Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Planuvannya_Shvab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
26.52 Mб
Скачать

Тема 17. Організаційно-технічний розвиток................................273

17.1. Технічний та організаційний розвиток підприємства...............................273

17.2. Оцінка технічного рівня розвитку підприємства......................................279

Тема 18. Бізнес-шіанування.....................................................................284

18.1. Сутність бізнес-планування та призначення бізнес-плану......................284

18.2. Технологія розробки бізнес-плану.............................................................285

18.3. Зміст основних розділів бізнес-плану.......................................................287

ДОДАТОК. ПОЛОЖЕННЯ (СТАНДАРТ) БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

16 «ВИТРАТИ»......................................................................................................298

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ТА РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.......306

ПРЕДМЕТНИЙ ПОКАЖЧИК................................................................................308

Б ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

ПЕРЕДМОВА

Планування є важливою частиною господарської практики. Багаторічний досвід закордонних та українських підприємств довів, що недооцінка планування в умовах ринку, зведення його до мінімуму частіше за все приводить до значних економічних втрат. Досвідчені керівники розуміють, що всі великі бої спочатку виграють на папері — на плані, а тільки після цього у реальному житті. Ринок не пригнічує, не заперечує планування взагалі, а тільки зміщує цей процес у первинну виробничу ланку, як важли­вий елемент господарського механізму управління.

> спішно працюючі підприємства здійснюють не тільки довгострокове планування, але І детальну розробку оперативних поточних планів по кожному підрозділу, кожному хюочому місці. Календарні плани (декадні, місячні, квартальні, піврічні) конкретизу­ють цілі і завдання підприємства, включають відомості про замовлення, про забезпе­ченість їх матеріальними ресурсами, про ступінь завантаження виробничих потужно­стей та їх використання з врахуванням терміну виконання кожного завдання. В них передбачаються витрати на реконструкцію потужностей, заміну обладнання, онов­лення продукції, навчання працівників тощо.

План потрібний не тільки великим та середнім, але й малим підприємствам. Викори­стання трудових та матеріальних ресурсів регламентуються нормами і нормативами. Нормативність встановлює вимоги до ефективності використання ресурсів та резуль­татів господарювання.

Запропонований навчальний посібник ставить за мету допомогти студентам еконо­мічних та управлінських спеціальностей, спеціалістам та керівникам підприємств оволо­діти основними принципами, прогресивними формами і методами планування в ринко­вих умовах господарювання. Із метою наближення процесу опанування студентами прийомів та методів планування до конкретних завдань діючих підприємств розробле­ний практикум із курсу "Планування діяльності підприємства". У заключній частині підручника наведений приклад розрахунку короткострокового плану діяльності підприєм­ства та приклад розробленого бізнес-плану створення підприємства.

Посібник написаний відповідно до навчальної програми дисципліни' 'Планування діяль­ності підприємства" з деякими доповненнями. Зокрема, додатково розглянуто такі важ­ливі теми як "Інформаційні ресурси та нормативна база планування діяльності підприєм­ства", "Особливості планування витрат на підприємствах різних галузей народного госпо­дарства", "Планування податків" та "Планування амортизаційної політики на підприємстві".

У всіх розділах автори прагнули врахувати зміни, які сталися у законодавчо-норма­тивному забезпеченні господарської діяльності підприємств в Україні.

При написанні посібника були використанні елементи обліку, економіки підприємства, менеджменту, маркетингу, фінансів. Корисним у підготовці підручника був навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни за загальною редакцією В. Є. Москалюка "Планування діяльності підприємств" (КНЕУ).

Посібник підготовлено викладачами кафедри економіки Житомирського державного технологічного університету: к.е.н., доц. Тарасюк Г. М. (передмова, розділ І, розділ II, розділ ПІ (теми 7,8), розділ IV (теми 12,13,15), розділ V (теми 16,17), розділ VI «Практикум»); к.е.н., доц. Шваб Л. І. (розділ III (теми 9, 10), розділ IV (теми 11,14), розділ V (тема 18)).

Автори висловлюють щиру вдячність рецензентам: доктору економічних наук, про­фесору А. О. Заїнчковському та доктору економічних наук, професору М. П. Поліщуку за слушні зауваження та побажання.

.' ,—ність планування й особливості його здійснення на підприємстві____________~7_

РОЗДІЛ І. СИСТЕМНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПЛАНУВАННЯ

О План викладу матеріалу розділу

1. Сутність планування й особливості його здійснення на підпри­ємстві.

"-«а 2. Інформаційні ресурси та нормативна база планування діяльності підприємства.

3. Система планів підприємства.

КЛЮЧОВІ ТЕРМІНИ РОЗДІЛУ

. планування

. методи планування

. концепції планування

. функції планування

. напрями планування

. принципи планування

/ інформаційні ресурси планування

/ нормативна база планування

/ план підприємства

/ система планів підприємства

/ прогнозування

/ поточне планування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]