Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Ostannya_redaktsiya.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
569.04 Кб
Скачать

2.Тема: Речення з однорідними членами

Методичні рекомендації:опрацьовуючи цю тему, необхідно звернути увагу на основні ознаки та граматичні засоби вираження однорідності; на однорідні та неоднорідні означення, їх ознаки; розділові знаки в реченнях з однорідними членами та узагальнювальними словами до них; сполучники, які є засобом вираження смислових відношень між однорідними членами.

Базова термінологія з теми: однорідні члени речення, узагальнювальне слово, однорідні і неоднорідні означення, засоби вираження їх.

Питаня для самостійного опрацювання

  1. Поняття про однорідні члени речення.

  2. Засоби вираження однорідності.

  3. Особливості однорідних членів речення.

  4. Розділові знаки у реченнях з однорідними членами речення.

  5. Розділові знаки у реченнях з однорідними і неоднорідними означеннями.

  6. Розділові знаки в реченнях з узагальнювальними словами до однорідних членів.

Завдання для самостійної роботи

  1. Переписати, однорідні члени речення підкреслити. Вказати, до яких слів вони

відносяться, на яке питання відповідають, якими членами речення виступають і якими частинами мови виражені.

У сні не раз ходив крізь темний ліс до кладки, до па­рому чи до броду (Д. Павличко). Чи душа навіки гине, чи встає і знову жить? (Б.Грінченко). Покажи мені скрипку з вогню а чи флейту забутої хвилі (Т.Севернюк). То сонце чи розпечена сльоза тече за небокрай із мого ока? (Є.Гуцало). І втіхою поразки а чи слави нова ракета зво­дилась увись (Б.Олійник). Деколи хочеться серцю стати терном чи кропивою (Д.Загулі). Чи зросту зерном у пісні щирій, чи землі хоч слово передам? (П.Перебийніс). Чи знайдете на чужій землі хоч краплину долі а чи слави? (А.Матвійчук). Чорно кругом чи біло, не зупинити рух (О. Стефанович).

2. Переписати, вставляючи пропущені літери, підкреслити однорідні члени речення,

визначити орфограми та пояснити їх правопис.

Ліс стоїть задумливий, печальний. Йому ось-ось треба пишне своє вбра…я ск...дати, підставляти свої віти дощам холодним, хуртовинам сніговим. Листя з суму жовтіє, з туги кр...вавиться. Ось падає кл...новий лист, одірвався з рідної йому галузки і падає. Йому так не хочет...ся йти на вічний спокій, л...жати і тліти сер...д завмерлих собратів своїх... Він кружляє на галявині, то вгору підносит…ся то хилит…ся до з...млі. Оста…ім конвульсійним рухом він пор...ваєт…ся вгору, до світла, до сонця. Воно так пестило його, так голубило... Але нема вже сили, нема ж...ття з кл...нового листу. Падає кл...новий лист на землю і зат...хає…

Нав...сні на його місці буде молодий зелений лист. Він з вітром розмовлятиме, хапатиме жилками своїми сонячний промінь, під дощем купатимет...ся й росою умиватимет...ся. Щоб потім умерти. Старе одж…ває, а нове народжуєт…ся . (За Остапом Вишнею.)

3.Переписати, розставляючи пропущені розділові знаки. Позначити в реченнях пунктограму «Розділові знаки між однорідними членами речення». Підкреслити однорідні члени речення.

Не півроку піввіку прожила ти між чужими людьми (М.Куліш). Минули не роки

сторіччя великі. (Б.Грінченко). Не на відстані близько велике щомить постає

(Г.Севернюк). Не мелодія збурена рана. Не слова а безжальні голки. (В. Симоненко).

Не старіють поети лишаються мо­лодими (С.Йовенко). Не тільки друзів цінять й

ворогів(М.Вінграновський). Гортаю не зошити душі (Т.Синьо­ока). Моя країно

безталанна, яких ти обпилася чар? Ти так закохано і п'яно плодиш не геніїв нездар

(А.Матвійчук). Як хочеш каші, не пшоно сій просо (О. Матійко). Кожен рік у травні,

навесні, наші грізні бойові гармати салютують миру не війні! (В.Симоненко).

4.Списати текст, однорідні означення підкреслити однією лінією, неоднорідні – двома. Визначити умови, за яких означення слід віднести до однорідних чи неоднорідних. Пояснити правопис префіксів.

Весь ліс – в інеї, в крихкому, казково розкішному уборі. Срібний, світлий, притихлий, мовби жде чогось, до чогось прислухається. Тиша, тиша довкола – повна, урочиста. Ні з чим іншим, тільки з красою весняних розквітлих садків може зрівнятись оцей оповитий зимовими чарами ліс (О.Гончар).

Спустився негустий, блакитний вечір, і навіть було видно, як пухнасті сніги одсвічувались рожевими, малиновими бризками зорі (М.Стельмах). Всі дерева навкруги тепер стояли біло-рожеві, м’які, святкові (О.Гончар). І скрізь пливуть широкі звуки гучної, світлої землі (М.Бажан). Свіжий весняний вечір спускається над нашим садом (О.Гончар). Під ногами стелиться зелений трав’яний килим (І.Нечуй-Левицький). І скрізь пливуть широкі звуки гучної, світлої землі (М.Бажан).

