Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_3_kurs_ZhVKDOR (31).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

9. Облік готової продукції і її реалізації

Згідно п.6 ПСБО-9 готова продукція - це один з видів запасів. Більше

конкретне визначення поняття, «готова продукція» наведено в Інструкції № 2».

До готової продукції відносять продукцію, обробка якої закінчена й котра пройшла випробування, приймання, укомплектування відповідно до умов договорів із замовниками й відповідає технічним умовам і стандартам.

Готовою продукцією на КП "Жовтоводський Водоканал" являється виготовлена власними силами питна і технічна вода.

Підприємство заключає “Договір на відпуск і споживання води, скидання і прийом стічних вод” з підприємствами міста. В цьому документі “Водопостачальна організація” забезпечує “Абоненту” подачу води і прийом стічних вод у розмірі встановленого ліміту. “Абонент” бере на себе зобов’язання своєчасно оплачувати надані йому послуги. Договір складається на певний термін.

Виконані послуги оформлюються “Актом прийому-передачі виконаних послуг по водопостачанню та водовідведенню”.

Від більшості інших видів запасів готова продукція відрізняється тим, що її не можна придбати (купити, одержати як внесок у статутний капітал або безкоштовно). її можна тільки виготовити на підприємстві. А відповідно до п.10 ПСБО-9 «первісною вартістю запасів, що виготовляють власними

силами підприємства, визнається їхня виробнича собівартість», що

визначається згідно ПСБО-16 «Витрати» і включає на КП "Жовтоводський

Водоканал":

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату праці;

  • інші прямі витрати;

  • частина загальновиробничих витрат.

По кредиту рахунку 26 відображається продаж питної та технічної води.

Для обліку реалізації готової продукції (робіт, послуг) на КП “Жовтоводський Водоканал” ДОР” використовують рахунок 70 «Доход від реалізації», який має три субрахунки: 7011 “Дохід від реалізації питної води”, 7013 “Дохід від реалізації технічної води”, 7014 “Дохід від очищення стоків”. При кореспонденції Дт 361 “Розрахунок з вітчизняними покупцями” Кт 701 “Дохід від реалізації питної води” відображається вся сума доходу, яка потім зменшується на суму податку на додану вартість проводкою Дт 701 “Дохід від реалізації питної води” Кт 643 “Податкові зобов'язання”. Після цього списується собівартість послуг Дт 901 “Собівартість реалізації” (9011 – вода питна, 9013 – вода технічна, 9014 - стоки) Кт 23 “Виробництво”.

10. Облік дебіторської заборгованості

Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та розкриття у фінансових звітах визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість". Норми цього П(С)БО застосовуються на КП "Жовтоводський Водоканал".

Згідно з П(С)БО 10 дебітори- це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інших активів. Відповідно дебіторська заборгованість це сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

За терміном погашення розрізняють довгострокову та поточну дебіторську заборгованість.

Поточна дебіторська заборгованість це сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Довгострокова дебіторська заборгованість це сума дебіторської заборгованості, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після дванадцяти місяців з дати балансу.

Дебіторська заборгованість поділяється на:

  • безнадійну;

  • сумнівну;

  • дійсну.

Залежно від виникнення дебіторська заборгованість поділяється на:

  • дебіторську заборгованість за роботи, товари, послуги;

  • векселі отримані;

  • дебіторську заборгованість за розрахунками;

  • іншу поточну дебіторську заборгованість.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи та послуги виникає, коли підприємство реалізує товари в кредит, тобто з відстроченням платежу.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

При реалізації товарів у кредит підприємство має ризик непогашення всієї дебіторської заборгованості. Тому на підприємстві завжди є дебіторська

заборгованість, щодо повернення якої є сумніви.

Сумнівний борг це поточна дебіторська заборгованість за продукцію,товари, послуги, щодо якої існує невпевненість її погашення боржником.

За кредитом рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів" відображається створення резерву, за дебетом списання сумнівної заборгованості та безнадійних боргів. Аналітичний облік на рахунку 38 "Резерв сумнівних боргів" ведеться в розрізі боржників чи за строками непогашення дебіторської заборгованості.

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості це сума поточної дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги з вирахуванням резерву сумнівних боргів. За чистою реалізаційною вартістю поточну дебіторська заборгованість включається до підсумку Балансу.

Визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості здійснюється шляхом нарахування резерву сумнівних боргів.

Для визначення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості в Балансі необхідно сальдо рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" зменшити на сальдо рахунка 38 "Резерв сумнівних боргів".

При визнанні дебіторської заборгованості безнадійною, тобто дебіторською

заборгованістю, щодо якої існує впевненість щодо її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності, вона буде списана за рахунок резерву.

Списання безнадійної дебіторської заборгованості в бухгалтерському обліку буде відображене наступним записом:

Дт 38 "Резерв сумнівних боргів"

Кт 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]