Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

24. Облік фонду у необоротних активах

Необоротні активи - це матеріальні та нематеріальні ресурси, які належать установі та забезпечують її функціонування і строк корисної експлуатації яких, як очікується, становить більше одного року.

Для обліку фондів бюджетних установ призначені пасивні фондові рахунки № 40 «Фонд у необоротних активах» (субрахунок № 401 «Фонд у необоротних активах за їхніми видами»)

У складі необоротних активів, відповідно до Інструкції № 64, обліковуються земельні ділянки, капітальні витрати на поліпшення земель, будинки, споруди, передавальні пристрої, робочі, силові машини та обладнання, транспортні засоби, інструменти, прилади, столовий, кухонний та господарський інвентар, обчислювальна техніка, музейні цінності виставок, бібліотечні фонди, спеціальні інструменти та спеціальні пристосування, білизна, постільні речі, одяг та взуття, тимчасові не титульні споруди, природні ресурси, інвентарна тара, матеріали довготривалого використання для наукових цілей, авторські та суміжні з ними права, права користування природними ресурсами, майном, об'єктами промислової власності, інші матеріальні та нематеріальні активи довготривалого використання.

Метою ведення обліку необ. активів є: забезпечення прав документального оформленя та своєчасного відображення реєстрах обліку надходження, переміщення вибуття всіх необ. активів, які належать установі, зокрема і здані в оренду.

У б.о.б.у вартість за якою відображають необоротні активи розподіляються на:

Первісну – в-сть що історично склалася

Балансова – різниця між первісною вартістю та сумою нарахованого зношення

Відновлювальна – первісна вартість змінена після переоцінки

Зміна вартості необоротних активів у зв’язку з їх добудівлею, реконструкцією, дообладнання, модернізація не належить до доходів установи.

Залежно від джерел придбання необоротних активів суми ПДВ відносять на:

  • Фактичні видатки установи за відповідним кодом (КЕКВ)

  • В складі податкового кредиту у разі їх придбання за рах коштів спеціального фонду.

25. Облік фонду у мшп

Для обліку фонду в малоцінних і швидкозношуваних предметах призначено субрахунок 411 "Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами". На даному субрахунку обліковують вартість малоцінних і швидкозношуваних предметів, що належать установі й термін експлуатації яких не перевищує один рік. Даний субрахунок за своїм змістом і призначенням аналогічний субрахунку 401 "Фонд у необоротних активах за їх видами".

Вартість придбаних малоцінних і швидкозношуваних предметів записується в кредит субрахунку 411 "Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами" і в дебет відповідного субрахунку класу 8 "Витрати". На суму малоцінних і швидкозношуваних предметів, які вибули з експлуатації, здійснюється запис за дебетом субрахунку 411 "Фонд у малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами" і за кредитом субрахунку 221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації".

Необхідно врахувати, що залишок на субрахунку 411 "Фонд малоцінних та швидкозношуваних предметах за їх видами" повинен дорівнювати сумі залишків на субрахунку 221 "Малоцінні та швидкозношувані предмети, що знаходяться на складі і в експлуатації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]