Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Паразитологіята інвазійні хвороби твари. Навчал...doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
57.32 Mб
Скачать

Методичні вказівки до користування посібником для самостійного навчання

Самостійна освіта є одним з останніх досягнень світових освітніх технологій і призначена передусім для тих студентів, які з різних обставин не можуть відвідувати заняття, та мають бажання поглибити свої знання та здобути якісну професійну освіту.

Навчальний посібник знайомить з організацією самостійної роботи. Кожна тема включає розгляд конкретних питань, основні терміни і поняття, навчально – методичні матеріали та організацію позааудиторної роботи студентів. Посібник дає можливість перевірити якість засвоєного матеріалу, використовуючи тестові контролюючі завдання

Також навчальний посібник може бути використаний при підготовці до семінарських, практичних занять, різних видів самостійної роботи студентів інших форм навчання. У посібнику значне місце займає опорний конспект, в якому розкрито предмет та його призначення. Велика увага приділяється з’ясуванню специфіки постановки діагнозу на інвазійні захворювання, визначення причин захворювання та методів боротьби і профілактики.

Рекомендовано для викладачів і студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

Для кращого засвоєння матеріалу посібник добре ілюстрований кольоровими та чорно-білими малюнками.

Вступ до дисципліни

Паразитарні хвороби завдають значних збитків тваринництву внаслідок зниження продуктивності тварин, а отже, й зменшення виробництва молока, м’яса, яєць, вовни тощо. Тому спеціалісти ветеринарної медицини повинні вміти своєчасно їх діагностувати. Адже правильно встановлений діагноз є одним із важливих складових у ланцюзі розробки та вдосконалення науково обґрунтованого комплексу заходів у боротьбі з паразитарними хворобами сільськогосподарських і домашніх тварин, птахів, бджіл, риб.

Більшість паразитарних хвороб за клінічними ознаками подібні до інфекційних, що може зумовити труднощі в їх діагностиці. Іноді це може призвести до встановлення помилкового діагнозу хвороби і, як наслідок, — до помилок у здійсненні лікувально-профілактичних заходів. Виходячи з цього, кожен лікар ветеринарної медицини повинен комплексно підходити до встановлення кінцевого діагнозу хвороби.

Практичний досвід свідчить, що заходи, спрямовані на запобігання окремим групам хвороб, які на перший погляд мають однакові клінічні ознаки, не слід проводити шаблонно, тобто вони мають бути диференційовані відповідно до особливостей збудника хвороби. Отже, знаючи особливості збудника і шляхи його поширення, лікар ветеринарної медицини може передбачити можливість появи відповідних хвороб, а відтак — своєчасно здійснити їх профілактику.

При встановленні діагнозу на паразитарні хвороби спеціалісти ветеринарної медицини мають користуватися методом комплексних досліджень. Обмежуватись при діагностиці таких хвороб якимось одним методом досліджень, як це роблять інколи практичні лікарі, не бажано, оскільки це може призвести до помилкових висновків. У пропонованому навчальному посібнику дослідження щодо кожної з хвороб описано в комплексі: епізоотологічні, клінічні, лабораторні та ін.

Застосування такого підходу при обстеженні хворої тварини в більшості випадків гарантує уникнення помилок лікарем ветеринарної медицини.

Навчальний посібник написаний українською мовою, відповідає вимогам сьогодення і програмі “Паразитологія та інвазійні хвороби тварин“.

  1. Визначення та зміст ветеринарної паразитології, зв’язок її з біологічними, медичними та ветеринарними науками.

  2. Коротка історія розвитку паразитології. Розвиток ветеринарної паразитології в Україні.

  3. Економічні збитки від паразитарних хвороб.

  4. Завдання ветеринарної паразитології.

Основні терміни і поняття: автотрофи, гетеротрофи, ветеринарна паразитологія, сапрофіти, хижаки, паразити, паразитизм, паразитоценоз.

Література:

1. Артеменко Ю.Г., Галат В.Ф., Артеменко Л.П. Ветеринарна паразитологія. – К.: Учбово – методичний центр МінагропромуУкраїни, 1998, с. 9 – 13.

2. Галат В.Ф., Березовський А.В., Прус М.П., Сорока Н.М. Паразитологія та інвазійні хвороби тварин. – К.: Вища освіта, 2006, с. 3 – 8.