Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка ПДП.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

Тема 6: Матеріально-технічне забезпечення

Теми для доповідей:

1.Методи оптимізації запасів сировини і матеріалів.

2.Застосування електронно-обчислюваних засобів при плануванні МТЗ.

Розв’язати задачі:

1. Підприємство закуповує у постачальника шерстяні тканини. Річна потреба складає 8200 м, припустимо, що річна потреба дорівнює обсягу закупівлі. Тривалість циклу замовлення (інтервал часу між розміщенням замовлення і його отриманням) — один тиждень. Розрахуйте «точку» відновлення замовлення за умови, що на підприємстві тканини використовуються нерівномірно і тому потрібно мати страховий запас тканин, який становить 150 м. При розрахунку приймаємо, що в році 50 тижнів.

2. Визначити потребу в болтах на плановий період за умови, що норми витрати немає. Фактичні витрати за минулий період становили 5 т. У плановому періоді обсяг виробництва збільшиться на 10%. Потрібно забезпечити економію матеріалів на 3%.

3. Підприємство виготовляє виріб «В» із матеріалів «X». Норма витрат матеріалу на одиницю виробу 10 кг. У II кв. обсяг виготовлення виробу «В» 8880 одиниць. Залишки матеріалу «X» на складі на 1 квітня — 850 кг, крім цього, в березні було замовлено постачальнику 1000 кг. Потрібно розрахувати обсяг закупок матеріалів на II кв.

4. Фактична вага сировини, що поступила у виробництво,-840 тонн. Вага готової продукції -315т. Коефіцієнт виходу готової продукції в попередньому році - 0,350; середній по галузі коефіцієнт виходу готової продукції - 0,380.

Розрахувати коефіцієнт виходу готової продукції і виявити резерви зростання випуску продукції за рахунок більш повного використання сировини.

5. Визначити ціну одиниці продукції у зв'язку зі зміною цін на матеріали за умови: на початок року ціна одиниці продукції становила 150 грн., 50% у ціні складали матеріальні ресурси, 20% — оплата праці, 10% — амортизація, 20% — інші елементи ціни. Впродовж І кварталу вартість матеріалів зросла на 15%, а всі інші витрати залишилися без змін.

6.Латунний диск (питома маса 8,7 г/см2) діаметром 50 мм і товщиною 6 мм може бути отриманий штампуванням зі стрічки або відрізанням із прутка. При штампуванні зі стрічки шириною 330 мм і довжиною 13 мм виходять відходи у вигляді перемичок від країв і між виробленнями, які в середньому складають 4,25 %. При різанні з прутка довжиною 2,2 м метал втрачається в зв'язку з розпилюванням. Ширина пропилу відповідає 0,1 діаметра прутка. Визначити коефіцієнт використання металу при виробництві дисків зі стрічки і з прутка, а також потребу металу на програму 10 тис. од.

7.Підприємство випускає токарні верстати в кількості 400 од. за квартал. Норми витрати матеріалів на один верстат такі: сталі -870 кг; чавуну - 350 кг; залізного листа - 70 кг; бронзи - 5 кг; міді -6,5 кг. Реалізовані відходи складають 5 % від потреби підприємства в матеріалах. Усі метали на підприємство завозяться один раз у місяць, страховий запас складає 16 днів від поточного.

Розрахувати:

1) потребу підприємства в матеріалах по кожному їх виду;

2) середньоденну потребу в матеріалах (по кожному виду);

3) максимальний складський запас.