Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт Пуща - Водиця.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
375.81 Кб
Скачать

4.Технологічна частина

4.1.Характеристика сировини і допоміжних матеріалів.

Для виробництва томатного соку використовують томати стиглі, непошкоджені, інтенсивно забарвлені, бажано ручного збирання, які відповідають вимогам діючих технічних умов на сировину – ДСТУ 3246-95. Не допускаються для переробки на сік томати плісняві, гнилі, перезрівши, недозрілі, заражені хворобами та шкідниками, з сонячними опіками, механічним пошкодженням.

Сіль поварена харчова, не нижче І сорту по ДСТУ 3583-97.

Сировину, що надійшла на завод, розміщують у місткостях з водою або на гідротранспортерах, у яких видаляється значна частина зовнішніх забруднень.

Вода, що застосовується для мийки і полоскання, повинна відповідати вимогам ГОСТ 2874-73 „Вода питьевая”. На території агрокомбінату” Пуща – Водиця „ знаходяться одна скважена.

Цукор – пісок за ДСТУ 2316 (ГОСТ 21).

Томати сортують за ступенем стиглості вручну на роликовому конвеєрі.

Для виробництва соку відбирають стиглі томати червоного кольору. Відсортовані томати подрібнюють на дробарках з відокремлювачами насіння. Дроблені томати протирають крізь сита з діаметром отворів 5 мм для видалених грубих включень: плодоніжки, зелених частин плодів і можливих домішок. Насіння промивають, сушать і використовують у подальшому як посівний матеріал.

У 100 г томатного соку міститься вуглеводів – 5,1 β-каротин – 0,5 ; В1-0,04; РР - 0,41 ; С - 9,7;енергетична цінність – 20.

Масова частка розчинних сухих речовин 6,0% ;титрованих кислот 0,6% ; хлоридів 1% ; м’якоті 20,0% ;мінеральних домішок 0,006%.

Томатний сік виробляють на спеціалізованих лініях проддуктивністю 70 – 120 дм^3/хв,до складу яких входить томатно – соковий агрегат А9 – КАВ.

При виробництві томатного соку важливе значення має нагрівання яке забезпечує високий вихід соку та інактивування ферментних систем. У томатному соці містяться пектинестераза і значна кількість галактуронази, які розщеплюють розчинний пектин, що зумовлює в’язкість соку і консистенцію. Повне інактивування настає за 15 секунд при нагріванні пектинестерази при 82˚С, гагактуроназа – при 105˚ С. При нагріванні важливо, щоб томати знаходились при температурі 60˚С, так як за цієї температури ферменти активуються.

При швидкому нагріванні температура інактивування досягає за 6 с, а при повільному – за 60 с, протягом яких томати знаходяться при оптимальній для дії ферментів температурі. Сік з повільно нагрітих томатів має низьку в’язкість і здатний до розшарування. Швидкого інактивування ферменти досягають шляхом подачі пару в подрібнені томати.

В’язкість соку при цьому може зберігатися на рівні 95% початкової, але можливо розбавлення соку конденсатом. Найчастіше для нагрівання томатної маси використовують багатоходові трубчасті теплообмінники.

Із нагрітої томатної маси сік добувають на шнекових пресах (екстракторах), центрифугах або протиральних машинах.

Важливими органолептичними показниками, які визначають якість продукту, є смак, колір і консистенція. Цукри представлені переважно глюкозою і фруктозою, причому глюкоза переважає, а сахароза міститься у незначній кількості. Органічні кислоти включають яблучну і лимонну. У стиглих томатах переважає яблучна кислота, а у перестиглих утворюється янтарна. Характерний для стиглих томатів червоний колір зумовлений наявністю каротиноїдів (лікопин, каротин, ксантофіл), вміст яких в соці залежить від сорту, кліматичних умов вирощування і способи переробки.

Консистенція залежить від вмісту розчинного пектину і кількості м’якоті. Оптимальна консистенція забезпечується при вмісті у соці 6 – 7 % м’якоті. Більш низький вміст м’якоті негативно впливає на смак і колір соку, більш високий дає дуже густий сік типу пюре.

Вміст вітаміну С у соці після місяця зберігання становить 5,8 – 13,8 мг/100г, у процесі зберігання втрати вітаміну досягають 50 %. До складу мінеральних речовин входять калій, натрій, кальцій, магній, залізо та ін. В ароматичних речовинах томатів визначено 36 компонентів, до складу яких входять ацетальдегід, етанол, пропаном та ін., у тому числі ненасичені сполуки, зміна вмісту яких негативно впливає на смак соку.

Томатний сік випускається натуральний та з додаванням солі та прянощів. До складу прянощів входять водні екстрактори (1:20) лаврового листа, насіння кропу, коріандру і чорного перцю. Додають в томатний сік 0,6 – 1,0 % повареної солі.

Під дією мікроорганізмів томатний сік може скисати, набувати фенольного присмаку. Зовнішній вигляд його при цьому погіршується внаслідок появи осаду або пластівців сіро-білого або жовто-зеленого кольору, які являють собою скупчення бактеріальних тіл. Для збереження високої якості продукції необхідно використовувати стиглі, здорові плоди, суворо додержувати технологічних режимів виробництва і санітарних норм на всіх стадіях технологічного процесу.

Сік у банках місткістю більше як 2 дм^3пастеризують у пастеризаторах безперервної дії при температурі 95 – 105 С протягом 25 – 35 хвилин.

Сік з томатів тільки ручного збирання можна фасувати у скляні банки місткістю 3 дм^3 методом гарячого розливання.При цьому стерилізацію соку в потоці здійснюють за більш жорстким режимом: при 125С протягом 70 секунд.

Консерви „Сік томатний натуральний” зберігають в сухих, чистих, добре вентиляційних складових приміщеннях, згідно ГОСТ 13799.

Гарантійний термін зберігання консервів з дня виготовлення :

3 роки -------в скляних банках і пляшках;

Для транспортування сировини завод користується автомобільним транспортом. Плоди та овочі перевозять в контейнерах, ємністю 300-400 кг. Контейнери знімають з машин за допомогою ав тогружчиків, обладнаних вилочними захватами. Сировину, що має тверду консистенцію транспортують в автомашинах навалом. Сировина, яка поступила на підприємство зважується на автомобільних вагах і перевіряють її якість: свіжість, придатність для переробки за органолептичними,технічними, хімічними, мікробіологічними показниками. Прийманням та оцінюванням якості продукції займаються лаборанти й товарознавці, які відповідають за збереження продукції. Оцінюють сировину за методиками, що затверджені відповідними стандартами. Після цього сировину відправляють на короткочасне зберігання або ж одразу на переробку. Закладають її за сортами та якістю.

Правила приймання сировини за ГОСТ 26313.

Періодичність контролю вмісту нітратів, токсичних елементів, мікотоксинів за методичними вказівками „Порядок та періодичність контролю продовольчої сировини та харчових продуктів за показниками безпеки. Сертифікаційні випробування проводяться у порядку встановленому у системі УкрСЕПРО за ДСТУ 3413. Контроль якості сировини, напівфабрикатів, що надходять на виробництво, проводяться в кожній партії при вхідному контролі за порядком, що встановлений підприємством за ГОСТ 24297.

Під час транспортування і зберігання процент втрати маси та якості є не високим. Його можна зменшити шляхом використання сировини у стадії технічної зрілості, більш обережного перевезення, перероблення у найкоротший термін.Транспотрування та зберігання за ГОСТ 13799.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]