Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pavluk_podatkov_menedzh_2011.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

13.4. Перевірка операцій по обліку нематеріальних активів

Перевірка операцій по обліку нематеріальних активів здійснюється по наступним питанням:

1. Правомірність віднесення прав до нематеріальних.

2. Правомірність оцінки нематеріальних активів.

3. Правомірність визначення строків служби нематеріальних активів.

4. Правильність відображення в обліку надходження, переміщення, реалізації і списання нематеріальних активів.

5. Правильність відображення сум ПДВ, сплачених за придбання не-матеріальних активів.

6. Правильність індексації нематеріальних активів.

7. Правомірність і повнота нарахування зносу нематеріальних акти-вів.

8. Правомірність проведення інвентаризації і відображення резуль-татів в обліку нематеріальних активів.

Перевірку необхідно розпочинати з встановлення правомірності від-несення активів до нематеріальних активів. При цьому слід пам’ятати, що в склад нематеріальних активів відображаються придбані підприєм-ством, організацією право на використання землі, води, інших природ-них ресурсів, промисловими зразками, товарними знаками, об’єктами промислової і інтелектуальної власності та інші подібні майнові права.

Нематеріальні активи відображаються в балансі в сумі витрат на придбання і доведення їх до стану, в якому вони придатні до викорис-тання у відповідністю з запланованою метою.

При здійсненні перевірки нематеріальних активів з метою правиль-ності їх оцінки досліджується відображена в обліку вартість нематері-альних активів, при цьому необхідно враховувати, що нематеріальні ак-тиви відображаються по початковій вартості, яка складається з фактич-них витрат на придбання і доведення до стану готовності до викорис-тання згідно до запланованої мети.

Рис. 13.1. Склад нематеріальних активів

На право користування ресурсами природного середовища

Рис. 13.2. Склад нематеріальних активів на право інтелектуальної власності

Рис. 13.3. Склад нематеріальних активів - об’єктів права користування

Економічними, організаційними та іншими вигодами

Важливим питанням перевірки є правильність відображення в обліку і звітності операцій, пов’язаних з придбанням і безоплатним отриман-ням нематеріальних активів, з урахуванням нарахованого та сплачено-го ПДВ. При перевірці здійснюється дослідження первинних документів по оприбуткуванню нематеріальних активів. Для цього перевіряється правильність оцінки активів, визначених норм амортизаційних відраху-вань, а також відповідність документів, що підтверджують майнові пра-ва підприємства. Перевіряючий здійснює перевірку правильності опри-буткування нематеріальних активів, внесених засновниками в рахунок їх вкладів в статутний фонд підприємства. При цьому важливо визначи-ти повноту і правильність оцінки нематеріальних активів, а також закон-ність віднесення на рахунки бухгалтерського обліку.

Особливе місце при перевірці нематеріальних активів займає пра-вильність нарахування і відображення їх зносу.

Перевіряється, на які нематеріальні активи нараховується знос, при якому встановлюється правильність визначення норми зносу, яка виз-начається виходячи з корисного використання. Встановлюється досто-вірність нарахування зносу і правильність відображення по дебету ви-трат виробництва. Якщо при затвердженні норм амортизаційних відра-хувань нематеріальних активів неможливо завчасно передбачити стро-ки їх корисного використання, то норми повинні визначатися виходячи з передбаченого Податковим кодексом Украї\ни строку. При цьому потрібно враховувати, що амортизація нематеріальних активів нара-ховується по лінійному методу, при якому кожний окремий вид немате-ріальних активів амортизується рівними частинами, виходячи з його по-чаткової вартості з урахуванням індексації протягом строку, який визна-чається підприємством самостійно, виходячи з строку корисного вико-ристання нематеріальних активів При перевірці правильності нарахування ПДВ необхідно звернути увагу, що нарахована сума ПДВ на реалізовані нематеріальні активи відноситься на бухгалтерські рахунки.

Важливим питанням при здійсненні перевірки є відображення в бух-галтерському обліку результатів інвентаризації нематеріальних активів. При виявленні нестачі важливо визначити розмір збитків. При визначен-ні винних осіб необхідно визначити правильність нарахування сум, які необхідно утримувати, і правильність відображення на рахунках бухгал-терського обліку.

Перевірка правильності проведення індексації нематеріальних акти-вів здійснюється з перевірки правильності визначення коефіцієнта ін-дексації. Якщо розрахований коефіцієнт не перевищує 1, то індексація не повинна проводитися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]