Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БАКАЛАВРСКИЙ ОТЧЁТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
741.89 Кб
Скачать

2. Інженерно – технічне забезпечення

Підприємство «Мілена» має екологічний паспорт.

Екологічний паспорт включає в себе загальні відомості про підприємство, про сировину, що використовується, опис технологічних схем вироблення основних видів продукції, схеми очищення відхідних газів і стічних вод, їх характеристики після очищення, а також відомості про нові, маловідходні технології. Крім того, паспорт містить перелік планованих заходів, спрямованих на зниження навантаження на навколишнє середовище з зазначенням термінів їх виконання, обсягів витрат, питомих і загальних об'ємів викидів шкідливих речовин до і після здійснення кожного заходу.

Екологічний паспорт включає в себе також розрахунки норм:

• гранично допустимих викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря;

• гранично допустимих стоків, очищених або неочищених, що скидаються в централізовану каналізацію, або на територію;

• гранично допустимих шкідливих впливів випромінювань і фізико-механічних полів (теплових, шумових, електромагнітних, радіонуклідів і т.д.).

В екологічний паспорт вносяться також дані інвентаризації джерел впливів і забруднення навколишнього середовища. Найбільш складними і трудомісткими є операції інвентаризації шкідливих впливів, викидів і стоків, а також розрахунок норми ПДВ.

З екологічного паспорту робляться висновки про діяльність підприємства.

Потім приймаються такі рішення:

• дозволяють подальшу діяльність (екологічно безпечний об'єкт);

• дозволяють діяльність частково або за умови проведення невідкладних заходів, а також довгострокових заходів (екологічно небезпечний об'єкт);

• забороняють діяльність (крайня екологічна небезпека).

Екологічний паспорт організації, підприємства чи окремого об'єкта включає в себе наступні розділи:

1. титульний аркуш;

2. загальні відомості про підприємство та його реквізити;

3. коротку природно-кліматичну характеристику району розташування підприємства;

4. короткий опис технології виробництва і відомості про продукцію, балансову схему матеріальних потоків;

5. відомості про використання земельних ресурсів;

6. характеристику сировини, використовуваних матеріальних і енергетичних ресурсів;

7. характеристику викидів в атмосферу;

8. характеристику водоспоживання та водовідведення;

9. характеристику відходів;

10. відомості про рекультивацію зовнішніх земель;

11. відомості про транспорт підприємства;

12. відомості про еколого-економічну діяльність підприємства.

Сутність організації виробництва на підприємстві «Мілна» згідно санітарним нормам.

Оскільки ресторан «Мілена» має без цехову структуру, то всі ділянки для обробки продуктів промарковані.

Площа виробничих приміщень повинна забезпечувати безпечні умови праці та дотримання санітарно-гігієнічних вимог. Площа складається з корисної площі, зайнятої під різним технологічним устаткуванням, а також площі проходів.

Висота виробничих приміщень повинна бути не менше 3,3 м. Стіни на висоту 1,8 м від підлоги облицьовують керамічною плиткою, інша частина покривається світлою клейовою фарбою. Ці умови на підприємстві виконуються.

Підлога повинна бути водонепроникною, саме такою вона і є на підприємстві.

У виробничих приміщеннях повинен бути створений оптимальний мікроклімат. До факторів мікроклімату належать температура, вологість і швидкість руху повітря. На мікроклімат кухні впливає так само теплове випромінювання від нагрітих поверхонь обладнання. Відкрита поверхня розпеченої плити виділяє промені, які можуть викликати тепловий удар у працівника.

Великий вплив на санітарно-гігієнічні показники підприємства «Мілена» має те, що підприємство має безцехову структуру, у зв’язку з чим температура на кухні підвищується за рахунок ввімкнених печей. Оптимальні параметри мікроклімату мають бути температура 18-22С, вологість 60%, швидкість пересування повітря 0,3 м/с. ці умови на підприємстві не виконуються, оскільки температура на кухні влітку вища ніж температура на вулиці, тобто 28-30С, у зв’язку з цим на кухні присутні вентилятори, тому швидкість переміщення повітря більша ніж 0,3 м/с, рівень вологості відповідає нормі.

Важливою умовою зниження стомлюваності працівників, запобігання травматизму є правильне освітлення виробничих приміщень і робочих місць. В цехах обов'язково має бути природне освітлення. Коефіцієнт освітлюватися повинен бути не менше 1:6, а віддаленість робочого місця від вікон-не більш 8м. Виробничі столи розміщують так, щоб кухар працював обличчям до вікна або світло падало зліва. Ці умови на підприємстві «Мілена» виконуються частково, оскільки освітлення не на всіх робочих місцях падає зліва.

Виробничі приміщення мають підведення гарячої і холодної води до мийних ванн, як і має бути.

Каналізація забезпечує видалення стічних вод при експлуатації ванн.

Опалення на підприємстві автономне. Міське забезпечення водою, парою, електроенергією.

Підприємство має три витяжки та природну вентиляцію за рахунок вікон з анти москітною сіткою, що відповідає санітарним нормам.

Збір харчових відходів відбувається в змінну тару, місткістю 10л., та виноситься по мірі забруднення до камери відходів. Підприємство має контейнери для збору пластику, скла, органічних відходів, що вивозяться щодня. Це відповідає санітарним нормам.

Мийна для миття столового і кухонного посуду розташовані окремо. Посудомийної машини на підприємстві не має. У зв’язку з чим на підприємстві для миття столового посуду має бути 5-ти гніздна ванна (три гніздна ванна для не скляного посуду та двогнізда для скляного посуду). Ця умова не виконується, оскільки мийна для миття столового посуду має лише дві ванни. Мийна кухонного посуду розташована на кухні і має з одного боку три ванни, з іншого дві.

На кухні поли впродовж дня підмітаються та миються по мірі забруднення. Стіни, карнизи, обладнання протирають вологими ганчірками раз на тиждень.

.