Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TRENIROVKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Тема 14. Інституціональні аспекти ринкового господарства

Основні терміни

Інститути — формальні та неформальні норми і правила поведінки, що дають змогу економічним агентам координувати свої дії; обмеження, встановлені людьми для того, щоб структурувати свою діяльність.

Права власності — встановлені законом правила, що регулюють відношення людей при використанні ними економічних благ.

Фірма — коаліція власників скооперованих факторів виробництва, зв’язаних між собою контрактними зобов’язаннями, які направлені передусім на найкраще використання інтерспецифічних ресурсів.

Трансакційні витрати — витрати у сфері обміну, пов’язані з передачею прав власності.

Зовнішні ефекти — ефекти виробництва чи споживання блага, вплив яких на третіх осіб, які не є ані покупцями, ані продавцями, ніяк не відображено в ціні цього блага.

Громадські блага — блага, що, по-перше, не можуть бути надані одній особі за умови, що їх неможливо передавати в розпоряд­ження всім іншим особам, і що, по-друге, після того, як були надані певній особі, можуть бути передані всім іншим без додаткових витрат.

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

1. Поля фермера розташовані поряд із залізницею. Потяги зашкоджують посівам фермера та зменшують врожай (внаслідок забруднення смуги землі, що прилягає до залізничного полотна). За якою ціною фермер буде готовий викупити у залізничної компанії право на заборону організації руху додаткового потягу щоденно, якщо витрати на його організацію становлять для компанії 200 грош. од., але при цьому додатковий потяг завдає збитків фермеру на 240 грош. од. Валовий виторг від організації додаткового потягу для залізничної компанії дорівнює 300 грош. од. Прибуток від продажу вирощеної фермером продукції (за відсутності додаткового потягу) становив би 200 грош. од.

2. Витрати на надання громадського блага задані функцією С = 50х. Визначити, яким буде ефективний обсяг суспільного блага, якщо рішення приймають 5 індивідів, кожний з яких має функцію попиту на громадське благо х = 20 – р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]