Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Банк система.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
77.54 Кб
Скачать

16. Порядок реєстрації банку та ліцензування його діяльності в Україні.

Комерційний банк вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з часу його реєстрації НБУ в Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж та фінансово-кредитних установ. Засновниками КБ можуть бути українські та іноземні юридичні і фізичні особи.

Мінімальний розмір статутного фонду:

1) для банків з національним капіталом - не менше 1 млн. євро;

2) для банків з іноземним капіталом, якщо частка іноземного капіталу становить менше 50%, - не менше 5 млн. євро; якщо частка іноземного капіталу 50% і більше, - не менше 10 млн. євро;

3) якщо у формуванні статутного капіталу банку беруть участь підприємства з іноземними інвестиціями (спільні підприємства, частка іноземного капіталу в яких перевищує 50%) і частка таких підприємств у статутному капіталі банку становить 10% і більше, мінімальний розмір статутного фонду має бути не менше 3 млн. євро.

Частка будь-якого із засновників банку не повинна перевищувати 35% статутного фонду банку.

Внески засновників, акціонерів до статутного капіталу КБ здійснюються у грошовій формі в національній валюті України та вільно конвертованій іноземній валюті (для нерезидентів).

До моменту реєстрації комерційного банку статутний фонд повинен бути сплачений:

  • для банків відкритого типу - в розмірі 30%,

  • закритого типу - 50%. Після реєстрації банку зібрані кошти перераховуються з тимчасового рахунку КБ на кореспондентський рахунок.

Для реєстрації КБ орган управління банком (рада банку) або уповноважена установчими зборами особа у двотижневий строк після аудиторської перевірки фін стану засновників подає до регіонального управління НБУ за місцем створення банку такі документи:

• заяву про реєстрацію; • установчий договір;

• статут банку; • протокол установчих зборів;

•економічнеобґрунтування створення банку, включаючи розрахунковий баланс і розрахунок плану доходів, витрат та прибутку банку на кінець першого року його діяльності;

•висновок аудиторської організації про фінансовий стан і платоспроможність засновників банку;

•бухгалтерську і фінансову звітність акціонерів;

•документи про наявність професійно придатних перших керівних осіб банку; • копію платіжного документа про внесення плати за реєстрацію (100 неоподатковуваних мінімумів);

•копію звіту про проведення відкритої передплати на акції; • угоду про надання приміщення для розміщення банку (оренда не менше ніж на п'ять років); • установчі документи засновників, учасників банку; •копію свідоцтва про державну реєстрацію засновників; •копію рішення органів Антимонопольного комітету України про надання згоди на створення відповідного КБ.

Протягом наступних двох тижнів регіональне управління НБУ перевіряє зазначені документи і разом з висновком про доцільність створення банку передає їх до НБУ.

НБУ може відмовити у реєстрації КБ у разі:

1) Порушення порядку реєстрації КБ;

2) Невідповідності статуту та інших установчих документів чинному законодавству;

3) Незадовільного фінансового стану засновників;

4) Професійної непридатності рекомендованого керівництва банку;

5) Відсутності відповідної матеріально-технічної бази.

Комерційні банки можуть відкривати філії і представництва, які мають бути зареєстровані в НБУ.

Філія банку - це банківська установа, яка не є юридичною особою. Вона діє на підставі окремого положення, виступає від імені головного банку, має свій субкореспондентський рахунок і МФО, здійснює банківські операції на основі довіреності головного банку і дозволу, виданого регіональним управлінням НБУ за місцем знаходження філії.

Представництво банку - це установа банку, яка не є юр. особою,діє на підставі окр полож-ня, виступає від імені гол банку і ним фінансується, не має права здійснювати банк операції.

Теріторіально відокремлене безбалансове відділення б-ку здійснює лише розрахунково-касове обслуговування клієнтів та вкладні операції.

Ліцензування - це порядок видачі комерційним банкам, які набувають статусу юридичної особи, дозволу на здійснення деяких чи всіх банківських операцій. Перелік операцій, що підлягають ліцензуванню, визначається Законом України "Про банки і банківську діяльність". Існує 30 видів банківської діяльності, що підлягають ліцензуванню.

Основні з них такі: 1.Касове обслуговування клієнтів. 2.Інкасація грошових коштів та перевезення цінностей. 3.Збереження цінностей. 4.Ведення рахунків клієнтів і банків-кореспондентів. 5.Проведення операцій з касового виконання Державного бюджету України. 6.Надання та отримання кредитів на міжбанківському ринку. 7.Кредитування юридичних і фізичних осіб. 8.Лізинг і факторинг. 9.Вкладення коштів у статутні фонди інших юридичних осіб. 10. Залучення депозитів юридичних і фізичних осіб. 11. Емісія цінних паперів. 12.Залучення та розміщення іноземної валюти на валютному ринку України та міжнародних ринках. 13.Операції з банківськими металами на валютному ринку України та міжнародних ринках. 14.Фінансування кап вкладень. 15.Видача гарантій, поручительств. 16. Купівля, продаж цінних паперів та операції з ними. 17. Довірчі операції.

Комерційні банки мають право здійснювати операції тільки після отримання відповідної ліцензії НБУ.

Новоствореному КБ надають ліцензію в разі дотримання таких умов:

1)на час прийняття рішення зареєстрований статутний капітал банку повинен бути повністю сплачений; 2)наявність професійно придатних керівних осіб банку; 3)наявність підрозділу, що виконує відповідні банківські операції; 4)наявністьпідрозділу внутрішнього аудиту, укомплектованого професійно придатними кваліфікованими кадрами; 5)наявність внутрішніх нормативних документів банку, що регламентують відповідні операції; 6)забезпеченість необхідним банківським обладнанням; 7)відповідність приміщення банку вимогам НБУ; 8)наявність угоди про оренду приміщення на строк не менше 5 років або свідоцтва на право власності.

Крім додержання загальних умов для отримання ліцензії, НБУ встановив особливі вимоги. Вони стосуються наявності:

1)технічних умов (для касових операцій - відповідним чином обладнані приміщення, належна організація охорони і т. д.);

2)відповідного розміру статутного фонду;

3)відповідної кваліфікації працівників;

4) відповідного строку діяльності банку;

5)відповідних внутрішніх регламентуючих ту чи іншу операцію документів;

6)задовільної діяльності КБ.

Для розширення ліцензії банку необхідно врахувати такі додаткові умови:

1) статутний капітал діючого банку повинен бути зареєстрований і фактично сплачений у розмірі, не меншому за встановлений НБУ;

2) відповідність формування резервного фонду банку вимогам законодавства та НБУ;

3)відповідність формування фонду гарантування вкладів фізичних осіб вимогам законодавства та нормативним актам НБУ;

4) відпо-сть формування резерву покриття можливих втрат за банківськими позичками законодавству України та нормативним актам НБУ; 5) дотримання банком економічних нормативів за попереднє півріччя;

6) сума сумнівних та безнадійних кредитів не повинна перевищувати розміру фактично сформованого резерву на покриття можливих втрат за позичками банку;

7) наявність позитивного висновку зовнішнього аудитора про діяльність банку за попередній звітний рік.