Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

107. Міжнародний маркетинговий комплекс: склад, типи, емпірична послідовність стандартизації, основні рішення.

Міжнародний маркетинговий комп- це система інструментів, методів, прийомів, підходів щодо товару, ціни, просування, каналів розподілення, використання яких має на меті формування конкурентних переваг на цільовому сегменті або певному зарубіжному ринку.

Елементами є: товар– номенклатура/асортимент, якість, дизайн, характеристики, торговельна марка, пакування, обслуговування, гарантії, система повернення; ціна– прейскурант, снижки, надбавки, періодичність платежів, умови кредиту; просування – реклама, стимулювання збуту, прямий маркетинг (персональні продажі), Паблик рілейшнз (РR), служба збуту; місце – канали розподілення, охоплення ринків, асортимент, розміщення, управління запасами, транспортування.

три типи: Індивідуалізований (диференційований) передбачає пристосування всіх його елементів до потреб кожного зарубіжного ринку (сегмента світового ринку). Стандартизований характеризується тим, що всі його елементи однаковою мірою пристосовуються до всіх зарубіжних ринків . Комбінований маркетинговий комплекс передбачає одночасну як диференціацію деяких елементів, так і стандартизацію інших. Інтернаціоналізація світового господарства, тенденції до його глобалізації, а також безумовні фінансові переваги стандартизації роблять стандартизований підхід до створення міжнародного комплексу маркетингу найбільш ефективним.

Стадії стандартизації. Спочатку на всіх закордонних ринках пропонується стандартизований продукт. На другій стадії до цього додається однакова система просування. Третя стадія доповнює стандартизацію однаковим рівнем цін та ціновими стратегіями. Завершує стандартизацію використання однакових каналів розподілу.

108. Товарна політика та товарна стратегія фірми на зарубіжних ринках.

Міжнародна товарна політика - певний курс дій виробника (експортера), використання таких принципів, завдяки яким забезпечується ефективне, з комерційної точки зору, формування асортименту товарів для визначеного зарубіжного ринку (сегменту світового ринку).

Існують такі МТП: 1. Горизонтальна – розробка нового товару як продовження вже наявного; розрахована на усталене коло покупців і така, що не потребує серйозних технологій. 2. Конгломератна – пошук для виробництва нового товару, який ніяк не пов’язаний з товарами, що існували раніше в номенклатурному портфелі фірми; потребує використання інших технологій та освоєння нових ринків. 3. Концентрична - пошук нових товарів, які з одного боку, в технологічному та/або ринковому відношенні були б схожі з уже наявними на фірмі товарами, а, з іншого, - приваблювали нових покупців.

Міжнародна товарна стратегія – маркетингові дії відносно товарної компоненти маркетингового комплексу, зумовлені особливостями закордонного ринку та етапом розвитку фірми.

Існують 3 типи: 1. Незмінність товару – розповсюдження товару на зарубіжному ринку без будь-яких змін. В цьому типі існують такі види: • «Пошук нового поупця», • Пошук нових сфер застосування, • Забезпеч.зовнішньої відмінності товару в очах покупця.

2. Адаптація – проводиться для того, щоб товар краще відповідав місцевим умовам чи потребам на зарубіжних ринках. Існують такі види адаптації: •Перцепційна – зміна другорядних характеристик товару (колір, назва тощо). • Симпліфікаційна – спрощення несуттєвих якостей товару. • Стандартизація в адаптації – зменшення обсягів адаптації товару шляхом стандартизації окремих деталей, вузлів. • Вимушена – зміна фізичних хар-к згідно з міжнародними стандартами та технічними нормами. • Необхідна – зміна характеристик згідно з вимогами споживачів, традиціями споживання тощо.

3. Новий товар - створення чогось нового для зарубіжного ринку. Типи: • На новий ринок з новим товаром, • Створення експортного, піонерного або товару ринкової новизни (товар, який підіймає на новий якісний рівень задоволення звичайної, відомої потреби).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]