Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura_ekzamen.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
541.7 Кб
Скачать

18. Принципи гуманізму та демократизму в адвокатській діяльності.

Принцип демократизму в діяльності адвокатури передбачає її створення на підставі демократичних засад, вільного бажання особи, яка підтвердила свої професійнізнання шляхом складання кваліфікаційного іспиту та відповідає іншим вимогам, закріпленим у ст. 2 Закону «Про адвокатуру».До прийняття цього Закону для одержання статусу ад-воката юрист повинен був стати членом єдиного у кожній області об'єднання адвокатів (колегії), яке мало монополію щодо надання права на професію адвоката. Закон «Про адвокатуру» порушив цю монополію. Адвокат, який має відповідне свідоцтво, може самостійно визначати організаційну форму своєї роботи: займатися цією діяльні-стю індивідуально або об'єднуватись з іншими адвокатами у різні види адвокатських об'єднань, у тому числі в колегії, які у ст. 4 Закону визначаються як рівні фірмам, ко-нторам та іншим адвокатським об'єднанням.

Відповідно до принципу гуманізму адвокат не має права відмовитися від прийнятого на себе захисту підозрюваного, обвинуваченого, підсудного.Адвоката, який здійснює захист обвинуваченого (підозрюваного, підсудного), не випадково не названо законом у числі осіб, які приймають рішення у справі за своїм внутрішнім переконанням. Він покликаний здійснювати захист незалежно від будь-яких сумнівів, і обов'язковим моральним (етичним) правилом для нього, як і для лікаря, повинен бути принцип «Не нашкодити!».З принципу гуманізму випливає правило: адвокат немає права використовувати свої повноваження на шкоду особі, в інтересах якої він прийняв доручення.Це повною мірою стосується й випадків колізійного захисту, коли має місце виникнення протилежних інтересів підсудних та їх захисників. Усі дії адвоката проти інших підсудних виправдані лише тоді, коли без них неможливе здійснення у повному обсязі захисту підсудного, інтереси якого ввірені адвокату. У випадках, коли протиріччяне впливають з процесуальної позиції підсудних та можуть бути повністю усунені або пом'якшені, підтримання їх захисником неприпустимо, оскільки він в цьому разіперетворюється на обвинувача інших підсудних.Якщо підсудний (підозрюваний, обвинувачений) визнає свою вину у вчиненні злочину, адвокат, за наявності підстав для цього, має відстоювати перед судом (слідчим,прокурором) його невинність. При цьому він зобов'язаний погодити свою позицію з підзахисним, оскільки колізія міжпозиціями адвоката і підзахисного є неприйнятою.Адвокат не може визнавати доведеною вину свого підзахисного, якщо останній її заперечує.Крім випадків, коли підзахисний обмовлює себе(інших підсудних), адвокат не є вільним у визначеннісвоєї позиції. Тому він повинен діяти на користь свого підзахисного (а також інших підсудних) та оспорювати всуді такі його показання. Але у вирішенні питань правового характеру, виборі методики і тактики захисту адвокат є незалежним.

19.Кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури як органи адвокатського самоврядування, їх завдання, структура та порядок утворення.

У ЗУ «Про адвокатуру» у ст.13 вказано, що «для визначення професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів утворюються строком на три роки КДКА.Форм. КДКА та організаційне забезпечення їх діяльності покладається на Раду Міністрів АРК, обласні та Київську і Севастопольську міські Ради народних депутатів».

КДКА створюються в АРК, областях, м.К. та С.Положення про КДКА та ВККА від 5.05.1993р. Основним завданням кваліфікаційно-дисциплінарної комісії є визначення рівня професійних знань осіб, які мають намір займатися адвокатською діяльністю, та вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів. У своїй діяльності кваліфікаційно-дисциплінарна комісія керується

Конституцією ,актами законодавства України, актами Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури, прийнятими в межах її компетенції, а також цим Положенням.

КДКА діє в складі двох палат - атестаційної та дисциплінарної.

КДКА очолює голова, який обирається більшістю голосів від загальної кількості членів комісії таємним голосуванням на альтернативній основі з числа членів палат на першому засіданні комісії, що має бути скликане у 15-денний строк з часу сформування. Заступниками голови кваліфікаційно-дисциплінарної комісії за посадою є голови палат комісії.

Голова комісії і голови палат не можуть обіймати ці посади більше ніж два строки підряд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]