Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PA_7.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
439.81 Кб
Скачать

2.Основні види соціальної допомоги держави.

Соціальна допомога – це одна з основних форм підтримки суспільством осіб, чиє матеріальне становище не відповідає загальноприйнятому рівню забезпечення або є нижчим межі забезпеченості, визначеної законодавством. Соціальна допомога буває державною, благодійною, гуманітарною, грошовою або натуральною тощо.

Державна допомога – це гарантований саме державою рівень матеріальної підтримки громадян (грошова виплата).

Правові засади надання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, а також надання державної соціальної допомоги на догляд визначає Закон України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" вiд 18.05.2004, який набрав чинності з 1 січня 2005 року.

Основними видами соціальної допомоги, які надаються органами праці та соціального захисту населення є:

1.Допомога сім’ям з дітьми (Закон України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми”):

- допомога у зв’язку з вагітністю та пологами - право на цей вид допомоги мають всі жінки, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного страхування.

- допомога при народжені дитини - надається одному з батьків, усиновителю чи опікуну, які постійно проживають на території України разом з дитиною, з метою створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини.

Допомога при народженні дитини, яка народилася після 31 грудня 2010 року надається у таких розмірах: на першу дитину у сумі кратній 22 розмірам прожиткового мінімуму; на другу дитину – 45 розмірам прожиткового мінімуму; на третю і наступну дитину – 90 розмірам прожиткового мінімуму.

Виплата допомоги здійснюється одноразово у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму при народженні, решта суми допомоги виплачується на першу дитину протягом наступних 12 місяців; на другу дитину –24 місяців; на третю і наступну дитину – 36 місяців.

- допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку - право на призначення такої допомоги має один з батьків дитини, усиновитель, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд.

З 2010 року допомога дорівнює різниці між 100 відсотками (з 1 січня 2008 року між 50 відсотками, з 1 січня 2009 року між 75 відсотками) прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 гривень.,

- допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування - надається у розмірі, що дорівнює різниця між двома прожитковими мінімумами для дитини відповідного віку та середньомісячним розміром одержуваних на дитину аліментів, пенсії, стипендії та державної допомоги за попередні шість календарних місяців.,

- допомога одинокій матері. На допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері, одинокі усиновителі (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено в установленому порядку за вказівкою матері, вдови та вдівці з дітьми. У разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або державну соціальну пенсію.

Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновителям (вдовам, вдівцям), матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) надається, у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджується наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіном, Мінмолодьспортом та Держкомстатом.,

допомога при усиновленні дитини.

- при усиновленні дитини. Допомога при усиновленні дитини призначається особам, які усиновили дитину після 1 січня 2009 року, незалежно від одержання на дитину інших видів допомоги.

Допомога при усиновленні дитини призначається на кожну дитину у розмірі та в порядку, що встановлені для виплати допомоги при народженні першої дитини, на дату набрання законної сили рішенням про усиновлення.

Усиновлювачу допомога при усиновленні дитини призначається і виплачується органами праці та соціального захисту населення за місцем його реєстрації на підставі:

- заяви одного із усиновлювачів;

- копії свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини;

- копія рішення суду про усиновлення дитини.

2. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям; Допомога малозабезпеченим сім’ям, в тому числі сім’ям з дітьми призначається відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

З метою посилення соціального захисту сімей з дітьми для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім'ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 1 0 відсотків, а для кожної дитини, яка утримується матір'ю (батьком, усиновителем), що не перебуває у шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), та для кожної дитини, в якої один або обоє батьків є інвалідами I або II групи, - на 20 відсотків.

У 2011 році рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для призначення допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 50 відсотків, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 75 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям не може бути більше ніж 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї.

Розмір державної соціальної допомоги (в тому числі і максимальний), визначений відповідно до статті 5 Закону України "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", збільшується у 2011 році на кожну дитину віком від 3 до 13 років на 60 гривень, а на кожну дитину віком від 13 до 18 років - на 100 гривень.

3. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам - встановлюється у новому розмірі з дня набрання чинності законом про збільшення розміру прожиткового мінімуму.

Якщо інвалід з дитинства або дитина- інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.;

4. Допомога малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу на догляд за ним;

5. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг та на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива;

6. Компенсаційні виплати на догляд за інвалідом І групи або престарілим старше 80 років;

7. Компенсаційні виплати фізичним особам, які надають соціальні послуги;

8. Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію та інвалідам;

9. Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;

10. Державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною";

11. Одноразова винагорода жінкам, яким присвоєно почесне звання України "Мати-героїня"

З 1 січня 2003 року запроваджено призначення всіх видів соціальної допомоги за одним зверненням та єдиним пакетом документів. (+ таблиця)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]