Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

40. Документальне оформлення трудових відносин. Облік особового складу та робочого часу.

Документальне оформлення трудових відносин в БУ здійснюється шляхом укладання трудового договору або контракту. Трудовий договір – це угода між працівником і БУ, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цим договором, дотримуватися правил внутрішнього розпорядку, а БУ зобов’язується за це виплачувати заробітну плату. Трудовим договором для працівників БУ є Наказ про прийняття на роботу. Формою трудової угоди є контракт. У БУ він застосовується для працівників, які приймаються на роботу на визначений термін або на час виконання певних робіт.

Чисельність працівників бюджетних установ визначається штатним розкладом. Штати — це перелік і кількість посад, затверджених вищою організацією.

Облік персоналу бюджетних установ ведуть за професіями і спеціальностями. Загальна чисельність фактично працюючих працівників відповідно до штатного розкладу становить їх спискову чисельність. Для виконання окремих робіт тимчасово можуть залучатися працівники, що не перебувають у штаті установи. Їх зараховують до нештатного (неспискового) складу.

Оперативний облік наявності та складу персоналу установи веде відділ кадрів на підставі таких первинних документів: П 1 «Наказ (розпорядження) про прийом на роботу»; П-5 «Наказ (розпорядження) про переведення на іншу роботу»; П-8 «Наказ (розпорядження) про припинення трудового договору»; П-6 «Наказ (розпорядження) про надання відпустки».

У відділі кадрів на кожного працівника заводять особову картку, а на спеціалістів та керівних працівників — ще й особовий листок з обліку кадрів. Кожному працюючому присвоюють табельний номер.

Облік виходу на роботу та залишення роботи здійснюється за допомогою системи реєстрації, яка може бути: перепусткова; рапортна; карткова; жетонна.

Основним джерелом інформації про використання робочого часу є дані табельного обліку, які знаходять відображення у «Табелі обліку використання робочого часу і розрахунку заробітної плати» т. ф. № П-І2. Табель — це іменний список працівників у розрізі відповідних структурних підрозділів, який складається до початку місяця в алфавітному порядку особою, призначеною керівником установи.

Дані обліку чисельності працівників та відпрацьованого часу, а також дані обліку розрахунків з працівниками і оплати праці є підставою для складання звітів з праці і заробітної плати.

41. Порядок нарахування заробітної плати. Особливості здійснення інших виплат працівникам.

Нарахування ЗП здійснюється один раз на місяць і відображається в обліку в останій день місяця. За першу половину місяця видається аванс в розмірі 50% місячної ЗП за вирахуванням податків, що підлягають утриманю.

Витрати на ЗП штатного та нештатного складу відображається по коду КЕКВ 1111 «ЗП»

Для узагальнення інформації про розрахунки з працівниками по ЗП призначено пасивний рахунок 661 "Розрахунки по оплаті платі".

До рахунку 661 відкривається ряд субрахунків 662-669, Розмір Єдиного соц внеску: - нарахування на ФОП бюджетної установи – 36,3%; - Утримання із ЗП – 3,6 (Для працівників які працюють на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсій відповідно до законів “про державну службу”, “про прокуратуру” та ін. а також льотчиків цивільної авіації 6,1) %.

Особливості здійснення виплат працівникам на підставі заяв працівників, що відносяться до постраждалих від ЧАЕС катастрофи та посвідчень про статус “чорнобильця” їм нараховується і виплачується компенсація за рахунок асигнувань міністерства надзвичайних ситуацій та мініст праці.

Для отримання компенсації і допомоги установа щомісяця подає до УПСЗМ наступні документи:- розрахунки витрат на ці виплати за встановленою формою; - реєстр одержувачів цих коштів, де вказується ПІБ сума компенсації чи допомоги та ін. інформація.

Кореспонденція рахунків з обліку компенсацій:

* нараховано допомоги та компенсації, пов’язані з підвищ оплатою праці, додатковою відпусткою для осіб що постраждали від ЧАЕС

Дт 674 Кт 661

* Надійшли кошти на реєстраційний рахунок 328 “інші кошти”:

Дт 328 Кт 674

* Отримано в касу готівку:

Дт 301 Кт 328

* Виплачено допомоги:

Дт 661 Кт 301

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]