Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП з упр. обл. для менедж 2012.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
443.39 Кб
Скачать

Тема 9. Бюджетування планування та контроль

Кожне підприємство має відповідну стратегічну мету, для досягнення якої здійснюється стратегічне планування.

Стратегічне планування – це процес визначення дій, необхідних для досягнення стратегічної мети. Результатом стратегічного планування є довгостроковий план, розрахований на 10-15 років. Деталізація довгострокового плану здійснюється при допомозі бюджетування, яке визначає короткострокові завдання в межах загальної стратегії для всіх рівнів управління.

В процесі вивчення даної теми необхідно пояснити мету бюджетування та роль бухгалтера-аналітика в цьому процесі. Визначити суть, напрямки та стадії бюджетування, види бюджетів. Знати, що являє собою зведений бюджет, операційний бюджет, фінансовий бюджет, а також в чому полягає суть складання та взаємоузгодження бюджетів.

Зрозуміти, в чому полягає стратегічне планування фірми та його мета. Яким чином проводиться формування загального бюджету виробництва.

Менеджери та адміністрація підприємства в разі зміни умов здійснення запланованих бюджетів передбачають використання гнучких бюджетів. Слід зрозуміти, що являють собою прирістне бюджетування та бюджетування з нуля.

Найбільшу увагу при розгляданні бюджетів слід приділити прогнозуванню виручки від реалізації та прибутку. Після програми збуту формують бюджети виробництва та розраховують нормативний рівень запасів готової продукції. Потім розробляють бюджети витрат на матеріали, на заробітну плату, накладні витрати, комерційні витрати, адмінистративно-управлінські витрати. Заключною стадією бюджетування виступає формування проекту звіту при прибутки та збитки, тобто узагальнюючого бюджету.

Слід звернути увагу на бюджет грошових коштів, який відображає майбутні платежі та надходження грошових коштів.

Слід знати, що являє собою бюджетний баланс як проформа фінансової звітності, яка містить інформацію про майбутній фінансовий стан підприємства за умови здійснення запланованих рішень. Він складається на основі балансу на початок бюджетного року, бюджету операційних витрат та бюджету грошових коштів.

Вияснити, в чому полягає контроль виконання бюджетів, аналіз відхилень та його значення з точки зору внесення необхідних корективів з метою управління. Що являють собою сприятливі та несприятливі відхилення.

Тема 10. Облік і контроль затрат і результатів за видами діяльності та центрами відповідальності

Слід зрозуміти концепцію та суть обліку по центрах відповідальності. Кожне підприємство має свою організаційну структуру, яка визначається наявністю та взаємодією його підрозділів. Підрозділи підприємства виконують різні функції. Ці підрозділи очолюють керівники (менеджери, завідуючі), які відповідають за їхню роботу. Але здатність людини керувати має певні обмеження, тому виникає необхідність розподіляти повноваження приймати рішення між різними рівнями управління.

Центр відповідальності – це сфера діяльності, в межах якої встановлено персональну відповідальність менеджера за показники діяльності, які він повинен контролювати.

Для здійснення такого контролю та забезпечення підзвітності менеджерів необхідна відповідна система обліку – облік по центрах відповідальності.

Створення та функціонування системи обліку по центрах відповідальності передбачає:

визначення центрів відповідальності;

формування бюджету для кожного центру відповідальності;

регулярне складання звітності по кожному центру відповідальності про виконання;

аналіз причин відхилень та оцінку діяльності центру.

Необхідно знати загальну схему обліку центрів відповідальності, його принципи та організацію. Звернути увагу на типи центрів відповідальності (центр витрат, центр прибутку, центр інвестицій) та зваємозв’язок звітів центрів відповідальності різних рівнів управління.

Поняття про стандартні витрати та облік відповідальності на основі стандартних витрат. Складові системи калькулювання стандартних витрат. Аналіз відхилень від встановлених стандартів (прямих матеріальних витрат та витрат на оплату праці, змінних та постійних виробничих витрат) та роль аналізу відхилень в системі управління.

Слід звернути увагу на оцінку центрів діяльності. Трансфертне ціноутворення та його значення.