Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Informpaket-_ist_Rosiyi.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
608.26 Кб
Скачать

Росія на початку Нового часу – XVII ст.

Соціально-економічний розвиток Росії у XVII ст.

Територія і населення країни. Вплив наслідків інтервенції на економічний розвиток Росії. Помісна форма феодального землеволодіння та господарства. Соціальна структура феодального суспільства у XVII ст. Народне господарство – від занепаду до підйому. Розвиток суспільного поділу праці і товарного виробництва. Мануфактури. Промисловість. Міста в XVII ст. Розвиток внутрішньої та зовнішньої торгівлі. Купецтво. Початок формування всеросійського ринку і проблема виникнення капіталістичних відносин. Остаточне оформлення кріпосного права. Соборне уложеніє 1649 р.

Політичний розвиток Росії у XVII ст.

«Сму́тний час». Періодизація Смутного часу. Царювання Бориса Годунова. Самозванці на російському престолі. Лжедмитрій I. Повстання у Москві у 1606 р. Захват влади Василіем Шуйським. Війна під керівництвом І. Болотнікова. Польсько-шведська інтервенція. «Семибоярщина». Окупація Москви поляками. Договір про обрання польського королевича Владислава російським царем. Боротьба російського народу з іноземними загарбниками. Патріарх Гермоген. Перше та Друге народне ополчення. К. Мінін і Д. Пожарський. Звільнення Росії від інтервентів.

Земський собор 1613 р. і воцаріння Михаїла Романова.

Державний лад. Органи влади. Центральне і місцеве управління. Боярська Дума і Земські собори. Посилення самодержавної влади і початок переходу до абсолютної монархії. Російське військо. Фінансова система. Спроби державних реформ у XVII ст. за Олексія Михайловича. Закони. Початок формування абсолютної монархії.

Держава і церква. Конфлікт держави і церкви. Розкол церкви, його соціальна та ідеологічна сутність. Патріарх Никон та його реформи. Собор 1654 р. з виправлення церковних книг та обрядів. Початок розколу. Основні супротивники Никона. Собор 1666 р. зі справи Никона. Позбавлення влади Никона. Авакум. Зародження старообрядництва.

Народні повстання у другій чверті та середині XVII ст.

Міські повстання середини XVII ст. Причини, хід, рушійні сили. «Соляний бунт» у Москві 1648 р. «Мідний бунт» у Москві 1662 р. Посилення втеч селян, зростання козацтва. Народи Поволжя та Приуралля у XVII ст. Феодальне і національне гноблення. Башкирські повстання XVII ст.

Селянський рух під керівництвом С. Разіна. Причини, хід, рушійні сили. Значення і причини поразки повстання. Значення та причини поразки. Народні виступи після разінщини. Повстання монастирських селян на Соловках.

Росія в останній чверті XVII ст.

Боротьба придворних угруповань за владу після смерті царя Федора Олексійовича. Протиріччя між аристократією та незнатним дворянством. Стрілецький бунт 1682 р. Хованщина. Правління Соф’ї та її поразка у боротьбі з Петром.

Зовнішня політика Росії у XVII ст.

Зовнішня політика: напрямки та завдання. Боротьба за приєднання України. Смоленська війна. Азовське сидіння. Війна Росії з Польщею. Андрусівське перемир’я. Вічний мир з Польщею. Русько-шведська війна. Кардиський мир (1661 р.). Русько-турецька війна.

Бахчисарайський мир. Російські землепрохідці на Далекому Сході. С. Дежнєв, Є.П. Хабаров. Нерчинський договір з Китаєм. Приєднання Сибіру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]