Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_ispit_MM_2011-2012.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
667.14 Кб
Скачать

Питання до іспиту Міжнародний менеджмент

  1. Транснаціональні корпорації як рушійна сила процесу глобалізації

ТНК відіграють важливу роль з точки зору головних тенденцій розвитку світової економіки, і участі безпосередньо у формуванні таких тенденцій. ТНК можна розглядати як суб’єкти, що створюють основні параметри економічного розвитку, одночасно, економічна та інша діяльність ТНК виступає як об’єкт, на який впливають тенденції розвитку світового господарства. Процеси глобалізації світового господарства та визначення особливостей його фінансової складової, передбачають активний рух капіталу. Саме рух капіталу виступає як основний індикатор аналізу минулої діяльності ТНК, визначення її поточних результатів та характеристика перспектив розвитку ТНК. Така триєдність характеристик руху капіталу як основного індикатора діяльності ТНК дозволяє використовувати показники руху у трьох вимірах: минулого, поточного та майбутнього.

Діяльність ТНК суттєвою мірою визначає не тільки конку­рентоспроможність окремих галузей або країн, але й загальні обриси сучасної і майбутньої світової економіки. Інтернаціона­лізація веде до посилення взаємозв'язків усіх складових частин світового господарства, до глобалізації економічного розвитку. ТНК виступають основною рушійною силою цього процесу. До початку 90-х років практично не залишилось жодної країни у світі, не охопленої їхніми виробничо-інвестиційними операціями. Фор­муючи тісні коопераційні взаємозв'язки між підконтрольними підприємствами на базі одиничного поділу праці, ТНК закладають міцний фундамент цілісності і взаємозалежності глобальної еко­номіки.

Позитивные черты деятельности ТНК:

1.Организация филиалов, дочерних компаний там, где они «больше всего нужны». Растёт занятость населения, рынок наполняется продукцией, необходимой потребителю, и т.д.

2.Повышение налоговых поступлений в результате деятельности ТНК.

3.Постоянный прогресс деятельности ТНК. ТНК тратят на НИОКР больше;; средств, чем некоторые государства.

Отрицательные черты деятельности ТНК:

1. ТНК, имея сильное влияние на экономику страны, может в ряде случаев противодействовать ей, отстаивая свои интересы.

2. Часто ТНК стараются «обойти» закон (укрытие доходов, перекачивание капитала из одной страны в другую).

3. Установление монопольных цен, позволяющих извлекать сверхприбыли.

4. Диктат условий, которые ущемляют интересы страны.

  1. Етапи розвитку транснаціональних корпорацій

У процесі становлення та еволюційного розвитку транснаціонального капіталу і ТНК як форми функціонування транснаціонального капіталу виділяють декілька етапів, пов'язаних із формами експансії та напрямами торгово-виробничої діяльності ТНК.

На першому етапі транснаціоналізації діяльності великих промислових компаній відбувався процес інвестування передусім у сировинні галузі іноземних економік. Він супроводжувався створенням у цих країнах розподільчих і збутових підрозділів компанії, що інвестувала. Хронологічно перший етап охоплює період з другої третини XIX ст. - першу половину XX ст.

Другий етап еволюції ТНК пов'язаний із посиленням ролі зарубіжних виробничих підрозділів ТНК та інтеграції зарубіжних виробничих і збутових операцій. Виробничі зарубіжні відділення спеціалізувалися передусім на виробництві продукції, яка на попередніх стадіях виробничого циклу вироблялася материнськими фірмами.

Прямі зарубіжні інвестиції у повоєнні роки збільшувалися дуже швидко, що було прямо пов'язано з діяльністю ТНК. Найбільшою інвестуючою країною були США, вони спрямовували інвестиції переважно у країни, що розвиваються. Однак з початку 70-х років XX ст. зростання прямих зарубіжних інвестицій сповільнилося, змінилася їх спрямованість - передусім до країн Західної Європи. З початку 80-х років виникає ще одна нова тенденція в міжнародному русі інвестицій - прямі інвестиції з Великої Британії, Німеччини, Канади до США, причому саме США стають найбільшою приймаючою державою.

На сучасному, третьому етапі, стратегія ТНК характеризується прагненням до утворення мереж внутрішньофірмових зв'язків регіонального, а нерідко й глобального масштабу. В рамках внутрішньофірмових зв'язків інтегруються наукові дослідження та розробки, матеріальне забезпечення, виробництво, розподіл і збут.

Особливістю третього етапу є формування ТНК у країнах, що не належать до економічно розвинутих. Нині капітал активно вивозиться компаніями з відносно просунутих країн Азії та Латинської Америки (насамперед з Тайваню, Південної Кореї, Сінгапуру, Бразилії). Найбільші компанії цих країн експортують капітал з метою розширення сфер своєї діяльності, використання трудових ресурсів або науково-технічних досягнень приймаючих країн для отримання вищих прибутків.

На початку 80-х років поступово з'явилися і утвердилися глобальні ТНК четвертого покоління, їх визначальними рисами є планетарне бачення ринків і функціонування в умовах глобальної конкуренції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]