Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_ugolovnoe_pravo_ukr_2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

81. Загальна характеристика злочинів проти інформаційної безпеки за кк України.

Родовим об’єктом злочинів, передбачених у розділі XVI КК "Злочини у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних  мереж і мереж електрозв’язку", є частина інформаційних відносин, які можна визначити як інформаційні відносини, засобом забезпечення яких є електронно-обчислювальні машини, системи, комп’ютерні мережі та мережі електрозв’язку. Інакше кажучи, злочини, передбачені цим розділом, посягають на певну частину інформаційних відносин – інформаційні відносини, пов’язані із застосуванням спеціальних технічних засобів. У кримінальному законі наводяться чотири види таких засобів:

- електронно-обчислювальна машина (комп’ютер) – функціональний  пристрій, що складається з одного або декількох взаємопов’язаних центральних процесорів і периферійних пристроїв і може виконувати розрахунки без участі людини;

  - автоматизована система – організаційно-технічна система, що складається із засобів автоматизації певного виду (чи кількох видів) діяльності людей і персоналу, що здійснює цю діяльність[vi]; 

- комп’ютерна мережа – сукупність територіально розсереджених систем опрацювання даних, засобів і (або) систем зв’язку та передавання даних, що забезпечує користувачам дистанційний доступ до її ресурсів і колективне використання цих ресурсів;

- телекомунікаційна мережа (мережа електрозв’язку) – комплекс технічних засобів телекомунікацій і споруд, призначених для маршрутизації, комутації, передавання та/або приймання знаків, сигналів, письмового тексту, зображень і звуків або повідомлень будь-якого роду за допомогою радіо, проводових, оптичних чи інших електромагнітних систем між кінцевим обладнанням.

Визначивши суспільні відносини, яким завдається шкода в результаті вчинення комп’ютерних злочинів, можна сформулювати й саме поняття "комп’ютерні злочини" як суспільно небезпечні, протиправні, кримінально карані, винні діяння, які завдають шкоди інформаційним відносинам, засобом забезпечення нормального функціонування яких є електронно-обчислювальні машини, автоматизовані системи, комп’ютерні мережі або мережі електрозв’язку.

82. Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку (ст. 361 кк).

Розвиток методів обробки інформації за допомогою комп'ютерів призвів до за­стосування цих машин в усіх галузях національної економіки та інших сферах суспіль­ного життя. Значна кількість таких машин об'єднана комп'ютерними мережами, деякі з них набули інтернаціонального характеру. Комп'ютерна та інша інформація швидко передається на значні відстані за допомогою засобів електричного зв'язку. За цих умов виникли і набули суспільної небезпеки різні діяння, що заподіюють шкоду нормальній роботі електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку, яка поряд зі встановленим порядком їх використання становить об'єкт цього злочину. Додатковим факультативним його об'єктом може бути право власності на комп'ютерну інформацію.

Предметом злочину є: да

І) електронно-обчислювальні машини (комп'ютери) (ЕОМ);

2) автоматизовані системи (АС);

3) комп'ютерні мережі;

4) мережі електрозв'язку.

   Під електронно-обчислювальною машиною (комп'ютером) розуміється комплекс електронних та інших технічних пристроїв, за допомогою якого здійснюється автома­тична обробка даних. Основними складовими елементами ЕОМ, як правило, є систем­ний блок, монітор та клавіатура. Найбільш типовими різновидами ЕОМ є сервери (по­тужні комп'ютери, призначені для обробки великої кількості інформації, одночасного функціонування великої кількості програм, забезпечення роботи АС, мереж тощо) та персональні комп'ютери.

Під автоматизованою системою розуміється система, що здійснює автоматичну обробку даних і до складу якої входять технічні засоби їх обробки (засоби обчислю­вальної техніки і зв'язку), а також методи і процедури, програмне забезпечення. Зокре­ма, АС слід вважати сукупність ЕОМ, засобів зв'язку та програм, за допомогою яких ведеться документообіг, формуються, оновлюються та використовуються різного роду бази даних, накопичується та обробляється інформація, яка є результатом наукових спостережень чи експериментів, збирається, систематизується та оновлюється в елект­ронному вигляді статистична інформація. Оскільки обробка певних даних, як правило, можлива і в результаті роботи одного комп'ютера, то АС - це і окремо взятий комп'ютер разом з його програмним забезпеченням.

Комп'ютерна мережа - це сукупність програмних і технічних засобів, за допомо­гою яких забезпечується можливість доступу з однієї ЕОМ до програмних чи технічних засобів іншої (інших) ЕОМ та до інформації, що зберігається у системі іншої (інших) ЕОМ, амережа електрозв'язку - сукупність засобів та споруд електричного зв'язку, поєднаних в єдиному технологічному процесі для забезпечення інформаційного обміну. Про поняття електричного зв'язку див. коментар до ст. 360.

