Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СЕМЕНОВ А.А. ШЕРЕМЕТ Т.Г.ОЗАРІНА О.В.Міжнародні...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.12 Mб
Скачать
  1. Як Ви вважаєте наведені ситуації – це показники якого середовища: внутрішнього чи зовнішнього, соціального чи позасоціального.

  2. Використовуючи періодичну літературу та інтернет-сайти наведіть приклади подібні першому.

  3. Прокоментуйте рішення влади Англії (по першій ситуації) з точки зору права свободи особистості.

  4. З урахуванням даних ситуацій, як Ви можете визначити рівень розвитку культурного середовища розвинутих країн і бідних країн?

Тема 2. Історія формування міжнародних економічних відносин

План заняття:

  1. Еволюційні періоди формування міжнародних економічних відносин.

  2. Основні типи держав та їх економічних об'єднань.

  3. Загальні проблеми сучасних міжнародних економічних відносин

Питання і завдання:

  1. Доколоніальний період розвитку міжнародних економічних відносин.

  2. Зовнішньоторговельні відносини при феодалізмі.

  3. Зовнішньоекономічні відносини Київської Русі та країн Європи.

  4. Зовнішня торгівля у період первісного накопичення капіталу.

  5. Неоколоніальний період розвитку світових економічних відносин.

  6. Глобальні проблеми сучасності.

  7. Регіональні проблеми сучасності.

  8. Особливості європейського співробітництва.

Ситуації для обговорення:

Ситуація 1. За рівнем соціально-економічного розвитку країни в сучасній системі міжнародних економічних відносин поділяються на дві категорії: розвинуті та країни, що розвиваються. Одним з основних показників (критеріїв) розвинутості країни є соціальна структура населення держави.

Так, в Росії:

• 10% населення – бідні.

• 20% – середній клас,

• 68-69% – клас «нижче середнього»

• 1-2% – еліта.

У США:

• 20% становить вищий клас,

• 70% – середній клас,

• 10% – бідні.

Питання:

  1. Прокоментуйте дані з точки зору рівня соціально-економічного розвитку США.

  2. Такий стан в розвинутих країнах – це закономірність сучасної цивілізації?

  3. Дайте порівняльну характеристику США і Росії з точки зору рівня доходів і соціальної структури населення.

Ситуація 2. Кіотський протокол Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату спрямований на скорочення викидів «парникових газів», що утворюються при спалюванні органічного палива (основний елемент цих газів – двоокис вуглецю CO2, але конвенція так само стосується метану, закису азоту та ін..) Концепція Кіотського протоколу заснована на солідарній думці вчених з приводу небезпеки можливого глобального потепління: вона була вироблена створеною в 1988 р. Міжурядовою групою експертів по зміні клімату. Згідно з думкою розробників Кіотського протоколу, підвищення концентрації парникових газів в атмосфері може привести до підвищення середньої температури повітря на планеті.

Згідно з протоколом, на період з 2008 р. по 2012 р. країни-учасниці. що входять до «Додатку Б» протоколу і що ратифікували цю угоду, беруть на себе наступні зобов'язання зі скорочення середньорічної емісії парникових газів порівняно з базовим 1990 р.:

• ЄС зменшить викиди на 8%,

• США, Японія, Канада – на 7%,

• країни Східної Європи – на 6%,

• Росія – на 0%.

«Нульовий варіант» для Росії пов'язаний з тим, що вона і так значно скоротила свої викиди через постперебудовного спаду виробництва в 1990-і роки.

Рамкова конвенція підписана 201 країною. Від 39 з них (це розвинуті країни і країни з перехідною економікою), що входять в «Додаток Б» Кіотського протоколу, потрібні обмеження емісії парникових газів. На сьогодні 32 з них ратифікували протокол, тобто взяли на себе зобов'язання щодо обмеження викидів. Приблизно три чверті країн третього світу ратифікували протокол, але при цьому не взяли на себе жодних зобов'язань – цього від них і не вимагалося.

Кіотський протокол стане кормою міжнародного права, після того як його ратифікують уряди країн, на які припадає не менше 55% всіх світових викидів парникових газів.

Після раптової відмови президента Буша навесні 2001 р. ратифікувати протокол (а на США припадає 36,3% світових викидів) реалізація всього проекту стала цілком і повністю залежати від позиції Росії, на яку припадає 17,4% світової емісії парникових газів.

Кіотський протокол, з одного боку, визначає обсяги (квоти) викиду парникових газів кожною країною, з іншого, – дозволяє продавати частини своїх квот одними країнами – іншим. Обсяги ринку парникових газів на найближчі 20-30 років оцінюються фахівцями в 700-1200 млрд. дол.

Питання:

  1. Охарактеризуйте основні положення Кіотського протоколу.

  2. Як Ви вважаєте, чому США обережно ставляться до ратифікації Кіотського протоколу?

  3. Україна відноситься до країн, які підписали рамкову конвенцію, якщо так, то чи ратифікувала вона Кіотський протокол?

  4. Яке середовище міжнародних відносин регулює Кіотський протокол?

Ситуація 3. 16,8 тис. об'єктів діаметром більше 10 см обертається в зараз навколо Землі. Майже половина найбільш великих об'єктів зафіксована приладами й описана. Це 540 діючих і 1,8 тис. «мертвих» супутників, близько 1,3 тис. останніх ступенів ракет і орбітальних відсіків космічних кораблів, а також 3,6 тис. великих фрагментів вибухнувших ракет. На думку фахівців європейського космічного агентства (ЄКА), наявність сміття в космосі стає реальною проблемою.

Питання:

  1. Яким чином дана проблема впливає на розвиток системи міжнародних економічних відносин?

  2. Прослідкуйте зв'язок між НТР та екологічними проблемами?

  3. Ваші пропозиції щодо вирішення даної проблеми?

  4. Як Ви вважаєте, чи зачіпає дана проблема нашу країну?

Ситуація 4. Австралію називають країною без власної культури. Але ті, хто так вважає, забувають, що італійці привезли сюди 2000-річну культуру, греки мали за плечима багаж в 3000 років, а китайці і того більше. Австралію об'єднують спільні корені з Європою і Північною Америкою, але знаходиться вона в азійській зоні. У цьому значна перевага цієї держави. На підставі цього ділові якості австралійців оцінюються фахівцями на дуже високому рівні.

Так, австралійці досить пунктуальні і намагаються дотримуватися намічених термінів, що можна порівняти з європейською та східною культурами. Австралійські менеджери, як і їх колеги з країн Скандинавії, вважають за краще обговорювати ділові питання у колі своїх підлеглих і не діяти з позиції сили. Вони намагаються прийти до спільної думки шляхом переконання і роз'яснення своєї точки зору, але, на відміну від скандинавів, австралійці приймають рішення швидше і виявляють більше твердості при їх виконанні.

Ставлення до контрактів в австралійців однозначне: підписав – виконуй! Однак якщо щось не ладиться у виконанні договірних зобов'язань, умови угоди можуть бути переглянуті, особливо якщо беззастережне наполягання на їх виконанні може зупинити бізнес. У цьому виявляється схожість австралійців зі східними культурами.

Питання:

  1. Як Ви вважаєте, чи можна віднести Австралію до країн, які мають тривалу історію культури, соціальних, економічних і політичних відносин?

  2. Опишіть переваги Австралії як суб'єкта міжнародних економічних відносин.

  3. Які особливості австралійського міжнародного бізнесу можна виділити?