Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Full1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

46. Обґрунтування торговельної спеціалізації країни згідно з теоріями абсолютних і порівняльних переваг.

Теорія абсолютних переваг - Адам Сміт: 2 країни добровільно вступають у торгові відносини, лише коли обидві виграють. Наприклад, кліматичні умови Укр сприяють ефективному вирощу­ванню пшениці, але вирощування бананів є неефективним. З іншого боку, вирощування бананів ефективне в Нікара­гуа, а вирощування пшениці - не ефективне. Таким чином, Укр має аб­солютні преваги порівняно з Нікарагуа у вирощуванні пшениці і має абсо­лютні недоліки у вирощуванні бананів. Протилежне твердження справедли­ве для Нікарагуа.

Отже, обидві країни будуть вигравати за умови, що кожна з них буде спеціалізуватися на вир-ві того товару, для якого вона має абсолютні пере­ваги, а потім вступати у торговельні відносини одна з одною.

Дану концепцію можна вважати частковим випадком більш загальної теорії порівняльних переваг Д. Рікардо, яка поширила схожий принцип на країни, які мають абс.перевагу щодо всіх товарів, або не мають жодних. Будь-яка країна включаючись в МТ,отримує перевагу, якщо вона спеціалізується на вир-ві товарів відносно яких має порівняльну перевагу.

47. Сучасний методологічний потенціал теорій абсолютних і порівняльних переваг.

А. Сміт дотримувався думки, що всі країни будуть мати виграш від торгівлі. Він виступав за політику невтручання держави в ек. життя країни. Вільна торгівля буде сприяти найбільш ефективному використанню ресурсів та максимізувати добробут у світовому масштабі. В політиці вільної торгівлі та невтручан­ня держави можливі лише окремі винятки, зокрема це галузі, які мають зна­чення для безпеки країни або будуть потребувати захисту з боку держави.

У зв'язку з цим здається парадоксальним, що сьогодні більшість країн вживають багато обмежень щодо вільної МТ. Торговельні обмеження незмінно розглядаються як засіб підвищення добробуту. Насправді вони підтримують ті галузі, які зазнають конкуренції від імпортерів, таким чином надають переваги обмеже­ному колу галузей за рах більшості.

На сьогодні абсолютні переваги можуть пояснити лише невелику частину МТ. Теорія порівняльних переваг Д. Рікардо більш адекват­но описує причини виникнення та напрями МТ.

В основі встановлена ідея про існування відмінностей між країнами в умовах вир-ва. Відповідно до цього передбачається, що в будь-якій країні за будь-яких природних і кліматичних умов, у принципі, існує можливість налагодити вир-во будь-яких товарів.

МТ, розвиваючись відповідно до принципів теорії порівняльних переваг, випробовує весь зростаючий вплив таких чинників як істотна диференціація витрат вир-ва в одних і тих же галузях під впливом НТП, зростання кваліфікації праці, всі зростаючі витрати на науково-дослідні і дослідно-конструкторські роботи, поглиблення процесів міжн спеціалізації і кооперації. Та теорія порівняльних переваг і досі залишається актуальною. Нові явища в МТ (як, н-д, збільшення об'ємів внутрішньогалузевої торгівлі між розвинутими країнами) на перший погляд не укладаються в класичну теорію порівняльних переваг. Проте ця теорія, заснована на обліку природних чинників і осн чинників вир-ва вимагає її модифікації розвитку з урахуванням реалій суч світового госп-ва, особливостей міжн товарного обміну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]