Об'єктивна сторона злочину проявляється у формі несанкціонованого втручан­ня у роботу ЕОМ, їх систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку, наслідком якого є: 1) витік; 2) втрата; 3) підробка; 4) блокування інформації; 5) спотворення про­цесу обробки інформації або 6) порушення встановленого порядку її маршрутизації.

Несанкціоноване втручання в роботу ЕОМ, їх систем чи комп'ютерних мереж -це проникнення до цих машин, їх систем чи мереж і вчинення дій, які змінюють режим роботи машини, її системи чи комп'ютерної мережі, або ж повністю чи частково при­пиняють їх роботу, без дозволу (згоди) відповідного власника або уповноважених ним осіб, а так само вплив на роботу АЕОМ за допомогою різних технічних пристроїв, зда­тних зашкодити роботі машини.

Під несанкціонованим втручанням в роботу мереж електрозв'язку слід розуміти будь-які (окрім втручання в роботу ЕОМ, їх систем чи комп'ютерних мереж, що забез­печують роботу мереж електрозв'язку) вчинені без згоди власника відповідної мережі чи службових осіб, на яких покладено забезпечення її нормальної роботи, дії, внаслідок яких припиняється (зупиняється) робота мережі електрозв'язку або відбуваються зміни режиму цієї роботи.

Оскільки заборонене ст. 361 діяння полягає у втручанні в роботу комп'ютерів і комплексів, робота яких пов'язана з роботою комп'ютерів, то слід вважати, що інфор­мацією, про яку йдеться у статті, головним чином є комп'ютерна інформація. Комп'ю­терна інформація - це текстова, графічна чи будь-яка інша інформація (дані), яка існує в електронному вигляді, зберігається на відповідних носіях і може створюватись, змінюватись чи використовуватись за допомогою ЕОМ. У той же час дія статті поши­рюється і на передачу каналами зв'язку іншої інформації (наприклад, передачу інфор­мації за допомогою факсу, телетайпу, телексу).

Частиною 1 ст. 361 охоплюються як випадки проникнення (впливу) у працюючу ЕОМ, систему чи мережу (наприклад, проникнення до системи одного працюючого персонального комп'ютера з такого ж іншого), так і несанкціоноване увімкнення не­працюючої машини і проникнення до неї (вплив на її роботу).

Витік інформації - це ситуація, коли інформація стає відомою (доступною) суб'єктам, що не мають права доступу до неї, автрата інформації - ситуація, коли інформація, яка раніше існувала в АС, перестає існувати для фізичних або юридичних осіб, які мають право власності на неї, в повному чи обмеженому обсязі.

Підробка інформації означає перекручення інформації, яка повинна оброблятися або зберігатися в АС, аблокування інформації - припинення доступу до неї щодо осо­би, яка має право такого доступу.

Спотворення процесу обробки інформації - зміна процесу обробки інформації комп'ютером чи АС, внаслідок якої обробка інформації не дає результатів взагалі, дає неправильні результати або ж дає лише Частину тих результатів, які можна було отри­мати до цієї зміни.

Порушенням встановленого порядку маршрутизації інформації слід вважати змі­ну режиму роботи мережі електрозв'язку, внаслідок якої певна інформація, що переда­ється у цій мережі, потрапляє чи може потрапити у розпорядження особи, яка за умов нормальної роботи мережі не повинна була отримати цю інформацію.

Злочин вважається закінченим з моменту настання хоча б одного із зазначених у ч. 1 ст. 361 наслідків.

Суб'єкт злочину загальний.

Суб'єктивна сторона злочину характеризується умисною виною. Злочинні дії можуть бути вчинені лише з прямим умислом, тоді як ставлення винного до наслідків злочину може характеризуватись як прямим, так і непрямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками (ч. 2 ст. 361) злочину є вчинення його: 1) повторно; 2) за попередньою змовою групою осіб, а так само 3) заподіяння ним значної шкоди.

Поняття значної шкоди для випадків, коли вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, визначене у примітці до ст. 361. Однак із змісту примітки випливає, що значна шкода може мати і нематеріальний характер. Нематеріальна шкода у разі вчинення діянь, передбачених статтями 361-363-1, може виразитися у тимчасовому зупиненні (припиненні) роботи або іншому порушенні нормального режиму роботи певного під­приємства, організації, установи, їх окремих структурних підрозділів, підриві ділової репутації громадянина чи юридичної особи, заподіянні громадянину моральної шкоди внаслідок втрати, незаконного поширення чи витоку інформації, яка є результатом його наукової чи творчої діяльності тощо. Значна шкода нематеріального характеру є оціноч­ним поняттям. Отже, питання про те, чи слід визнати шкоду значною, вирішується органами досудового слідства, прокурором або судом з урахуванням конкретних обста­вин справи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]