Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали для СРС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

1.2. Механізми підсилювачі.

1.2.1.Пневмогідравлічний механізм - підсилювач.

Повітря Масло

Найпростіша схема пневмогідравлічного затискного привода зображена на цьому рисунку. Стиснене повітря подається в циліндр 1. В циліндрі 2 знаходиться масло. Тиск повітря, що подається з пневмомережі на поршень 3, змушує його рухатись і штоком 4 тиснути на масло. Внаслідок цього в маслі виникає тиск. На поршень 5 гідроциліндра починає тиснути масло, що зумовлює виникнення сили на штокові гідро циліндра.

Перевагою цього привода є те, що, використовуючи тиск повітря в межах 0,4 – 0,6 МПа в масляній порожнині пнемо – гідро – підсилювача виникає великий тиск. Збільшення тиску масла в порівнянні з тиском повітря відбувається у стільки разів, у скільки разів площа поршня пневмоциліндра більша від площі штоку пневмоциліндра.

Недоліком цієї системи є те, що хід штока гідро циліндра невеликий ( l х.ш = 0,1...0,5 мм. ) Так, наприклад, якщо діаметр штока пневмоциліндра d пор. пн. = 100 мм., то для здійснення ходу гідравлічного штоку на 50 мм необхідно, щоб пневматичний шток здійснив хід у 1250 мм.

На рисунку, що розташований нижче, зображена конструкція пнемо – гідро – підсилювача, котрий складається з поршня 1, штоку 2, що проходить через втулку 3 за посадкою ковзання. Шайба 4 надіта на втулку 3 без натягу. Гідравлічна частина приводу теж має поршень 5 зі штоком 6. Між поршнем 1 і шайбою 4 знаходиться масло. Поршень 8 підбирається так, щоб вона створювала на масло тиск величиною в 0,1 Мпа. Коли поршень 1 під дією стисненого повітря, що подається у безштокову порожнину через штуцер 9, починає рухатись, то він, стиснувши масло до тиску, трохи більшого ніж 1 Мпа, починає витісняти, його ( масло ) через боковий отвір “П” і порожнину в штокові 2 в порожнину, де знаходиться поршень 5. Внаслідок швидкого перетікання масла з однієї порожнини в іншу швидко підводиться шток 6 до заготовки 7. Після цього шток 2 за рахунок стиснення пружини 8 і пересування шайби 4 продовжує занурюватись у втулку 3 до тих пір, поки боковий отвір “П” штока не зайде у втулку 4. Після цього рух усіх деталей призупиняється і тиск повітря, що тисне на поршень 1, передається штоком 2 на масло гідравлічного циліндра, що і викликає затиск заготовки 7. В кінці робочого ходу відпрацьоване повітря випускається через штуцер 9, а повітря, що подається через штуцер 10 повертає систему у вихідне положення.(Замість повітря можна використати пружину, встановивши її на шток 6 всередині циліндра).

1.2.2. Важільно-шарнірні механізми підсилювачі.

Важільно-шарнірні механізми використовуються у комбінованих механізованих затискачах пристроїв з метою підсилення вихідної сили затиску.

Важільно-шарнірні механізми поділяються на:

  • одноважільні;

  • двоважільні односторонньої дії;

  • двоважільні двосторонньої дії.

Двоважільні шарнірні механізми можуть бути конструктивно-виготовлені з плунжерами або з прихватами.

Важільно-шарнірні механізми не є самогальмуючими.