Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_посибник.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

§ 4. Прикладне програмне забезпечення. Його класифікація

Для того, щоб за допомогою обчислювальної машини розв’язувати різноманітні задачі, створюється прикладне програмне забезпечення, яке використовується широким колом користувачів. Прикладні програ­ми мож­­­на умовно поділити на дві групи: прикладні програми загального призначення та прикладні програми спеціального призначення (рис. 16).

Прикладні програми загального призначення – це комплекс прог­рам, які широко використовуються серед різних категорій користу­вачів. Най­відомішими серед них є текстові та графічні редакто­ри, елект­ронні таб­лиці, системи управління базами даних (СУБД) (рис. 16.)

Текстові редактори – потужні програми для створення неве­ликих текстових документів. Вони дозволяють вводити, реда­гу­ва­ти, фор­­матувати текст, вставляти малюнки, таблиці, перевіря­ти правопис, складати зміст та виконувати багато інших операцій.

Рис. 16. Класифікація прикладного програмного забезпечення

Такими програмами є MS Word, Лексикон та ін. Для підготовки до­сить складних документів (книг, газет, журналів) застосовують інші прог­ра­ми, що називаються видавничими системами.

Графічні редактори – це прикладні програми, що дозволяють ство­рювати, редагувати, обробляти, записувати у файли, посилати на пристрій виведення графічні зображення..

Приклади графічних редакторів: Paint Brush, Adobe PhotoShop, Adobe Illustrator, CorelDraw, FreeHand, 3D Studio Max та ін.

Табличні процесори – це програми, що забезпечують роботу з вели­кими таблицями чисел, а також автоматизацію математичних обчислень за допомогою формул. Вони забезпечують роботу з символьними даними, здійснюють побудову діаграм, графіків тощо.

Найпопулярніші електронні таблиці – це MS Excel, Quattro Pro, Works та ін.

Системи управління базами даних (СУБД) – це програми, що дозволяють створювати бази даних, здійснювати їх обробку та управління за відповідним запитом. Ці програми здійснюють пошук даних, генерацію звітів різної форми, обчислювальну обробку даних, сортування та зберігання даних тощо.

Бази даних – це об’єктивна форма подання і організації сукупності даних систематизованих так, щоб ці дані могли бути знайдені та оброблені за допомогою ЕОМ.

Прикладами СУБД є програми MS Access, FoxPro, Clipper, Oracle.

В останній час з’явилися багато нових програм загального користу­вання. Серед них програми-словники (тлумачні та енциклопедичні), прог­ра­ми для перекладу тексту з однієї мови на іншу (Promt, Socrat, Lingvo), програми для створення презентацій (MS PowerPoint), програми скану­вання і розпізнавання тексту (Fine Reader), програми для створення Web-сторінок (MS Front Page, Flash) та ін.

До прикладних програм спеціального призначення можна віднести програми бухгалтерського обліку, розрахунку будівельних конструкцій, автоматизованого про­ектування деталей машин, керування матеріальни­ми запасами, статис­тичної обробки даних, програмні засоби мульти­медіа, бан­­ківські інформа­ційні системи, видавничі системи тощо.

В діяльності правоохоронних органів використовуються наступні за­со­би програмного забезпечення:

  • стандартні загально визнані програмні засоби;

  • спеціалізовані правові бази даних;

  • бази даних з елементами штучного інтелекту (баз знань), наприклад автоматизовані системи прийняття рішень слідчими;

  • спеціалізовані програми для розв’язування конкретних специфічних задач, наприклад системи обробки дактилоскопічної інформації, прог­рами для роботи з зображеннями людей, програми формування ста­тис­тичних звітів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]