Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансовий менеджмент конспект лекцій.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
2.42 Mб
Скачать
  1. Прийоми фінансового аналізу та показники оцінки фінансового стану господарства

Фінансовий аналіз (financial analysis) – процес дослідження фінансового стану і основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою з’ясування резервів підвищення його ринкової вартості та забезпечення ефективного розвитку. Фінансовий аналіз підрозділяється на певні види в залежності від слідкуючих ознак:

  1. По організаційним формам проведення розмежовують внутрішній та зовнішній фінансовий аналіз. Внутрішній фінансовий аналіз проводять менеджери та його власники з використанням всієї наявної інформаційної бази. Результати такого аналізу може бути комерційною таємницею. Зовнішній фінансовий аналіз проводять податкова інспекція, аудитори, банки та інші контрагенти і конкуренти.

  2. По глибині аналітичного дослідження виділяється повний і тематичний фінансовий аналіз. Повний фінансовий аналіз проводиться з метою вивчення всіх аспектів фінансової діяльності і всіх характеристик фінансового стану підприємства. Тематичний фінансовий аналіз обмежується вивченням окремих сторін фінансової діяльності та окремих характеристик фінансового стану підприємства.

  3. По об’єкту аналізу виділяються наступні його види:

  • аналіз фінансової діяльності підприємства в цілому;

  • аналіз фінансової діяльності окремих підрозділів;

  • аналіз окремих фінансових операцій.

  1. По періоду проведення розмежовують попередній, поточний та послідуючий фінансовий аналіз. Попередній аналіз вивчає умови фінансової діяльності в цілому або по окремим напрямкам перед прийняттям певних фінансових рішень. Поточний (оперативний) фінансовий аналіз здійснюється у процесі реалізації прийнятих управлінських рішень з метою оперативного впливу на хід фінансової діяльності. Він обмежується коротким періодом часу. Послідуючий фінансовий аналіз здійснюється за звітний період. Він дозволяє більш глибше і повніше проаналізувати фінансовий стан підприємства, ніж попередні види аналізу, оскільки базується на завершених звітних матеріалах.

5. По методам, що використовуються виділяються наступні види фінансового аналізу:

  • горизонтальний (трендовий);

  • вертикальний (структурний);

  • порівняльний;

  • аналіз фінансових коефіцієнтів;

  • інтегральний фінансовий аналіз, що базується на моделі Дюпона.

Аналіз фінансового стану підприємства дає можливість відповісти на питання: Наскільки добре розвинутий бізнес? Які його сильні сторони? Які слабкі сторони? Яке місце в галузі займає підприємство? Покращується чи погіршується фінансова ситуація?

  1. Вертикальний (структурний) фінансовий аналіз (common financial analysis) - один з видів фінансового аналізу, який базується на структурному розкладі окремих показників фінансової звітності підприємства з метою визначення відносної вагомості тих чи інших її статей. В процесі здійснення цього аналізу розраховується питома вага окремих структурних складових узагальнених у звітності фінансових показників. Найбільш поширені у фінансовому менеджменті слідуючи форми вертикального аналізу:

  1. Структурний аналіз активів, в процесі якого визначається питома вага оборотних та необоротних активів; елементний склад оборотних активів; елементний склад необоротних активів; склад активів по рівню ліквідності та інше;

  2. Структурний аналіз капіталу, в процесі якого визначається питома вага власного та залученого капіталу; елементний склад власного капіталу; елементний склад залученого капіталу по видам; елементний склад залученого капіталу по строкам зобов’язань

  3. Структурний аналіз грошового потоку, в процесі якого в складі загального грошового потоку визначається грошовий потік по операційній (виробничо-комерційній) діяльності; по фінансові та по інвестиційній діяльності. Кожен з них може бути структуризований більш детально.

Горизонтальний (трендовий) фінансовий аналіз (horizon financial analysis) - один з видів фінансового аналізу, що базується на вивченні динаміки окремих фінансових показників з метою визначення і прогнозування можливих тенденцій у часі. В процесі цього аналізу розраховуються темпи росту (приросту) окремих показників фінансової звітності за ряд періодів та визначається загальна тенденція їх зміни (або тренд). Найбільш поширені у фінансовому менеджменті слідуючи форми горизонтального фінансового аналізу: