Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матеріали для СРС.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Призматичний механізм.

Самоцентруючий механізм (пристрій) із пневмоприводом складається з корпусу, отриманого шляхом литва, в котрому вмонтована рейка 1, що прикріплена до повзуна 5. Рейка зв’язана із штоком 10 пневмокамери. Під час руху штока вліво (див.рисунок самоцентруючого механізму) він своїм буртиком 11 штовхає повзун 9 в тому ж напрямку, а рейка 1 повертає зубчате колесо 2 що обертається на нерухомій вісі 3. Колесо 2 пересуває рейку 4 і зв’язаний з нею повзун вправо. Призми 6 і 8, закріплені в повзунах, отримують зустрічний рух, центрують і затискають заготовку 7.

Вимогами до призм є:

  • зустрічний рух;

- одночасний початок руху;

  • однакова швидкість руху.

Самоцентруючий механізм.

2.2. Плунжерні механізми.

На рисунку, що показаний нижче, зображений плунжерний центруючий механізм: три циліндричні плунжери 10 розташовані під кутом 120 центрують і затискають заготовку 8 по внутрішній циліндричній поверхні.

Під час руху клинової деталі 11 вправо плунжери отримують рух від центру, тобто на затиск.

Клинова деталь 11 отримує в свою чергу рух від іншої клинової деталі 3, котра пересувається догори. Ці рухи будуть виникати внаслідок обертання гвинта 6 за годинниковою стрілкою. Для попередження гвинта від осьового зсуву, його стопорять упорами 1 і 7.

При зворотньому обертанні гвинта 6 штифт 5, що запресований в деталь 11, відводить деталь 3 вліво. При цьому пружини 9 „утопають” в корпусі і звільняють заготовку. Замість окремих пружин можна використовувати одну кільцеву пружину, що охвачує усі 3 плунжери.

Увесь механізм центрується на планшайбі 4 за допомогою буртика.

Плунжерний центруючий механізм.

2.3. Цангові механізми.

Цангові механізми - це такі, в котрих настановчо-затискні елементи виконані у формі цанги. Цанга – це спеціальна загартована втулка, котра має повздовжні розрізи, що утворюють так звані пелюстки. Цанги встановлюють цементованої сталі 20, сталей У7А і У8А, 9ХС, 12ХНВА.Робочі поверхні цанг гартують і шліфують до НRС 58-61.

На рисунку зображений цанговий механізм, де за допомогою ручок 3 гайка 4 нагвинчується на корпус 1 , натискає на кульки 8, котрі тиснуть на фланець втулки 5. Внаслідок цього втулка 5 пересувається донизу і конічною поверхнею стискує пелюстки цанги 7.Це стискання передається на втулку 6 і встановлену в неї заготовку.

Цанговий механізм.

2.4. Затискні механізми з гідропластом.

Гідропласт (гідропластмаса) у своєму складі має:

  • поліхлорвінілову смолу;

  • пластифікатор (дибутилфталат);

  • стабілізатор (стеарат кальцію).

Поліхлорвінілова смола – основа гідропласту. Смола надає гідропластмасі міцність і в’язкість (має властивості рідини).

Дибутилфталат – масляниста рідина без кольору. Стеарат кальція – нерозчинне у воді кальцієве мило.

Температура плавлення гідропласту – 1400 С. Перетворюється у студень (гель) при 1200 С.Температурний режим роботи гідропласту – від 50 С до 600 С.Для повного і якісного заповнення рідким гідропластом порожнини пристрою його (пристрій) необхідно нагріти до 1000 ... 1200 С.

Патрон, що зображений на рисунку, складається із корпусу 1, котрий закріплений на планшайбі затискного гвинта 2 з шестигранним отвором, плунжера 3 та центруючої тонкостінної втулки 6. Між корпусом і втулкою залита гідропластмаса 7. Гвинт 4 і заглушка 5 закривають отвір, котрий призначений для витікання повітря із порожнини під час заповнення її рідким гідропластом.