Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

57. Видова структураМт заспецифікою взаємодії суб’єктів.

1. традиційна (проста) торгівля, тобто вільний експорт та імпорт товарів і послуг, який не зумовлений коопераційними зв’язками та зобов’язаннями щодо збалансованого обміну товарів. При традиційній торгівлі в обов’язки продавця входить: поставити товар, передати документи стосовно нього та передати право власності на товар відповідно до вимог договору та чинної Конвенції, а в обов’язки покупця – сплатити ціну за товар та прийняти поставку товару. 2.торгівля за кооперацією характеризується довгостр. узгодженістю безпосередніх виробничих зв’язків. Осн. ознаками є: попереднє узгодження сторонами в договірному порядку умов спільної д-ті; наявність безпосередніх суб’єктів виробничої кооперації промислових п-в з різних країн; координація госп д-ті п-в-партнерів з різних країн у взаємоузгодженій сфері д-ті як головний метод співробітництва; закріплення в договірному порядку головних об’єктів кооперування; розподіл між партнерами завдань у межах узгодженої програми; здійснення взаємних або односторонніх поставок товарів за узгодженим графіком виконання виробничих програм у межах угоди щодо кооперації; довгостр. і стабільність відносин, що підвищує зацікавленість партнерів у цьому виді зв’язків і веде до встановлення усталених виробничих і технологічних зв’язків. 3.компенсаційна (зустрічна) – продаж товарів(послуг) пов’язується з відповідною закупкою або, навпаки, закупівля товарів (послуг) зумовлюється продажем. При цьому оплата передбачається поставками товарів та/або послуг у доповнення або замість фін врегулювання, а угода може бути оформлена як одним, так і кількома зв’язаними контрактами. Типи: товарообмінна(бартерна) ; зустрічна торгівля; зворотна закупівля продукції. Форми міжн зустрічної торгівлі: товарообмінні, компенсаційні угоди на безвалютній основі; на комерційній основі; на основі домовленостей про виробниче співробітництво. 4. орендна торгівля – продаж товарів (переважно машин та обладнання) з акту купівлі-продажу перетворюється фактично на процес купівлі-продажу, який може тривати кілька років і результатом якого не завжди буде перехід права власності на предмет угоди. Основою цієї форми торгівлі є орендні відносини. У світовій практиці розрізняють 3 види оренди залежно від термінів дії угоди: рентинг – короткостр. оренда на термін від кількох днів до кількох місяців; хайринг – середньостр. оренда на період від кількох місяців до року; лізинг – довгостр. оренда на термін понад 1 рік.

58. Аналіз загальних передумов, класифікаційних ознак і перспектив викорис-ня компенсаційних(зустрічних) угод.

Зустрічна - торгівля, при здійсненні якої в документах (угодах або контрактах) фіксуються тверді зобов'язання експортерів і імпортерів зробити повний або частково збалансований обмін товарами. У останньому випадку різниця у вартості покривається грошовими платежами.

І.Компенсаційні угоди за ЄЕК ООН: 1.Власне компенсаційні угоди передбачають, що експортер товару дає згоду на те, що імпортер повністю, або частково оплачує його поставки товарами, а угода на закупівлю та угода на продаж поєднані в одному контракті. 2.Зустрічна закупка розробляються разом 2 окремі договори: договір на продаж і договір на закупівлю. Можуть мати 2 форми – 1.паралельної закупівлі, за якої продаж і закупівля відбуваються одночасно, та 2.попередньої закупівлі, за якої експортер спочатку виконує свої зобовязання з імпорту, з тим щоб мати можливість виконати свій експортний контракт. 3.Угоди, що передбачають відшкодування, є гнучкішою формою угоди про зустрічну закупівлю і характерні для крупних контрактів між урядами.

ІІ.Експерти ЮНКТАД виділяють 3 осн. види міжн зустрічних угод: *бартерні (обмін певної к-ті товару на інший у вигляді натурального обміну без застосування механізму валютно-фінансових розрахунків. Використовуючи бартер, як і інші форми товарообмінних операцій, сторони прагнуть до пом’якшення проблем валютного фінансування імпорту, спрощення порядку розрахунків, тощо); *торгові компенсаційні (як правило, відсутні взаємовідносини між взаємними конкретними діями обох сторін); *промислові компенсаційні (операція, в якій одна сторона здійснює поставку другій стороні товарів, послуг і/або технології, яка використовується останньою для створення нових виробничих потужностей).

ІІІ.Фахівці ОЕСР також розрізняють торговельну компенсацію та промислову компенсацію, називаючи їх осн. формами зустрічної торгівлі.

ІV.Якщо виходити з організаційно-правової основи угод і принципу компенсації, то виділяється 3 форми міжн зустрічних угод: товарообмінні, компенсаційні угоди на безвалютній основі (короткостр. угоди; угоди з тривалим терміном виконання, глобальні угоди); на комерційній основі (короткостр. компенсаційні угоди; довгостр. авансові закупівлі; зустрічні закупівлі); на основі домовленостей про виробниче співробітництво (масштабні довгостр. компенсаційні угоди зі зворотною закупівлею товарів; угоди про поділ продукції; угоди “розвиток-імпорт”).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]