Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

42.Рівень інтернаціоналізації економіки України в ключових макропоказниках.

Географічна структура ЗТ: Імпорт товарів. Топ країн: Росія (28%), Німеччина (9%), Китай (7%), Польща (5%), Білорусь (4%). Експорт товарів: Росія (23%), Туреччина (7%), Казахстан, Китай (5%). Імпорт послуг: Росія та ВБ 15%, Німеччина 7%, США 6%, Польща, Нідерланди до 5%. Експорт послуг: Росія 35%, ВБ, США, Кіпр, Німеччина, Бельгія до 5%.

Структура імпорту послуг. 18,8% - транспортні послуги (з них 27% належить залізничному транспорту), 16,1% різні ділові та проф. послуги, 7,9% - фін послуги, 9,9% - подорожі, 5% роялті та ліцензії та комп’ютерні послуги.

Структура експорту послуг. 65% - транспортні послуги, 12,9% будівельні послуги, 12,8% різні ділові та проф. послуги.

Структура експорту товарів: неблагородні метали і вироди з них – 32%, машини і устаткування та продукти рослинного походження – 13%, мінеральні продукти – 10%, хім. Промисловість – 6%. Структура імпорту товарів: мінеральні продукти 35%, машини і устаткування 13%, хім. Промисловість 11%.

Економіка України є досить відкритою, оскільки належить до економічних систем із високим значенням як експортної квоти – більше 45-50%, так і імпортної квоти – 40-45%. Водночас при існуючій ситуації – високій частці як експорту, так і імпорту у ВВП країни – відбувається формування серйозної залежності функціонування і розвитку вітчизняної економіки від кон’юнктури світових ринків і вразливості до кризових явищ.

Прямі іноземні інвестиції в Україну станом на 01.01.2009 р. складають 40026,8 млн. дол. США, у той час як прямі іноземні інвестиції з України в економіку кран світу майже у шість разів менші – 6223,3 млн. дол. США.

Державний зовнішній борг становив 131 млрд. грн. (40,09%)

Модуль 2. Міжн. Торг.-маркетинг. Д-ть

2.1. Теорії і моделі міжн. Торгівлі

43. Історична детермінованість, сутність та оцінка осн. Положень, результатів і проблем меркантелістської теорії.

Концепція меркантилізму - перша спроба теоретичного обґрунтування причин, напрямів, ефективності міжн торгівлі та розробки рекомендацій щодо зовн.торг. політики. Теорія з’явилась в період, коли відбувався занепад середньовічного феодалізму, укріплювались нац. держави, а найбільш сильні з них захоплювали колонії і боролись за розподіл сфер впливу, міста почали відігравати все більш вагому роль як ек. центри. Меркантилісти захищали прямий держ контроль за всіма видами ек д-ті та ек націоналізм, вважаючи, що нац інтереси різних країн перебувають у конфлікті. Ек система, на думку меркантилістів, склад-ся із 3-х секторів: виробничий сектор, сільський сектор і іноземні колонії. Торговці розглядалися як найбільш важлива для успішного функціонування ек с-ми група, а праця - як осн фактор вир-ва.

Ранній меркантилізм: виник наприкінці 15 ст., ґрунтувався на доктрині «грошового балансу» - нагромадження грошей внаслідок вивезення товарів при обмеженні вивезення грошей. Державі слід продавати на зовн. ринку якомога більше будь-яких товарів, а купувати - якомога менше. При цьому в країні повинно накопичуватися золото, яке за тих часів ототожнювалось із багатством нації.

Пізній. (2-ї пол 16 ст. - сер 18 ст.) Осн зміст: доктрина «активного торг балансу», який можна було забезпечити шляхом активізації зовн торгівлі при перевищенні доходів від експорту порівняно із витратами на імпорт, а також у результаті розвитку посередницької торгівлі (перепродаж іноз товарів, надання транспорт. послуг, кредитів з метою одержання додаткових надходжень від операцій на зовн ринках). З цією метою держава повинна була обмежувати ввезення іноз товарів шляхом підвищення ставок мита, а також сформулювати правила вивезення вітчизняних товарів, використовуючи переважно фін методи заохочення експорту.

Переваги: вперше підкреслили значимість міжн. торгівлі для ек росту країн і розробили одну з можливих моделей її розвитку; описали те, що в суч. ек-ці назив. платіжним балансом; концентрація капіталу в країні зазвичай призводить до активізації ділової активності; країна одержувала max переваги за рах позитивного сальдо торг. балансу, що в свою чергу спричиняло ↑ зайнятості і вир-во товарів і послуг.

Недоліки: меркантилісти не змогли зрозуміти, що збагачення однієї нації може відбуватися не тільки за рах. інших, тобто перерозподілу вже існуючого багатства, а за рах. розвитку міжн ек-ки і нарощування капіталу; ототожнення багатства та золотих запасів, тоді як багатство розуміється як сума природних ресурсів, знань, кваліфікації тощо. Теорія не давала відповіді на питання: які вигоди від торгівлі? яка структура та умови торгівлі?

Сьогодні спостерігається відродження поглядів неомеркатилістів, зокрема стосовно обмеження імпорту при намаганні зменшити безробіття в країні та стимулювати нац вир-во.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]