Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TRENIROVKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 13. Загальна ринкова рівновага та економіка добробуту

Основні терміни

Часткова рівновага — рівновага, що встановилася на окремому ринку.

Загальна рівновага — рівновага, що виникла в результаті взаємодії всіх ринків, коли зміни попиту чи пропозиції на одному ринку впливають на рівноважний стан усіх інших ринків.

Ефект зворотного зв’язку — зміни часткової рівноваги на даному ринку внаслідок змін, що відбулися на суміжних ринках під впливом первинних змін на даному ринку.

Парето-ефективний розподіл ресурсів (благ) — такий розподіл ресурсів (благ), за якого неможливо збільшити виробництво (споживання) будь-якого товару (шляхом перерозподілу) без втрат для виробництва іншого товару (для добробуту іншого споживача).

Діаграма Еджворта — модель, що дозволяє унаочнити зміни розміщення обмежених ресурсів між двома товарами (при виробництві) або між двома благами (при споживанні) і досягнення ефективного розподілу цих ресурсів.

Крива контрактів (виробничих контрактів) — чисельність мож­ливих ефективних варіантів розподілу двох економічних благ між двома споживачами (двох виробничих ресурсів між двома товарами), для яких виконуються умови:

(споживання);

(виробництво).

Крива виробничих можливостей — лінія, що показує всі максимально можливі комбінації виробництва двох товарів за фіксованого використання ресурсів та даного рівня розвитку технології.

Сукупна (зведена) ефективність економічної системи — поняття, що враховує ефективність у виробництві (досягається за мінімізації витрат виробництва), ефективність у споживанні (досягається за максимізації задоволення потреб споживачів) і певний баланс між інтересами виробників та споживачів на ринках.

Причини обмеженої спроможності ринкового регулювання — сукупність передумов і ситуацій, коли дія механізму конкурентних ринків не приводить до максимізації суспільної корисності.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

1. Заповніть пропуски в таблиці:

Додаткові одиниці праці у виробництві товару Х

Додаткове виробництво товару Х

Зменшення виробництва товару Х

Гранична норма трансформації

1

10

4

2

6,3

3

3

5,1

1,5

4

4

1,1

5

2,5

0,5

2. Товари А та В мають однакові виробничі функції:

QA = LA1/3KA2/3,

QВ =LB1/3KB2/3.

Відомо, що

L = LA + LB та K = KA + KB.

Визначте вигляд межі виробничих можливостей і зобразіть її графічно для умов L = K = 50.

3. Підприємство виробляє товар А за допомогою двох факторів — капіталу (К) та праці (L). Виробнича функція підприємства описується рівнянням:

QA = 4LA1/3KA2/3.

Інше підприємство для виробництва товару В використовує ті самі фактори, що й перше підприємство. Для другого підприємства характерна така виробнича функція:

QВ = 8LB2/3KB1/3.

  1. Встановіть умови, за яких Парето-оптимум буде досягнуто.

  2. Нехай L = LA LB=50, a K = KA KB = 30. Представте рівняння, що відповідає різним точкам оптимуму.

  3. Припустімо, що профспілці вдалося зобов’язати обидва підприємства платити за одиницю праці 4 грош. од. Якими будуть для підприємств ціни капіталу для того, щоб Парето-оптимум було досягнуто у точці, що відповідає КА = 20 та КВ = 10?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]