5.Переписати речення, розставивши розділові знаки при однорідних означеннях, неоднорідні означення підкреслити.

Чарами віє від того необмеженого синього простору (М.Коцюбинський). Ранковий легесенький вітер розганяв залишки туману (В.Собко). Між листом зашелестів густий рівний дощ (С.Васильченко). Степ утікав кудись у далину пустельний сумовитий (Леся Українка). Урочиста й заворожена проходила за високими вікнами синя лісова ніч (В.Донченко). Ніч розкинула над селом своє темне всипане зорями шатро (І.Цюпа).

6. Переписати речення, поставити пропущені розділові знаки. Підкреслити однорідні члени речення, узагальнювальні слова виділити рамкою. Пояснити, якими частинами мови вони виражені і якими членами речення виступають.

Усі прожили свій вік нещасливо і прадід і дід і батько з матір'ю. Дід брав мене на руки і розповідав про Десну про трави про таємничі озера Дзюбине, Церковне Тихе про Сейм. Неспокій рух і боротьбу я бачив скрізь в дубовій вербовій корі в старих пеньках у дуплах в болотній воді на поколупаних стінах. Скоро з-за хати виплив невеличкий човник, а в човнику й співці отець Кирило дяк Яким і па­ламар Лука. Персонально вірили більш у Матір Божу і святих Миколая-угодника Петра Іллю Пан­телеймона. (З творів О.Довженка). Все зберегла моя уява ті ночі зоряні ті дні (В.Сосюра). Кожен кущик горбок долинка кожна стежечка все це було йому знайоме промовляло до нього (М.Коцюбинський). Ах, як усього багато неба сонця веселої зелені (М.Коцюбинський).

7. Переписати, розставляючи пропущені розділові знаки. Позначи­ти в реченнях пунктограму «Тире після однорідних членів речення перед узагальнювальним словом».

Жито пшениця й овес все разом поспіло й присохло. Швидка розмова швидкі очі проворні руки все те було не підхоже до віковічного хлібороба-кріпака. Її широко розкриті темні очі її голос вид все так нагадувало Нимидору. І зелений садок і маленька пасіка в садку під горою і криниця під грушею і левада і зелена діброва на горах і розмова з Лавріном за пасікою все ніби за­квітчало свекрову хату квітами та залило пахощами. Весь степ і лиман і озеро і море все закуталось в якийсь чарівний тихий світ, повилось прозорим сизим туманом. (З творів І. Нечуя-Левицького.)

8. Виписати з творів української художньої літератури речення відповідно до поданих графічних моделей. Обґрунтувати вживання розділових знаків у реченнях з однорідними членами речення.

1. О і О, О і О, О і О.

2 /\ , а саме: О, О, О.

3. О, та (але) О.

4. чи то О, чи то О.

5. /\: О, О, О – … .

6. О та О, О та О – /\.

Питання для самоконтролю

  1. Які члени речення називаються однорідними?

  2. Які члени речення можуть бути однорідними?

  3. Назвіть ідіоматичні засоби вираження однорідності.

  4. Назвіть випадки, в яких між однорідними членами речення ставиться кома.

  5. Назвіть випадки невживання коми між однорідними членами речення.

  6. Уживання яких сполучників зумовлює обов’язковість (необов’язковість) розділових знаків у реченнях з однорідними членами речення?

  7. Які пунктуаційні знаки можуть ставитися між однорідними членами речення?

  8. Які слова називаються узагальненими?

  9. Які розділові знаки ставляться у реченнях з узагальнювальними словами?

  10. Назвіть приклади речень з однорідними членами, коли узагальнювальні слова стоять у різних позиціях.

Література

1. Вихованець І.Р. Граматика української мови: Синтаксис.- К., 1993.

2. Загнітко А.П. Український синтаксис (науково-методичний і навчально-практичний комплекс).-К., 1996.- Ч.1.2.

3. Загнітко А.П., Вінтонів М.О., Домрачева І.Р. Український практичний синтаксис: Навчальний посібник для самостійно роботи. - Донецьк, 2005.- 144 с.

4. Кулик Б.М. Курс сучасної української літературної мови: Синтаксис. - К., 1965.- Ч.2.

5. Плющ М.Я. та ін. Сучасна українська літературна мова: Підручник /М.Я. Плющ, С.П. Бевзенко, Н.Я. Грипас та інші; За ред. М.Я. Плющ – К.: Вища школа, 2003.- 430 с.

6. Тихоша В.І. Сучасна українська літературна мова. Синтаксис / Тихоша В.І., Олексенко В.П., Гайдученко Г.М., Нагіна В.О.– Х.:Українське видавництво, 2009.– 287с

7. Шкуратяна Н.Г., Шевчук С.В. Сучасна українська літературна мова: Модульний курс: Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 2007.- 823 с.

8. Шульжук К.Ф. Синтаксис української мови: Підручник.- К.: Видавничий центр «Академія», 2004. – 408 с.

9. Шульжук К.Ф. Синтаксис складного речення. – Рівне. 2000.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]