Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП з упр. обл. для менедж 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

Тема 3. Сутність собівартості продукції, принципи та

критерії її формування

При вивченні даної теми слід засвоїти сутність собівартості та завдання калькулювання собівартості продукції. Знати види калькуляцій.

Знати об'єкти обліку та об'єкти калькулювання, види собівартості. Знати розподіл непрямих затрат, методи обліку виробничих затрат та способи калькулювання собівартості продукції.

Змістовий модуль модуль 2.

Система управління витратами підприємства та методи калькулювання

Тема 4. Системи обліку та калькулювання за

повними затратами

При вивченні даної теми слід засвоїти мету, сутність і зміст калькулювання та обліку виробничих затрат.

В обліку застосовується поняття методу обліку та калькулювання собівартості за повними витратами. Згідно з цим методом до собівартості об’єкта обліку включаються всі затрати, пов’язані з виробництвом і реалізацією продукції, незалежно від їх поділу на постійні та змінні, прямі та непрямі. Тобто метод обліку та калькулювання за повними витратами дає змогу отримати інформацію про всі затрати підприємства, пов’язані з виробництвом та реалізацією продукції.

Поняття об’єктів витрат та калькулювання їхньої повної собівартості. Класифікація методів обліку витрат і калькулювання. Стадії системи виробничого обліку на підприємстві.

Організація зведеного обліку витрат за різних методів обліку. Методика та техніка калькуляційних розрахунків. Історія розвитку методів обліку витрат і калькулювання повної собівартості продукції в країнах з ринковою економікою. Порівняльна характеристика вітчизняних та зарубіжних методів обліку повної собівартості продукції.

Облік прямих витрат. Облік прямих матеріальних витрат та їх склад. Методи оцінки матеріальних цінностей при відпуску їх на виробництво продукції згідно П(С)БО 9 „Запаси” (ідентифікованої собівартості відповідної одиниці продукції, середньозваженої собівартості, ФІФО, ЛІФО, за нормативними витратами) та їх характеристика та порядок застосування в виробничому обліку.

Для раціонального використання матеріальних цінностей будь-яке їх витрачання підлягає жорстокому контролю, для чого використовуються методи сигнального документування, метод партійного розкрою та інвентарний метод. Необхідно знати їх характеристику та особливості застосування.

Облік прямих трудових витрат. Необхідно знати їх склад та характеристику видів та систем заробітної плати, документальне оформлення.

Облік і розподіл непрямих витрат між підрозділами підприємства. Ставка розподілу непрямих витрат. Підходи до встановлення ставок розподілу непрямих витрат. Метод прямого розподілу. Метод послідовного розподілу. Метод розподілу взаємних послуг. Метод одночасного розподілу. Розподіл накладних витрат із застосуванням заздалегідь визначеної ставки.

Калькулювання повних витрат.

Калькулювання по замовленнях. Документопотік в умовах калькулювання по замовленнях.

Калькулювання по процесах. Поняття та застосування еквівалентної одиниці готової продукції. Облік витрат в умовах послідовної та паралельної обробки продукції.