Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_посибник.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

6.3. Пошук файлів

В ОС Windows ХР є потужний засіб пошуку файлів (рис. 20), який викликається з головного меню. Для цього в головному меню обирають ко­манду Найти Файлы и папки…. Пошук мож­на провести

  • за ім’ям файла і місцем знаходження об’єкта;

  • за словом або фразою в файлі;

  • за датою створення або останньої зміни в файлі;

  • за іншими ознаками, включаючи тип файла, його розмір.

Рис. 20. Вікно Результаты поиска

6.4. Робота з довідковою системою Windows

Після запуску до­від­ко­вої системи (ПускСправка и поддержка) відкривається вікно Центр справки и поддержки (рис. 21), яке містить засоби довідкової системи, що допо­мо­жуть користувачеві навчитися пра­цювати з Windows XP.

Доступ до будь-яких довідкових ресурсів у Windows можна одержа­ти з вікна цієї програми, скориставшись змістом, предметним покажчи­ком чи в режимі пошуку за словами.

Робота зі змістом. У цьому вікні ліворуч розташовані назви кате­горій довідки. Якщо обрати одну з категорій, наприклад Основы рабо­ты в Windows, то відкриються розділи цієї категорії. Розділ позна­чений значком має свої підрозділи. Наприклад, якщо розкрити підроз­діл Основные задачи выполняемые системой Windows, то одержимо спи­сок його підрозді­лів. Якщо далі обрати, наприклад, підрозділ Работа с файлами и пап­ками, то в правій частині вікна відобразиться список під­розділів, що стосуються виконання операцій над файлами та папками.

Таким чином, здійснюючи навігацію по розділах довідкової систе­ми, можна одержати доступ до будь-яких довідкових ресурсів у Windows.

и

Рис. 21. Вікно довідкової системи Windows

Але шукати потрібну тему, послідовно читаючи розділи довідкової системи, можна достатньо довго, тому значно швидше це можна зроби­ти скориставшись предметним покажчиком або засобами пошуку.

Робота з предметним покажчиком. Якщо клацнути мишею на кноп­­ці Указатель, що знаходиться на панелі інструментів, то у вікні з`яв­ляться два діалогових елементи: рядок введення перших букв пот­рібного сло­ва і список ключових термінів або фраз. Ці два елементи взає­мозв’я­зані. Якщо в рядку введення набрати ключове слово, то у спис­ку авто­ма­тично з’являться фрази, які вміщують це слово. Виб­равши потрібну фразу, для виведення довідки пот­ріб­но натиснути кнопку Показать.

Робота в режимі пошуку за словами. Цей режим включається через поле Найти, яке дозволяє знайти статті, що містять указане слово або фразу. У цьому режимі є три діалогових елементи. У полі Найти вводимо слово і натискуємо кнопку Начать поиск , нижче авто­матично з`яв­ляється список розділів, що містять це слово. Для виведен­ня змісту цього розділу в правій частині вікна треба на ньому клацнути кнопкою миші.

Власне меню системи Windows XP має вигляд наведений на рис. 22.

У верхній частині меню Пуск відображається ім`я користувача. Під ним область вікна ділиться на дві частини. Ліворуч містяться значки та назви програм, які часто використовуються. Цей список не є постійним – він змінюється відповідно до час­тоти звернень корис­тувача до програм.

Рис. 22. Меню Пуск Windows XP

Внизу знаходиться пункт Все программы, що відкри­ває підменю для запуску програм. У правій частині меню Пуск знаходяться піктограми Мои документы, Мои рисунки, Мой компьютер та відомі уже нам ко­ман­ди: Панель управления, Справка и поддержка, Поиск, Выпол­нить.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]