Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

12. Облік переоцінки (індексації) необ.Активів

Зміна первісної вартості оз провод. у випадках індексації їх первісної вартості відповідно до чинного законодавства, а також при добудівлі, дообладнанні, реконструкції, частковій ліквідації відповідних об’єктів та модернізації, яка призвела до дод. укомплектув. ОЗ. Зміна вартості оз після проведення індексації не є підставою для переведення їх на інший субрах.

Зміна первісної вартості оз не є додатковим доходом установи і не належ. до доходів. Переоцінка оз бу проводиться тимчасовою комісією з переоцінки, яка назначається нак керівника установи. Комісією здійснюється переоцінка кожної окремої одиниці оз і встановл нові ціни. Документи, що підтверджують нову ціну, не потребуються. При встановленні цін на однотипні предмети, вони (ціни) у межах однієї установи повинні бути однаковими. За результатами переоцінки комісією складається акт про зміну вартості оз, який затверджується керівником установи. Відповідальність за організацію роботи комісії покладається на керівника установи, а за об’єктивність визначення реальної вартості активів – на керівника і голову комісії. Індексація первісної (відновлювальної) вартості груп необоротних активів проводиться протягом I кварталу наступного звітного року. Якщо вартість окремих видів необоротних активів після індексації значно відрізняється від аналогічних нових зразків, то вартість цих необоротних активів необхідно привести у відповідність до вартості аналогічних нових зразків, що діють на дату проведення індексації на ці види активів. Переоцінка необоротних активів бюджетних установ проводиться постійно діючою комісією (далі - комісія), яка признач. наказом керівника установи щорічно і діє протягом року у складі:

керівника або заступника (голова комісії); гол. бухгалтера або його заступника;керівників груп обліку ;інших посадових осіб (на розсуд керівника установи).

Комісією здійсн. переоцінка кожної окремої одиниці необоротних активів і встановлюються нові ціни. При встановл. цін на однотипні предмети вони (ціни) у межах одного головного розпорядника бюджетних коштів повинні бути однаковими.

Якщо залишкова вартість об'єкта необоротних активів дорівнює нулю, то його переоцінена залишкова вартість додається до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкта.

За результатами переоцінки комісією складається акт про зміну вартості необоротних активів, який затверджується керівником установи.

13. Облік витрат, пов’язаних з ремонтом, реконструкцією та модернізацією основних засобів.

Сутність добудови і реконструкції – поліпшення ОЗ, розширення можливостей ОЗ ,отримання нових технічних характеристик, раніше не притаманних об’єкту.

Під час добудування і реконструкції ОЗ, що призводить до додаткового укомплектування активів відбувається збільшення первісної вартості об’єктів.

Приклади поліпшення:

- модифікація, модернізація для подовження терміну корисної експлуатації

- заміна окремих частин для підвищення якості продукції ,робіт ,послуг

- впровадження ефективного технічного процесу, що дасть змогу зменшити первісно оцінені витрати

- добудова будівлі, що збільшить кількість місць будівлі, обсяги та/або якість виконуваних робіт чи умови їх виконання.

Приймання виконаних робіт здійснюється на підставі акта ОЗ-2(бюджет). Для правильної класифікації робіт доцільно створити комісію, яка виконує огляд об’єкта стосовно якого планується реконструкція і встановлення характеру робіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]