Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_посибник.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Чернівецький національний університет

імені Юрія Федьковича

Інформатика

та обчислювальна техніка

Навчальний посібник

Чернівці

Чернівецький національний університет

2011

ББК 32.973.2я73

М-367

УДК 681.3(076.5)

Друкується за ухвалою редакційно-видавничої ради

Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

М-367 Маценко В.Г. Інформатика та обчислювальна техніка. Навчальний посібник. Чернівці: Чернівецький національний університет, 2011. 160 c.

Посібник містить матеріали лекцій та інструктивно-методичні матеріали з курсу “Інформатика та обчислювальна техніка” за кредитно-модульною сис­те­мою навчання. Тут наведені робоча програма, плани і завдання лабора­торних робіт, методичні рекомендації для їх проведення, питання для по­точного конт­ролю навчальних досягнень студента, зміст завдань і запитань для самостійної роботи та компетенції, якими має оволодіти студент у процесі вив­чення дис­цип­ліни, а також матеріали лекцій.

Посібник призначений для студентів юридичного факультету.

ББК 32.973.2я73

УДК 681.3(076.5)

© Видавництво "Рута" Чернівецького

національного університету, 2011

Відповідальний за випуск Бігун Я.Й.

Літературний редактор Макарова О.П.

Підписано до друку 12.05.2011. Формат 60 x 84/16

Папір газетний. Друк офсетний. Ум.друк. арк.1,6. Обл.-вид. арк. 1,7.

Зам.131. Тираж 100.

Друкарня видавництва "Рута" Чернівецького національного університету

58012, Чернівці, вул.Коцюбинського, 2 Передмова

Сьогодні інформаційні технології стали невід’ємною частиною сучас­ного суспільства і становлять вагому частку світового виробництва. В ос­тан­­ній час, у зв’язку з побудовою правової держави, різко збіль­шилась кількість правової інформації. Діяльність юристів у значній мірі зале­жить від уміння ефективно викорис­то­вувати великі обсяги інформації. Цьому сприяє використання правових інформаційно-пошукових систем.

Комп’ютерні технології використовуються в правоохоронній діяль­нос­­ті для обробки документів та даних, ефективного управління, прове­ден­ня експертиз, підтримки прийняття рішень тощо. Використання пра­воохоронними орга­нами комп’ютерних систем дозволяє не тільки ефе­к­тивно розв’язувати традиційні проблеми, але і постійно розширяти ар­се­нал задач. Наприклад, криміналістична кібернетика як інтеграція знань кри­міналістики з рядом наук математико-кібернетичного профілю вивчає сучасні методики розкриття і розслідування злочинів. Крім цих задач пот­ріб­но розв’язувати задачу правового забезпечення процесів інформатизації. Тому інформатика стає важливою складовою освіти юриста.

Даний посібник складається з теоретичної і практичної частин. Прак­тична частина містить методичні вказівки та завдання до лаборатор­них робіт. Теоретична частина містить основні поняття та положення інфор­матики, в ній дається структура та приклади правових інформацій­них сис­тем, описана робота в операційній системі Windows XР та в необхід­них юристу прикладних програмах, викладено основи комп’ютерної техніки.

Посібник призначений для студентів денної та заочної форм навчання, які навчаються за спеціальністю “Правознавство”. Матеріали посібника частково можна знайти на сайті http://informatuka.at.ua.

Програма курсу “Інформатика та обчислювальна техніка”

1. Інформатика та інформаційні системи

1.1. Основи інформатики. Поняття інформації. Одиниці інформації. Ком­п’ютерне представ­лен­­ня даних. Визначення інформатики. Пред­мет та задачі інформатики. Поняття алгоритму. Інформаційні сис­­теми. Приклади інформаційних систем в юрисп­руденції. Правові бази даних. Правова ос­но­­ва комп’ютеризації та інформатизації. Захист інформації.

1.2. Структура інформаційної системи. Технічна база та програмне забезпечення. Класифікація ЕОМ. Ма­гіст­рально-модульна структура ПК. Основні блоки ПК, їх харак­теристики. Функціональна схема ПК. Склад системного блоку. Зовнішні пристрої (пристрої введення та виведення). Програмне забезпечення ПК. Основні класи програмного забезпечення, їх призна­чення. Приклади програм.

2. Операційні системи. Основні поняття про операційну систему. Опера­цій­на система Windows XP. Робочий стіл, його елементи. Панель завдань. Головне меню. Вікна Windows, їх структура. Робота з довідковою інфор­ма­­цією. Файли та папки, основні прийоми роботи. Контекстне меню. Влас­­­­тивості об’єктів. Налаштовування об’єктів. Прог­рами Проводник, Мой компьютер, Корзина. Стандартні програми Win­dows.

3. Інформаційні технології.

3.1. Архіватори та антивірусні програми. Архівація даних. Програ­ма WinRar. Комп’ютерні віруси. Антивірусна програма DrWeb.

3.2. Текстовий процесор MS Word. Інтерфейс програми Word 2003. Введення і редагування тексту. Форматування тексту (форматування сим­во­­­лів, абзаців, списків). Пошук і заміна фрагментів тексту. Робота з табли­цями. Інтеграція різноманітних об’єктів у документи Word. Графіка у Word. Оформлення документів. Друк документів.

3.3. Системи обробки даних. Табличний процесор MS Excel. Основні відомості. Побудова таблиць. Опрацювання даних в таблицях. Форма­ту­вання таблиць. Формули та функ­ції Ділова графіка. Загальні відо­мості про бази даних та системи керування базами даних.

3.4. Створення презентацій. Програма Power Point. Поняття пре­зентації. Структура вікна програми. Створення презентацій. Уведення та форма­тування тексту. Анімація на слайдах. Демонстрація слайдів.

3.5. Професійні прикладні програми. Інформаційно-пошукові пра­во­ві системи. Довідкова система “Нормативні акти України”.

4. Основи компютерних мереж. Загальні поняття. Мережні топології. Апаратне та програмне забезпечення комп’ютерних мереж. Робота в ло­кальній мережі. Поняття спільного ресурсу. Глобальна мережа Інтернет. Сервіси Інтернет. Служба WWW. Браузер Internet Explorer. Пошук ін­фор­мації в Інтернет. Електронна пошта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]