Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TRENIROVKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 4. Аналіз поведінки споживача основні терміни

Лінія «дохід—споживання» — крива, яка поєднує всі точки оптимуму споживача, що відповідають різним величинам його доходу.

Благо з нормальною споживчою цінністю (повноцінне) — благо, споживання якого збільшується при збільшенні доходу споживача.

Благо з низькою споживчою цінністю (неповноцінне) — благо, споживання якого зменшується при збільшенні доходу споживача.

Лінія Енгеля — крива, яка показує взаємозв’язок оптимального обсягу споживання певного товару та певного рівня доходу споживача.

Лінія «ціна—споживання» — крива, яка поєднує всі точки оптимуму споживача, що відповідають різним величинам ціни.

Ефект заміни — зміна обсягу споживання блага, що є результатом відносного подорожчання (здешевлення) цього блага щодо інших благ.

Ефект доходу — зміна обсягу споживання блага, що є результатом зміни реального доходу, яка сталася внаслідок зміни ціни на це благо.

Надлишок споживача — різниця між максимальною сумою грошей, яку споживач згоден був би заплатити за придбану кількість блага, і сумою грошей, дійсно заплаченою за придбані блага.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

1. Споживач має дохід 20 грн. і використовує його на придбання блага Х за ціною 4 грн., блага Y – 5 грн. Вибір споживача, що максимізує корисність, включає 2,5 одиниць Х і 2 одиниці Y. Збільшення доходу на 20 грн. зміщує точку рівноваги (4; 5), а збільшення доходу ще на 10 грн. – відповідно (5,5; 5,6).

    1. побудуйте лінію “дохід-споживання”,

    2. побудуйте криву Енгеля для товару Х. Який вона має нахил, чому?

2. Споживач має дохід 200 грн. і використовує його на придбання блага Х за ціною 10 грн., блага Y – 20 грн. Вибір споживача, що максимізує корисність, включає 12 одиниць Х і 4 одиниці Y. Збільшення доходу до 250 грн. зміщує точку рівноваги (19; 3), а подальше збільшення доходу до 300 грн. – відповідно (26; 2).

  • побудуйте лінію “дохід-споживання”,

  • побудуйте криву Енгеля для товару Y.

3 . На малюнку зображено дві бюджетні лінії споживача і відповідні їм криві байдужості. Відомо, що ціна товару У складає – 5 грн.

визначте величину доходу споживача;

  1. знайдіть ціну товару Х в товарі А і

товарі В;

  1. запишіть рівняння зображених

бюджетних ліній;

  1. побудуйте лінію попиту споживача

на товар Х.

4. Нехай доход споживача складає 300 грн. в місяць. На малюнку зображено дві бюджетні лінії і відповідно дві криві байдужості.

  1. визначте ціну товару У;

  2. знайдіть ціну товару Х в точці

А і точці В;

  1. запишіть рівняння зображених

бюджетних ліній;

  1. побудуйте лінію попиту на товар Х.

5. Бюджет споживача становить 60 грн., ціна блага Х – 15 грн., блага У – 5 грн. Функція корисності U=4XY.

    1. розрахуйте оптимальну комбінацію товарів

    2. намалюйте криву «ціна-споживання» для блага Х, якщо ціна на нього зменшується і набуває значень 10, 6 та 4 грн.

    3. зобразіть криву попиту для блага Х

6. Функція корисності споживача має вигляд U = f (QA, QB), де QAQB — кількість двох різних благ. Відомі ціни благ: PA = 25 грош. од., PB = 40 грош. од., бюджет споживача — B = 600 грош. од. Як споживач має витратити свій бюджет, щоб отримати максимальну корисність? На скільки зросте добробут споживача, якщо ціна блага В знизиться до 30 грош. од.? Розподіліть реакцію споживача на ефекти заміни та доходу. Яку суму податків необхідно утримати зі споживача, щоб після зниження ціни блага В його добробут залишився на початковому рівні? На скільки має збільшитися бюджет споживача, щоб за початкових цін його добробут підвищився на стільки ж, на скільки він підвищився внаслідок зниження ціни В з 40 до 30 грош. од.?

7.  На рис. 4.1 зображено лінію «дохід—споживання» для товару Х. Дайте відповідь на запитання:

а) яка ціна товару Х?

б) якими є витрати споживача на інші блага у точці А? У точці В?

в) якими є координати двох точок на кривій Енгеля?

г) якщо рівень доходів споживача становить 600 грош. од., чи може товар Х бути для споживача неповноцінним? А за рівня 2000 грош. од.?

д) чи захоче споживач відмовитися від певної суми витрат на інші блага заради придбання додаткової одиниці блага Х у кожній точ­ці лінії «дохід—споживання»?

Рис. 4.1. Крива «дохід—споживання» для товару Х

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]