Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_3_kurs_ZhVKDOR (31).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

7. Облік праці і заробітної плати

Заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, що, відповідно до трудового договору власник або уповноважений ним орган, виплачує працівникові за виконану роботу.

КП «Жовтоводський Водоканал» використовує погодинно-преміальну систему оплати праці.

Погодинною формою називають оплату праці за визначену кількість відпрацьованого часу поза прямою залежністю від кількості виконаних робіт. За відпрацьований час звичайно, приймають календарний місяць (при місячній тарифній ставці або місячному посадовому окладі), день (при денній тарифній ставці) або година (при годинній тарифній ставці).

Погодинна форма оплати праці має дві основні системи: просту погодинну і погодинно-преміальну. КП «Жовтоводський Водоканал» використовує погодинно-преміальну систему оплати праці.

При погодинно-преміальній системі на додаток до погодинної тарифної ставки, для посилення матеріального стимулювання за досягнення встановлених показників або високої якості робіт, працівникам виплачують премії.

Погодинну форму оплати праці рекомендовано використовувати в умовах механізації й автоматизації виробництва, зокрема, на ділянках і видах робіт з регламентованим режимом виробничого процесу, на апаратурних процесах, на роботах, де потрібна особлива точність виготовлення продукції і її висока якість.

Звичайно її застосовують у сполученні з установленням нормованих завдань, нормативів чисельності і норм обслуговування для відповідних категорій працівників.

У цих умовах найбільше застосування знаходить погодинно-преміальна система оплати праці.

С табелем одліку робочого часу на КП «Жовтоводський Водоканал» можна ознайомитись в додатку Ф.

На КП «Жовтоводський Водоканал» є розподіл на вечірній і нічний час. За роботу в нічний час здійснюється доплата у розмірі не нижче 20% тарифної ставки (окладу) працівника за кожний час. Конкретний розмір доплати встановлюється колективним договором.

Робота у понаднормовий час допускається виключно у випадках і лише за згодою професійної спілки. Понаднормові роботи не повинні перевищувати 120 годин за рік для кожного працівника.

За кожен із перших двох понаднормових годин роботи оплачується по 50% і за кожну послідуючу годину - по 100% часової тарифної ставки.

Святкові й неробочі дні встановлені статтею 73 КЗпП. Святкові дні:

  • 1 січня - Новий рік.

  • 8 березня - Міжнародний жіночий день.

  • 1 й 2 травня - День міжнародної солідарності робітників.

  • 9 травня - День Перемоги.

  • 28 червня - День Конституції України.

  • 24 серпня - День незалежності України.

Дні релігійних свят:

  • 7 січня - Різдво Христове

  • один день (неділя) - Великдень

  • один день (неділя) - Трійця.

Якщо святкові дні збігаються з вихідшши, вихідний день переноситься на наступний після святкового (стаття 67 КЗпП) день.

Лише у виключних випадках, прямо вказаних в Законі (ч. II ст.71 КЗпП) допускається притягнення окремих працівників до роботи в такі дні лише за письмовим наказом керівника і за згодою профспілкового комітету.

У святкові і неробочі дні допускаються роботи, припинення яких не можливе через виробничо-технічні умови, роботи викликані необхідністю обслуговування населення, а також невідкладні ремонтні роботи.

Робота, що оплачується по годинним ставкам, у святкові, вихідні і неробочі дні оплачується в розмірі подвійної годинної ставки за фактично відпрацьовану кількість годин (ст.107 КЗпП).

Право на відпустку гарантовано працівникові Конституцією України, КЗпП, Законом про відпустки, іншими законами. Гарантія полягає в наданні відпустки встановленої тривалості із збереженням на її період місця роботи, а в передбачених законодавством випадках - і заробітної плати (допомоги). По видах відпустки умовно розділяють на:

  • щорічні - основні відпустки, порядок їхнього надання визначений статтею б Закону про відпустки;

  • додаткові (статті 7, 8 Закону про відпустки й ін.);

  • додаткові відпустки в зв'язку з навчанням (статті 13,14 й 15 Закону про відпустки);

  • творчі відпустки (стаття 16 Закону про відпустки);

  • соціальні відпустки;

  • відпустка в зв'язку з вагітністю й пологами (стаття 17 Закону про відпустки);

  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (стаття 18 Закону про відпустки);

  • додаткова відпустка працівникам, що мають дітей (стаття 19 Закону про відпустки);

  • відпустки без збереження заробітної плати (ст. 25, 26 Закону про відпустки).

Розрахунок середньої заробітної плати для нарахування відпускних здійснюється виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплаті компенсації за невикористану відпустку. Якщо працівник відробив на підприємстві менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактично відпрацьований час (з 1-го числа місяця після оформлення на роботу до 1-го числа місяця, у якому надається відпустка або виплачується компенсація).

