Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TRENIROVKA.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Основні формули

(11.1)

(11.2)

або

(11.3)

;

(11.4)

ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ

1. Дослідження дуопольного ринку певного типу верстатів виявило, що функції реагування кожного підприємства-виробника мають такий вигляд:

Y1 = 400 – 2Y2;

Y2 = 400 — 2Y1;

де Y1, Y2 — обсяги виробництва першого та другого підприємства. Наведіть графічно функції реагування підприємств і розрахуйте пропорції розділу ринку між ними.

2. На регіональному ринку ділових чоловічих костюмів діють 3 підприємства, приблизно однакові за розміром. Граничні витрати кожного підприємства незмінні, однакові та дорівнюють 300 грош. од.

Ринковий попит на продукцію галузі представлено у таблиці:

Ціна, за одиницю, грош. од.

1200

900

600

300

Обсяг випуску, тис.од.

300

600

900

1200

Якщо підприємства створять картель і розподілять ринок порівну, якою буде рівноважна ціна та яку кількість продукції стане виробляти кожне підприємство?

3. Підприємство виробляє чоловічі костюми і діє на ринку монополістичної конкуренції. Гранична виручка підприємства описується формулою: MR=20-Q, а зростаючий відрізок кривої граничних витрат – формулою: МС=3Q-10. Якщо мінімальне значення довгострокових середніх витрат дорівнює 11 грн., то який буде надлишок виробничих потужностей у підприємства.

4. Підприємство виробляє сигарети і діє на ринку монополістичної конкуренції. Гранична виручка підприємства описується формулою: MR=10-2Q, а зростаючий відрізок кривої граничних витрат – формулою: МС=2Q-2. Якщо мінімальне значення довгострокових середніх витрат дорівнює 6 грн., то який буде надлишок виробничих потужностей у підприємства.

5. Дослідження ринку легкових автомобілів виявило, що на ринку діють два виробники. Функції реагування кожного підприємства на дії іншого мають такий вигляд: Y=100-3X, X=100-3Y, де Y,X – це обсяги виробництва кожного з цих підприємств. Визначте пропорції розподілу ринку між ними, проілюструйте це графічно.

6. На ринку будівельних склоблоків функціонують три підприємства, однакові за розміром. Граничні витрати кожного підприємства незмінні й однакові для всіх – 4 грн. за блок. Ринковий попит на продукцію галузі показано в таблиці:

Ціна за 1 склоблок, грн.

10

8

6

4

2

Обсяг попиту, тис. шт.

0

200

400

600

800

Якщо підприємства за таємною угодою розділять ринок порівну, то якою буде квота виробництва кожного підприємства і їх рівноважна ціна?

7. На графіку подано фірму, яка діє в умовах монополістичної конкуренції:

а) при якому обсязі виробництва фірма максимізує свій прибуток;

б) за якою ціною вона буде продавати цей обсяг продукції;

в) чи буде фірма в даній ситуації отримувати економічний прибуток;

г) фірма знаходиться у коротко- чи довготерміновому періоді;

д)як може змінюватися ситуація, якщо фірма стане діяти в іншому періоді?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]