господарсько-питного водопроводу, другий – для системи протипожежного водопроводу. До кінцевого розрахунку приймається той, де втрати напору на подачу води заданою витратою найбільші.

7)Розрахунок витрати на господарсько-питні потреби виконується з урахуванням ймовірності одночасної дії водорозбірних приладів, а для протипожежного водопроводу – задається протипожежними нормами.

7.Розрахунок потрібного напору у системі внутрішнього водопроводу холодної води.

Розрахунок потрібного напору відбувається для двох випадків: перший - для господарсько-питного диктуючого приладу, другий – для пожежного крану, розташованного на останньму поверсі будинку. При цьому приймається, що пожежа може статися тільки в одному блоку будинка. Другий випадок розраховується при діючому господарсько-питному водопроводі під час пожежі. Потрібний напір на вводі Нпотр. для господарсько-питного споживання визначається за формулою: де Нгеом - гідростатичний напір – висота під’ому води від міського водопроводу до визначального пристрою, м;НV1, Нv2 - втрати напору на лічильнику, що розміщений на вводі в будинок та квартирному лічильнику, мHf - вільний напір після змішувача. Для всіх змішувачів та змивних кранів Hf =2 м, для змішувача для ванни Hf =3м. Висота під’ому води Hгеом визначається за формулою: де n - кількість поверхів у будинку.Hпов - висота поверху.Втрати напору на лічильниках можна прийняти у першому наближенні такі: НV1= 2 м; Нv2=1 м.Потрібний напір на вводі Нпотр. для протипожежного споживання визначається за формулою: