Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Приклад 1

Банком, у визначені законом строки, не надсилалось в органи ДПС повідомлення про закриття рахунку підприємством. Визначте макси-мальний розмір штрафних санкцій.

Рішення:

Відповідно Податкового кодексу України передбачені права органів ДПС накладати штраф за подібне порушення в розмірі – 20 НМДГ.

Відповідь:

Банк зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 340 грн. (20*17).

Приклад 2

Контролюючий орган 10 грудня поточного року на підставі того, що платник податків не подав у визначені строки податкові декларації з ПДВ (податковий період-місяць), нарахував йому суми податкових зобо-в’язань з ПДВ: за жовтень в сумі – 1 500грн; за листопад в сумі - 2 000 грн. Податкові декларації були подані з затримкою:

за жовтень – на 15 днів;

за листопад – на 20 днів.

Визначте суму штрафів та пені, якщо облікова ставка НБУ станови-ла 20%, а суми податкових зобов’язань за жовтень та листопад місяці були перераховані до бюджету – 10 січня.

Рішення:

Згідно пункту 9 за неподання та несвоєчасне подання податкової декларації сплачується штраф у розмірі 170 грн. , а за повторну затримку подання податкової декларації протягом року сума штрафу буде 1020 грн.

1) Штраф за неподання податкових декларацій

за жовтень

10 НМДГ * 17 = 170 грн.

за листопад

60 НМДГ * 17 = 1020 грн.

2) Другий вид штрафу за нарахування сум податкових зобов’язань контролюючими органами. Як уже зазначалося, за одне податкове порушення контролюючий орган може застосовувати тільки один вид штрафу. Але у даному прикладі два порушення.

За жовтень податкова декларація повинна бути подана до 20 листо-пада, фактично подана з затримкою на 15 днів, тобто 5 грудня.

Сума штрафу за жовтень складе:

Податкова декларація за листопад повинна бути подана органам ДПС не пізніше 20 грудня, а подана 9 січня.

Сума штрафу за листопад складе:

3) Пеня:

За жовтень сума податкового зобов’язання повинна бути перерахо-вана до бюджету протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації:

за жовтень до 30 листопада;

за листопад до 30 грудня.

Сума податкового зобов’язання перерахована до бюджету за жов-тень і листопад місяці лише 10 січня.

Отже, кількість днів затримки перерахування сум податкових зобо-в’язань до бюджету складе:

По податковому зобов’язанню за жовтень – 41 день(31 день за гру-день + 10 днів за січень).

По податковому зобов’язанню за листопад – 11 днів (1 день за гру-день + 10 днів за січень).

1) Визначаємо розмір пені:

2) Визначаємо суму пені:

а) за жовтень (річна)

б) за листопад (річна)

Відповідь:

Загальна сума штрафів складе – 2565. (170+375+1020+1000),

пені – 84,21 грн. (55,13+29,08).

Тема 10 організація податкового контролю

10.1. Сутність та форми податкового контролю,

Етапи його проведення

Податковий контроль - система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Податковий контроль у частині здійснення заходів, що вживаються митними органами з метою перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, є складовою частиною митного контролю.

Податковий контроль здійснюється органами, в межах їх повноважень.

Органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб'єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування.

Податковий контроль здійснюється шляхом:

1). ведення обліку платників податків;

2). інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби;

3). перевірок та звірок , а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Органи державної податкової служби мають право проводити камеральні, документальні (планові або позапланові; виїзні або невиїзні) та фактичні перевірки.

Камеральні та документальні перевірки проводяться органами державної податкової служби в межах їх повноважень а фактичні перевірки - Кодексом та іншими законами України, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби.

Камеральною вважається перевірка, яка проводиться у приміщенні органу державної податкової служби виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків.

Документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх передбачених Кодексом податків та зборів, а також дотримання валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов'язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, а також отриманих в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Документальна планова перевірка проводиться відповідно до плану-графіка перевірок.

Документальна позапланова перевірка не передбачається у плані роботи органу державної податкової служби і проводиться за наявності хоча б однієї з обставин.

Документальною виїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться за місцезнаходженням платника податків чи місцем розташування об'єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

Документальною невиїзною перевіркою вважається перевірка, яка проводиться в приміщенні органу державної податкової служби.

Фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об'єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється органом державної податкової служби щодо дотримання порядку здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, наявності ліцензій, патентів, свідоцтв, у тому числі свідоцтв про державну реєстрацію, виробництва та обігу підакцизних товарів, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Камеральна перевірка проводиться посадовими особами органу державної податкової служби без будь-якого спеціального рішення керівника такого органу або направлення на її проведення.

Камеральній перевірці підлягає вся податкова звітність суцільним порядком.

Згода платника податків на перевірку та його присутність під час проведення камеральної перевірки не обов'язкова.

Порядок оформлення результатів камеральної перевірки здійснюється відповідно до вимог Кодексу.

Документальна планова перевірка повинна бути передбачена у плані-графіку проведення планових документальних перевірок.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.

Періодичність проведення документальних планових перевірок платників податків визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників податків, який поділяється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім - не частіше ніж раз на два календарних роки, високим - не частіше одного разу на календарний рік.

Порядок формування та затвердження плану-графіка, перелік ризиків та їх поділ за ступенями встановлюються центральним органом державної податкової служби.

Платники податків - юридичні особи, що відповідають критеріям, та у яких сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість становить не менше п'яти відсотків від задекларованого доходу за звітний податковий період, а також самозайняті особи, сума сплачених податків яких становить не менше п'яти відсотків від задекларованого доходу за звітний податковий період, включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки.

Забороняється проведення документальної планової перевірки за окремими видами зобов'язань перед бюджетами, крім правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати податку з доходів фізичних осіб та зобов'язань за бюджетними позиками і кредитами, що гарантовані бюджетними коштами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]