Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторні роботи по ТПЗ(2-й семестр).docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
5.33 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 24

Тема 24. Вивчення технології виробництва перлової крупи

Мета роботи. Вивчення процесу виробництва перлової крупи, придбання навичок по складанню кількісного балансу технологічного процесу, ознайомлення з властивостями отриманих продуктів.

Попередні зауваження. Процес виробництва перлової крупи проводять на зерні ячменю, отриманого сходом сит з

Рис. 34. Лабораторна схема переробки ячменю в перлову крупу:

1 - оббивальна машина, 2 - аспіратор; 3 – лущильник ТМ-05, 4 - розсів-аналізатор; I - крупа № 1; ІІ-крупа № 2; Ш - крупа № 3; IV-крупа № 4; V - крупа № 5; VI – лузга

отворами розміром 2,4 x20 мм і 2,2 x20 мм. Від домішок ячмінь очищають дворазовим послідовним пропуском через сепаратор і одноразовим пропуском через розсів-аналізатор. Провіювання легких домішок можна проводити в аспіраторі або аспіраційній колонці з наступним чотириразовим лущенням в лабораторній оббивальні машині з абразивним циліндром. Провіювання лузги після кожної системи лущення. Отриманий продукт (пенсак) передають на шліфування та полірування в лабораторну, установку ТМ-05.

Відділення мучки від продуктів шліфування та полірування після кожної системи проводять в розсіві-аналізаторі. Після третьої системи полірування отриману крупу сортують в розсіві-аналізаторі на п'ять номерів. Крупа № 1 і 2 може бути подовженої форми відповідно сходом сит з отворами ∅ 3 і 2,5 мм. Крупа № 3, 4 і 5 по формі повинна бути кулястої форми, її отримують відповідно сходом сит з отворами ∅ 2,0; 1,5 мм і № 506. Тривалість шліфування та полірування в установці ТМ-05 залежить від сорту ячменю, його скловидності, час підбирають дослідним шляхом.

У крупі № 1 і 2 визначають недодир. Недодиром вважають ядра, які мають поза борозенкою залишки квіткових оболонок більш ніж на чверті поверхні ядра.

Недодир (%) розраховують по формулі

де H - маса ядра із залишками квіткових оболонок, r; G - маса наважки, взятої для аналізу, г.

Порядок виконання роботи. Викреслюють лабораторну технологічну схему процесу переробки ячменю в перлову крупу і таблицю балансу. Для виконання роботи беруть 500 г очищеного від домішок ячменю і лущать в оббивних машинах. Отриманий пенсак, лузгу і мучку зважують, виражають у відсотках до вихідної наважки і заносять в таблицю балансу. Пенсак переробляють в установці ТМ-05. Так як вся його маса в цю установку не входить, то її переробляють кілька разів. Після кожної системи шліфування та полірування в розсіві-аналізаторі відсівають мучку. Отримані продукти зважують, виражають у відсотках і записують в таблицю балансу.

Шліфувально-полірувальна установка - періодичної дії, тому тривалість обробки підбирають дослідним шляхом з таким розрахунком, щоб перлову крупу отримати на трьох шліфувальних і трьох полірувальних системах. Продукти останньої системи полірування сортують на наборі сит для поділу перлової крупи за номерами. Крупу кожного номера зважують, масу виражають у відсотках і записують в таблицю балансу.

У крупі № 1 і 2 визначають недодир за формулою, роблять висновок про якість крупи, але перед цим знайомляться з показниками якості перлової крупи відповідно до стандарту. Може статися так, що при сортуванні крупи за номерами буде отримано певна кількість крупи сходом сит з отворами ∅ 3,5 мм. Тоді його треба віднести до крупі № 1. Лузгу і мучку після оббивної машин об'єднують і контролюють на ситі № 506