Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_ekzamen.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
251.9 Кб
Скачать

1.Сутність,структура та функції політики.

Політика – особлива сфера д-ті між класами, націями, та ін. соц. Групами ядром якої є проблема завоювання, утримання і використання державної влади.

Структура політики: 1.політ. організація, 2.політ. свідомість, 3.політ. відносини, 4.політ. діяльність.

Ф-ції політики(завдання які виконує в сус-ві): 1.управління, 2.прогностична, 3.виховна, 4.інтеграційна, 5.іновації, 6.стабілізаційна.

2.Громадські організації та рухи.

Гром.-пол.організації – масові об’єднання громадян, котрі виникають за їхньої ініціативи для реалізації довгострокових цілей, мають свої статути та хар-ся чіткою структурою.

Ознакою ГО є документальне оформлення мети, завдань, що й відрізняє їх від громадських рухів. Г-ПО є: 1.добровільні товариства, 2.творчі спілки, 3.організації. Мета:задоволення різних інтересів.

Гром.-пол. Рухи – структурно-неоформлені масові об’єднання громадян і організацій різних соц.-Пол. Орієнтацій, д-сть яких, як правило має тим час. Характер і спрямована на виконання певних часткових завдань, після вирішення яких вони або розпадаються, або об’єднуються у нові пол.. партії або гром. Організації.

Г-ПР є: 1.політичні(народні), 2.соціальні, 3.нові соціальні(антивоєнні, екологічні).

3.Політична система України. Структура і функції пс.

Рівень розв. Будь-якої країни визначається рівнем розв. Її політ сист.(ПС) чіткістю її структури та функцінув.

Політ сист є центральною у політол.

Політ. Сфера через впорядкування політ життя організується у ПС.

До ПС входять: держава, партії, гром орг.,трудові колективи.

ПС – це цілісна упорядкована система відносин ідей, цілей,методів та інститутів пов’язаних з політикою її розробкою та практичним здійсненням.

ПСУ характ. Як:

-сис-ма з недостатньо високим рівнем політики;

-сис-ма з домін. Певних соц.. верств.

Треба утвердити гром. Сус-во, підвищити політ свідомість і культуру кожної особи, вдосконалення ЗМІ.

Структ. Політ сис-ми: 1.політ інститути держ влади (глава держ, парламент, уряд), 2.політ інстит регіон влади(політ, викон та представ органи суб’єктивних федер чи автономій), 3.політ інститути місцев самовряд(сільські, селищні, …ради),4.політ інст. Які забесп форм пол. Влади( виборча та партійна сис-ма),5.політ культ (політ. Знання, стиль політ мислення),6.суб’єкти політ процесу(лідери, партії, гром орг.)

Ф-ції пс: 1.владно-політична, 2.правова, 3.управлінська, 4.міжнародно-політ.

4. Політико-правові погляди т.Гоббса,Дж.Локка.

Томас Гоббс(1632 – 1704). Його принцип «людина людині вовк».Вваж що поділ влади веде до руйнув дер-ви,оскільки розділ влади веде до руйнув дер-ви.Проводить аналогію між дер-ю та ф-ням людського організму: -верх влада – душа, -посад особи – суглоби, -нагороди і поранення – нерви, -справедливість і закон – розум та воля, -громад мир – здоров’я, -громад війна – смерть.

Джон Локк(1632 – 1704).Його праця «Два трактати про правління».У законі він почав першу державотворчу ознаку. Закони лише тоді сприяють досяг мети коли їх усі знають і виконують. «Закон є обов’язковим для всіх» - його лозунг. Поділив владу на законодавчу,викон та союзну.

За всіх відмінностей концепція суспільного договору, стала ядром політичних теорій Джона Локка (1632-1704 рр.) - відомого філософа, економіста та політичного діяча Англії. Відмінною рисою ідей Джона Локка є урахування політичного досвіду Англії і тих компромісів між буржуазією і монархією, що привели до встановлення конституційного парламентаризму. Створюючи систему політичної філософії, Джон Локк ґрунтовно розвиває ідею про перехід від природного до громадянського становища, до форм державного управління. Доводить право народу на революцію і разом з тим визначає межі права відповідно до інтересів імущих соціальних спільностей верств. Мета держави, на думку Локка, збереження свободи і власності, надбаних трудом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]