Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

37. Аналітичний облік розрахунків з іншими дебіторами та іншими кредиторами.

Для обліку розрахунків з різними дебіторами і кредиторами призначені активний субрахунок № 364 «Розрахунки з іншими дебіторами» і пасивний субрахунок № 675 «Розрахунки з іншими кредиторами».

На субрахунках № 364 і 675 обліковуються розрахунки за матеріальні цінності, виконані роботи і надані послуги за пред’явленими рахунками (крім розрахунків в порядку планових платежів), розрахунки за претензіями і боргами, переданими на вирішення арбітражу чи суду, а також розрахунки із студентами та учнями навчальних закладів за користування гуртожитком і постільними речами.

За дебетом субрахунка № 364 записується збільшення дебіторської заборгованості, а за кредитом — її погашення. Відповідно за кредитом субрахунка № 675 — збільшення кредиторської заборгованості, за дебетом — її зменшення.

Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами суміщується в накопичувальних відомостях ф. № 408 (меморіальних ордерах № 6) .

43. Індексація заробітної плати. Компенсація з/п

Індексація з/п проводиться у межах прожиткового мінімуму встановленого для працездатних осіб. Частина заробітної плати, що перевищує прожитковий мінімум не підлягає індексації. Так, ЗУ «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» встановлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 941 грн. Наприклад, якщо заробітна плата працівника складає 2000 грн. на місяць, та перевищено поріг індексації, індексації підлягає сума у 941 грн. (прожитковий мінімум). Решта суми заробітної плати не підлягає індексації. Компенсації підлягають грошові доходи населення, що не мають разового характеру. Вона виплач., якщо виплата з/п на підпр. затримується на 1-більше календ. місяців. Проводить за рах. тих самих джерел, що і виплата за невиплату яких вона нарахов. Нарахов. 1раз перед виплатою заборгованості з з/п за відповід. місяць. Сума визнач.так: сума нарахованої зарплати*приріст індексу споживчих цін у % для визнач. суми компен. : 100.

39. Форми і системи оплати праці. Структура фоп.

Основними формами оплати праці в БУ є почасова й відрядна, переважає почасова. Основою організації оплати праці є тарифна система, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, тарифно-кваліфікаційні характеристики.

Почасова оплата праці в БУ має 2 різновиди; штатно-окладна і погодинна. При штатно-окладній кожному працівникові встановлюється місячний посадовий оклад згідно зі штатним розкладом, посадою, освітою, науковим ступенем, вченим званням, категорією тощо. Погодинна оплата праці передбачає наявність погодинних ставок. Сума оплати праці залежить від кількості відпрацьованих годин і визначається множенням відпрацьованих годин на погодинну ставку.

Почасова оплата праці може застосовуватися у вигл простої почасової або почасово-преміальної. При простій сума заробітку визначається лише кількістю відпрацьов часу та погодинною ставкою або окладом. При почасово-преміальній оплаті, крім заробітку за ставкою чи окладом, виплачується премія за досягнення відповідних якісних та кількісних показників діяльності. Розмір ставок зарплати (посадових окладів), а також надбавок до них у деяких галузях (освіта, охорона здоров'я, культура) визнач-ся на підставі щорічної тарифікації, яка проводиться постійно діючою тарифікаційною комісією. Результати роботи комісії відображаються у тарифікаційних списках, які визнач розмір посадових місячних окладів, тарифних ставок і надбавок працівникам окремих установ.

При плануванні та обліку з/п необхідно розрізняти плановий і фактичний фонд з/п. Плановий фонд – це суми асигнувань, передбачені кошторисом БУ. Фактичний – це нарахована з/п працівникам по розрахунково-платіжним відомостям. Відп до ст. 2 ЗУ “Про опл пр” фонд з/п містить такі складові:1)основна з/п; 2)додаткова з/п; 3) інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Основна — це винагорода за виконану роботу відп до встановлених норм праці. Вона встановл-ся у вигл тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок для працівників і посадових окладів для службовців. Додаткова - винагорода за працю понад встановл норми. До неї належ надбавки та доплати до тарифних ставок і посадових окладів в розмірах, передбач чинним законодавством (за високу проф майстерність, персональні надбавки, за високі досягн в праці, за знання і викор іноземної мови, за суміщення професій (посад), розшир зон обслуговування чи збільш обсягу виконаних робіт, за роботу в шкідливих умовах, ін надбавки і доплати); премії працівникам за виробничі показники, винагорода за вислугу років, стаж роботи; опл пр працівників, які не перебувають у штаті установи, за виконання робіт згідно з договорами цивільного правового характеру; опл пр у вихідні та святкові дні, понаднормовий час, оплата щорічних і дод-х відпусток, грошові компенсації за невикор відпустку, оплата навч-х відпусток.

Ін заохочув і компенсац виплаи ‑ випл у формі винагор за підсумками роботи за рік, премії за спец с-мами і положеннями, компенсаційні та ін грош та матер виплати, які не передбач актами чинного законод або проводяться понад установлені цими актами норми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]