Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ринок праці Ден. 2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
928.77 Кб
Скачать

Тема 9. Гнучкий ринок праці

Мета завдання: поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про гнучкі форми зайнятості на ринку праці.

План заняття

1. Поняття і характеристики гнучкості та жорсткості ринку праці.

2. Гнучкість витрат на робочу силу. Гнучкі форми зайнятості та використання робочого часу.

3. Активність і мобільність робочої сили.

4. Організаційно-правові аспекти жорсткості ринку праці щ Україні

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Великі можливості та необмежені перспективи розвитку має гнучкий ринок праці (перш за все, конкурентний (вільний) ринок), що дає змогу краще використовувати робочий час та виробничі потужності. Жорсткішим є ринок, на якому досить великим впливом користуються профспілки і який регулюється державою. Ці положення важливі для аналізу ринку праці в 1960-ті та 1970-ті роки. В 1960-ті роки ринок праці був жорстким, оскільки в ці роки було встановлено багато обмежень стосовно трудового законодавства, укладання колективних угод, практики встановлення розмірів мінімальних тарифних ставок і структури надтарифних елементів заробітної плати, регулювання режиму роботи, форм працевлаштування, процедур найму та звільнення, соціального забезпечення, умов створення власного бізнесу тощо. Це призвело до негативних наслідків, таких як високі витрати на робочу силу, гальмування мобільності робочої сили, перешкоджання встановленню раціональних режимів роботи тощо.

На думку західних економістів саме жорсткий ринок праці став однією з головних причин зростання безробіття. Тому з 1975 років відбувається розвиток ринку праці в напрямі більшої гнучкості, що передбачає велику територіальну та професійну мобільність робітників; гнучкість витрат на робочу силу; гнучкість внутрішньогалузевої та міжгалузевої диференціації заробітної плати; гнучкість в управлінні людськими ресурсами на рівні підприємств; гнучкість використання робітників у різних формах найму; гнучкість режимів роботи та розподілу робочого часу (наприклад, неповний робочий день та його різновиди, гнучкий робочий рік, стиснутий робочий тиждень, режими гнучкого робочого часу та інше).

Розглядаючи сучасний стан ринку праці, студентам необхідно аналізувати всі витрати на робочу силу за такими напрямками: оплата за тарифними ставками та окладами (визначення величини заробітної плати); ринкова компонента (перевищення заробітної плати по відношенню ставок оплати, встановлених колективними договорами); доплати та компенсації (крім нормальних, є важкі та шкідливі, особливо важкі та особливо шкідливі ін.); надбавки (за продуктивність вище норми); премії (особлива якість, особлива продуктивність); соціальні виплати (крім заробітної плати); дивіденди (брати до уваги організаційно-правову гнучкість – послаблення ролі тарифної системи оплати праці, введення безтарифної системи оплати праці).

Студентам слід звернути увагу і на надомну працю, тимчасовий найм, принципи трудової моралі, мобільність робочої сили.

Питання для обговорення

1. Розкрийте зміст понять гнучкості та жорсткості ринку праці.

2. Які ви знаєте аспекти гнучкості ринку праці?

3. Які використовуються заходи щодо посилення гнучкості ринку праці?

4. Які гнучкі форми зайнятості на ринку праці?

5. Перечисліть нестандартні режими робочого часу.

6. Що таке надомна праця?

7. Що таке тимчасовий найм?

8. Розкажіть про дотримання принципів трудової моралі на японських підприємствах.

9. Що таке мобільність робочої сили?