Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2011_посибник.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

§ 6. Головне меню

6.1. Структура головного меню

Основним елементом панелі задач є кнопка Пуск, за допомогою якої система розгортає головне меню (рис. 22) – потужний елемент управління ОС Windows. Головне меню можна викликати і з Windows-клавіатури.

Меню кнопки Пуск може мати класичний стиль, тобто той який використовувався в попередніх версіях Windows і стиль, властивий безпо­середньо Windows XP. Це переключення здійснюється за допомо­гою команди Свойства контекстного меню кнопки Пуск.

Розглянемо на початку класичне головне меню (рис. 19). Воно роз­ділено на три частини, що відокремлені лініями. У верхній частині  розташовані позначки кнопок, програм, з якими ко­рис­ту­вач часто пра­цює (користувач сам може налаштовувати цю частину го­ловно­го

меню). Середня частина  головного меню є основною. Нижня час­тина  меню містить команди завершення роботи. Деякі пункти в се­редній частині головного меню мають трикутні стрілки . Ці пункти ро­з­­гортаються в підменю. До головного меню входять такі стандартні пункти:

1

2

3

Рис. 19. Класичний стиль головного меню

Программыбагаторівневе ієрархічне меню, за допомогою якого запускається будь-який додаток, що встановлений на комп’ютері.

Документы – список останніх 15 документів, які завантажували в пам’ять комп’ютера (з якими працював користувач).

Настройка – відкриття панелі керування (налаштування апарат­ного та програмного забезпечення), папки Принтеры (налаш­ту­ван­ня пара­метрів принтерів), вікна властивостей панелі задач (реда­гу­вання панелі задач, опцій головного меню і конфігурації робочого стола).

Найти – пункт, який дозволяє здійснити пошук файлів і папок на вашому комп’ютері та комп’ютерах в мережі.

Справка и поддержка дозволяє отримати довідкову інформацію з усіх питань роботи в Windows ХР.

Выполнить… – цей пункт дозволяє запустити будь-яку прог­ра­му, відкрити документ або папку, вказавши шлях до цього об’єкта та його ім’я.

Завершение сеанса (ім’я користувача) – припиняє сеанс роботи поточного користувача та дає змогу ввійти в систему новому користувачу.

Выключить компьютер – опція, яка дозволяє коректно завершити роботу Windows перед вимкненням комп’ютера.

Розглянемо детальніше операції в головному меню.

6.2. Запуск програм

Система Windows розроблена таким чином, що прак­тично будь-яку операцію можна в ній виконати кількома спосо­бами. Так, для запуску програм передбачено кілька можливостей.

  • Натис­нути кнопку Пуск, вибрати пункт Программы, що у свою чергу скла­дається з систем підменю. Щоб запустити програму, пот­рібно до неї дібратися ланцюж­ком підменю, які розкри­ваються і клацнути мишею на назві цієї програми. Наприклад, для запуску програми Paint Brush, потрібно вико­на­ти команди: Пуск Прог­раммы Стандартные Paint Brush.

  • Клацнути два рази лівою клавішею на значку програми.

  • Запустити програму можна ще за допомогою піктограми доку­мента (двічі клацнути лівою клавішею миші на значку докумен­та). При цьому запускається програма і у вікно цієї програми за­вантажується документ, через який ви запускали програму.

У випадку, коли яка-небудь програма перестає реагувати на команди користувача, необхідно комбінацією клавіш Ctrl+Alt+Delete викликати ди­с­­петчера задач Windows, який дозволить припинити роботу завислої програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]