Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_3_kurs_ZhVKDOR (31).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

8. Облік доходів, витрат і фінансових результатів. Облік доходів і витрат майбутніх періодів

Для визначення фінансового результату діяльності підприємства за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів.

Загальні правила формування в обліку інформації про доходи встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", яке застосовується на КП "Жовтоводський Водоканал".

Порядок формування в обліку інформації про витрати визначає Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати".

Для визначення фінансового результату діяльності за звітний період необхідно дотримуватися принципів визнання доходів і витрат, а саме: нарахування; відповідності; періодичності.

Принцип нарахування передбачає відображення результатів господарських операцій у тому звітному періоді, коли відбувається господарська операція, не враховуючи моменту отримання чи сплати грошових коштів, оскільки не завжди оплата грошових коштів збігається по звітних періодах з моментом здійснення господарської операції.

Принцип нарахування застосовується в поєднанні з принципом відповідності який полягає у порівнянні доходів і витрат звітного періоду, тобто витрати, понесені для отримання доходу, повинні бути погоджені із цим доходом.

Для визначення фінансового результату, виходячи з принципу періодичності, доходи та витрати підприємства розподіляється по звітних періодах.

Операційною є основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Основна діяльність КП "Жовтоводський Водоканал" - це операції, пов'язані з водопостачанням та водовідведенням, які є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину доходу.

Діяльність з виробництва або реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) може починатися в одному звітному періоді (купівля товарів), а закінчуватися в іншому, а тому важливо для визначення результату діяльності застосовувати принцип нарахування та відповідності. Зіставлення доходу від реалізації, який оцінюється за справедливою вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг), із собівартістю їх реалізації дає змогу визначити валовий прибуток (збиток).

Серед основних узагальнюючих облікових регістрів з обліку доходів від реалізації послуг можна зазначити форми фінансової звітності: «Баланс» (форма 1) ( додаток Ш), «Звіт про фінансові результати» (форма 2), «Примітки до річної фінансової звітності» (форма 5).

Отже, валовий прибуток (збиток) - це різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та собівартістю цієї продукції.

Чистий доход - це різниця між доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та податком на додану вартість

До доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на КП "Жовтоводський Водоканал" відносяться доходи від:

  • випуску води;

  • стоків;

  • транспортних послуг;

  • чистки каналізації.

У процесі операційної діяльності на підприємстві виникають витрати, які не включаються до собівартості реалізованої продукції. Відповідно до П(С)БО 16 до таких витрат відносяться:

  • адміністративні витрати - загальногосподарські витрати, пов'язані з управлінням і обслуговуванням підприємства;

  • витрати на збут - витрати, пов'язані з реалізацією (збутом) продукції (товарів, робіт, послуг);

  • інші операційні витрати.

Валовий прибуток (збиток) - це різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції.

Фінансові результати від операційної діяльності - це валовий прибуток (збиток) плюс інші операційні доходи, де на КП "Жовтоводський Водоканал" відносяться оренда та пені, нараховані за несвоєчасну сплату за водопостачання та водовідведення абонентами підприємства, мінус адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати.

Доходи від іншої звичайної діяльності облічуються на рахунку 74 "Інші доходи", за кредитом якого відображаються визнані доходи, а за дебетом - їх списання в кредит субрахунку 793 "Результат іншої звичайної діяльності". На КП "Жовтоводський Водоканал" на рахунку 745 облічується безоплатно отриманий актив, а саме органайзер.

Для визначення фінансового результату іншої звичайної діяльності необхідно порівняти одержані доходи з понесеними витратами. Облік витрат іншої звичайної діяльності ведеться на рахунку 97 "Інші витрати", за дебетом якого відображаються визнані витрати, а за кредитом - їх списання в дебет субрахунку 793 "Результат іншої звичайної діяльності".

На КП "Жовтоводський Водоканал" передбачено в майбутньому отримувати доход від експлуатації обладнання для виготовлення діоксиду хлору, що призведе до виробництва більш якісної питної води, але зараз на підприємстві не вистачає коштів для введення устаткування в експлуатацію, тому воно обліковується як доход майбутніх періодів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]