Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_na_pitannya_kolonki.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
158.02 Кб
Скачать

50. Розрахунки із Фондом соціального страхування на випадок безробіття.

Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття – державний цільовий фонд. Він створений для управління страхуванням на випадок безробіття, провадження збору та акумуляції страхових внесків, контролю за використанням коштів для надання соціальних послуг.

Страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаючи тих, хто проходить альтернативну (невійськову) службу, працює неповний робочий день або неповний робочий тиждень та на інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Об'єктом страхування на випадок безробіття є страховий випадок, із настанням якого у застрахованої особи (члена її сім'ї, іншої особи) виникає право на отримання матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг.

Матеріальне забезпечення застрахованих осіб здійснюється у таких формах:

> допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підприємницької діяльності;

> допомога по частковому безробіттю;

> матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного;

> матеріальна допомога по безробіттю, одноразова матеріальна допомога безробітному та непрацездатним особам, які перебувають на його утриманні;

> допомога на поховання у разі смерті безробітного або особи, яка перебуває на його утриманні.

Для обліку розрахунків по страхуванню з тимчасової втрати працездатності передбачено рахунок 653 «Розрахунки із страхування на випадок безробіття».

51. Розрахунки з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Страхування від нещасного випадку є самостійним видом загальнообов'язкового державного соціального страхування, за допомогою якого здійснюється соціальний захист, охорона життя та здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності.

Основним джерелом надходжень до бюджету Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань Україні є страхові внески роботодавців, які сплачуються за страховими тарифами відповідно до класу професійного ризику.

Завданнями страхування від нещасного випадку є: профілактика нещасних випадків та профзахворювань; медична, соціальна та професійна реабілітація; відшкодування шкоди потерпілим на виробництві (членам їх сімей).

Для страхування від нещасного випадку на виробництві не потрібно згоди або заяви працівника. Страхування здійснюється в безособовій формі. Всі нижченаведені особи, вважаються застрахованими з моменту набрання чинності Законом про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності незалежно від фактичного виконання страхувальниками своїх зобов'язань щодо сплати страхових внесків.

1) особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту) або на інших підставах, передбачених законодавством про працю;

2) учні та студенти навчальних закладів, клінічні ординатори, аспіранти, докторанти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять; під час занять, коли вони набувають професійних навичок; у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;

3) особи, які утримуються у виправних, лікувально-трудових, виховно-трудових закладах та залучаються до трудової діяльності на виробництві цих установ або на інших підприємствах за спеціальними договорами.

Усі застраховані є членами Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Для обліку розрахунків по страхуванню з тимчасової втрати працездатності передбачено рахунок 654 «Розрахунки з інших видів страхування».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]