Виплата допомоги за час відпустки в зв'язку з вагітністю та пологами проводиться за рахунок коштів ЗДСС на підставі листа непрацездатності, виданого жінці. Порядок розрахунку середньої заробітної плати для нарахування такої допомоги визначений Постановою № 1266. Згідно ст. 39 Закону № 2240 такі виплати здійснюються в розмірі 100 % від середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу (стажу роботи).

Для визначення суми допомоги за основу береться середня заробітна плата (доход) працівника за останні 6 календарних місяців (з 1-го по 1-е число), що передують місяцю, у якому наступає страховий випадок.

Середня заробітна плата обчислюється виходячи з основної й додаткової заробітної плати, інших заохочувальних і компенсаційних виплат (у тому числі в натуральній формі).

Якщо перед періодом непрацездатності працівник не мав заробітної плати, то середня заробітна оплата визначається виходячи з місячної тарифної ставки (посадового окладу), установленої працівникові на момент настання) страхового випадку.

Середньоденна заробітна плата (доход) обчислюється шляхом розподілу нарахованої за розрахунковий період заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески, на кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді.

Оплата перших п'яти днів непрацездатності внаслідок захворювання або травми найманого робітника, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, проводиться за рахунок коштів роботодавця. За весь наступний період, аж до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією інвалідності, допомога виплачується за рахунок коштів Фонду (ст.2 Закону №2213). Крім того, за рахунок коштів Фонду соціального страхування по тимчасовій втраті працездатності проводиться оплата всіх днів, у тому числі й перших п'яти днів непрацездатності на підставі листа непрацездатності в наступних страхових випадках:

  • при необхідності догляду за хворою дитиною;

  • при необхідності догляду за хворим членом родини;

  • при необхідності догляду за дитиною у віці до трьох років або дитидою-інвалідом у віці до 16 років у випадку хвороби матері або іншої

  • особи, що постійно доглядає за дитиною;

  • при протезуванні із приміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

  • під час санаторно-курортного лікування.

Розмір допомоги з непрацездатності виплачується у відсотковому відношенні залежно від страхового стажу працівника (страховий стаж - загальний стаж роботи працівника за умови сплати за нього страхових внесків (див. таблицю нижче).

Таблиця 7. 1

Розмір допомоги з непрацездатності

Одержувачі допомоги

Сграхов ийстаж

Розмір допомоги, %

Застраховані особи

До 5

років

60 % від середньої

заробітної плати (доходу)

Застраховані особи

Від 5 до 8 років

80 % від середньої заробітної плати (доходу)

І

Застраховані особи

Більше 8

років

100 % від середньої І заробітної плати (доходу)

Застраховані: - віднесені до категорії 1-4 осіб, що

Незалежно від страхового стажу 100 % від середньої заробітної плати (доходу)

постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

- один з батьків або особа, їх що заміняє, котра

здійснює догляд за хворою дитиною у віці до 14 років, що

постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

- ветерани війни й особи, на яких поширюється

чинність Закону про статус ветеранів війни

- при одержанні допомоги у зв'язку з вагітністю й

Пологами

Сума страхових виплат й оплати перших п'яти днів розраховується шляхом множення денної зарплати (з урахуванням страхового стажу) на кількість днів, що підлягають оплаті.

Розрахунок допомоги з тимчасової непрацездатності провадиться на зворотному боці листа непрацездатності.

Після нарахування заробітної плати, здійснюється утримання з неї.

Обов’язкові види утримань, які справляються із заробітної плати:

1.Податок з доходів фізичних осіб – 15%.

2.Внески до Пенсійного фонду - 2 % (якщо нарахована сума заробітної плати нижче 150 грн.); - 2 % (якщо нарахована сума заробітної плати вище 150 грн.).

3. Внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття - 0,5 %.

4. Внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - - 0,5 % (якщо нарахована сума заробітної плати нижче прожиткового мінімуму на працездатну особу); - 1 % (якщо нарахована сума заробітної плати вище прожиткового мінімуму на працездатну особу).

Збори в загальнодержавні соціальні фонди:

1. Пенсійні внески – 33,2%

2. Внески на випадок безробіття – 1,6%

3. Внески на страхування від непрацездатності – 1,4%

4. Внески на страхування від нещасних випадків - в залежності від виду економічної діяльності.

Компенсація працівникам утрати частини заробітної плати в зв'язку з затримкою термінів її виплати проводиться у випадку затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період.

Сума компенсації розраховується як добуток нарахованого, але не виплаченого грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов'язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) в процентах для визначення суми компенсації, поділеного на 100. Сума компенсації виплачуєтьсь працівникам в тому ж місяці, в якому здійснюється виплата боргу за відповідний місяць.

Підвищення заробітної плати в зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому офіційно опублікований індекс споживчих цін.

Індексація здійснюється, якщо розмір індексу споживчих цін перевищив межу індексації, яка установлюється в розмірі 101 процента.

КП "Жовтоводський Водоканал" підвищує розміри оплати праці в зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]